Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Interviews

19.12.11 Verkiezingen: “Veel Congolezen verlangden naar machtswissel aan de top” (CF)


Denis Bouwen, één van de hoofdredacteurs van CongoForum, was waarnemer bij de Congolese presidents- en parlementsverkiezingen van 28 november. In Lubumbashi bezocht hij talloze stemcentra, niet alleen in het centrum van de stad maar ook in arme gemeenten van de stad zoals Kénya, Katuba en Kamalondo. “Ik merkte bij velen wel een diep verlangen naar een machtswissel aan de top van het land.”

Lees verder...

14.11.11 Johan Swinnen: "Laten we investeren in sterke banden tussen Congolezen en Belgen" (CongoForum)


ANTWERPEN - Diplomaat Johan Swinnen is sinds 1 september van dit jaar met pensioen. Hij bekleedde diverse interessante diplomatieke posten in Centraal-Afrika, onder andere in de DR Congo. CongoForum legde hem graag een aantal vragen voor. Swinnen wijst op de sterke banden tussen Congolezen en Belgen en onderstreept dat het moeite is om in die relaties te blijven investeren.

Lees verder...

22.09.10 Hélène Flaam: "Niets doen is voor mijn geen optie" (CongoForum)


Interview met Hélène Flaam van Aksanté vzw over een nieuw partnerschap in Congo.

Lees verder...

11.12.09 ‘De boom waarnaar ze stenen gooien’: Congodagboek van Guy Poppe (CF)


In zijn Congodagboek (1996-2009) laat Afrikaspecialist en gepensioneerd radiojournalist Guy Poppe zijn licht schijnen over de geschiedenis van Congo sinds het begin van de oorlog.

Lees verder...

01.03.09 Thierry Michel over “Katanga Business”, een verhaal van poenscheppers en gravers (CF)


Interview met filmmaker Thierry Michel over zijn nieuwe film.

Lees verder...

14.03.08 Wanneer geweren worden ingeruild voor kettingzagen (CongoForum)


Ruud Muis van de Stichting Pygmeeën Kleinood over het lot van de pygmeeën in Oost-Congo.

Lees verder...

22.01.08 Philippe Havet (AZG): “Ik zag de grote verslagenheid van de mensen” (AZG)


In Masisi, in de Congolese provincie Noord-Kivu, ondersteunt Artsen Zonder Grenzen een ziekenhuis, en biedt er hulp aan de plaatselijke bevolking en ontheemden. Tussen augustus en december 2007 coördineerde Philippe Havet er de noodhulpactiviteiten van AZG. Masisi ligt in het hart van het conflict, verschillende gewapende groepen staan er tegenover elkaar, zoals het Congolese leger en de soldaten van de dissidente ex-generaal Laurent Nkunda. Philippe Havet is terug uit Masisi en maakt een balans op van de situatie in deze regio, waar sinds enkele maanden opnieuw wordt gevochten. Voor AZG is het een uitdaging om te werken in een context die zo instabiel is.

Lees verder...

06.12.07 Marie-Thérèse Nlandu voert oppositie tegen president Kabila (CongoForum)


Marie-Thérèse Nlandu, die een aantal maanden lang in de gevangenis van Kinshasa (Makala) opgesloten zat, voert oppositie tegen president Joseph Kabila.

Lees verder...

03.12.07 VUB-vorser Holslag: "Congo wil rennen voor het kan lopen" (CongoForum)


Onderzoeker Jonathan Holslag (VU Brussel) over de lening van 5 miljard dollar die China in september 2007 aan Congo heeft beloofd.

Lees verder...

24.11.07 Ebola in Congo: interview met arts Hilde De Clerck (AZG)


Lees verder...

22.11.07 Econoom Amartya Sen: "De globalisering is van iedereen" (IPS)


LONDEN - De Indiase econoom Amartya Sen kreeg in 1998 de Nobelprijs voor zijn baanbrekende werk over armoede en ongelijkheid in de wereld. In opdracht van het Britse Gemenebest zat hij een commissie voor die onderzocht wat de huidige oorzaken zijn van geweld en extremisme in de 53 landen van het voormalige "Empire". Zijn conclusie: "De zogenaamde oorlog tegen het terrorisme kan niet gewonnen worden met wapens alleen."

Lees verder...

03.11.07 “Veel slachtoffers arriveren in kritieke toestand in het ziekenhuis” (AZG)


Het team van AZG in Masisi bestaat uit honderd Congolese en vijf internationale medewerkers en is actief in het gezondheidscentrum en in het ziekenhuis dat over een 120-tal bedden beschikt. Naast de chirurgische verzorging van oorlogsslachtoffers, bieden zij ook algemene gezondheidszorgen en voedingshulp aan de ontheemden en de lokale bevolking. Anne Khoudiacoff, 29, is een Belgische verpleegkundige die begin oktober in Congo aankwam. Dit is een relaas van haar werk tijdens de afgelopen drie weken.

Lees verder...

11.08.07 Interview met Mai Mai Bevelhebber Paluku Jackson (BLO)

Onze virienden van "Beni Lubero on line" zijn erin geslaagd, een Li Lai bevelhebber van hun streek telefonisch te interviewen.
(Het gesprek gebeurde naturrlijk in kiswahii).

Lees verder...

06.08.07 CDI-Bwamanda houdt ideeën pater Van Baelen levend (CongoForum)Een interview met de CDI Bwamanda-voorzitter in België, Jacqueline Vanheers, naar aanleiding van het recente overlijden van de oprichter van deze ngo, pater Leonard Van Baelen.

Lees verder...

26.06.07 Ward De Wulf uit Nazareth trekt naar Congo om uit te wisselen over muziek

Een interview door Emilie Deblock , CongoForum

Lees verder...

11-04-07 Mathias Eric Owona Nguini : VN-missie in Congo faalt.

De politicoloog reikt enkele sleutels aan die helpen om de recente ontwikkelingen in de Congolese crisis beter te begrijpen.Lees verder...

22.02.07 Duurzaam bosbeheer: biologische landbouwtechnieken helpen Congolezen in eigen voedsel te voorzien (CongoForum)


Een interview met Hugo Gevaerts, bezieler van de vzw Kisangani en projectleider van Agro-Forestry-projecten.

Lees verder...

07.02.07 Jan Goossens (KVS): "We trachten Congolese artiesten uit hun isolement te halen" (CongoForum)


Een interview met Jan Goossens, de artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), net terug uit de Congolese hoofdstad.

Lees verder...

14.01.07 De strijd tegen seksueel geweld in Congo (CongoForum)


Een interview met Dr. Jo Lusi, hoofdchirurg van HEAL Africa in Goma. Van de hand van onze correspondent Johan Willems.

Lees verder...

14.11.06 Professor Ngoie Tshibambe: “Het doemscenario kwam niet uit” (CongoForum)


Professor Germain Ngoie Tshibambe woont en werkt in Lubumbashi. Hij is er professor aan de plaatselijke universiteit (UNILU). Hij doceert politieke wetenschappen en is verbonden aan het departement Internationale Betrekkingen van de faculteit Politieke, Sociale en Administratieve Wetenschappen. Hij is tevens de gewaardeerde auteur van de ‘Chroniques politiques, économiques et sociales du Katanga’. Voor CongoForum analyseerde professor Ngoie Tshibambe het verkiezingsproces in Congo en Lubumbashi in het bijzonder. Het originele interview van 7 november is na te lezen op het Franstalige deel van onze website. Hier vindt U een ingekorte Nederlandstalige versie.

Lees verder...

28.10.06 Professor Malemba analyseert verkiezingscampagne in Katanga (CongoForum)

In aanloop naar de provinciale verkiezingen, die op 29 oktober gelijktijdig met de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaatshebben, analyseerde professor Gilbert Malemba N’Sakila exclusief voor CongoForum de Katangese politiek. Het integrale interview is na te lezen op het Franstalige deel van onze gespecialiseerde nieuwssite over Congo. Hier volgt een samenvatting van dit interview in de vorm van een monoloog.

Lees verder...

28.10.06 Lunda Bululu over Congo, Bemba en de verkiezingscampagne. (Le Potentiel)

“We roepen alle Congolezen op om in het hogere belang van het land voor Jean-Pierre Bemba te stemmen Gombo,” zo luidt de boodschap van Lunda Bululu, voorzitter van de partij RSF, in een exclusief interview met het Congolese dagblad Le Potentiel. Deze ex-premier van het land, dat toen nog Zaïre heette en bestuurd werd door dictator Mobutu sese Seko, gelooft “zonder enige twijfel” dat Bemba de verkiezingen zal winnen. Ook vindt hij belangrijke elementen uit zijn programma terug in de visie van Jean-Pierre Bemba.

Lees verder...

12.10.06 Marie-Anne Vandeputte: Congo houdt me elke dag bezig (11.11.11)


Afgelopen zomer was ze één van de internationale waarnemers tijdens de verkiezingen in Congo. Voor deze vrijwilligster een unieke ervaring die ze wil benutten om 11.11.11 in het West-Vlaamse Avelgem een nieuw elan te bezorgen. Marie-Anne Vandeputte over haar engagement.

Lees verder...

29.06.06 VN: Honger? Beklaag u bij de VN! (IPS)

GENEVE, 29 juni (IPS) - Vandaag (29 juni) stemt de VN-Mensenrechtenraad over een Portugese resolutie waardoor burgers bij de VN een klacht kunnen indienen als de overheid hen slecht behandelt.

Lees verder...

05.06.06 Interview B. Kasonga: priester, student én presidentskandidaat (CongoForum)


Banyingela Kasonga is geboren in 1959 in West-Kasai. Hij is de derde zoon in een gezin van zes kinderen. Zijn vader werkte in een fabriek, zijn moeder was een huisvrouw. Heel gewoon, zegt Banyingela. Maar zelf is Banyingela allerminst gewoon. Tenslotte bestaan er niet zo veel mensen die kunnen zeggen dat ze kandidaat zijn om president van Congo te worden.

Lees verder...

07.05.06 Frisse zuidenwind door Africalia (CongoForum)

Interview met Gie Goris en Mirko Popovitch, door Sarah Vanbrabant

Lees verder...

30.04.06 Walter Zinzen vertelt over Congo en de verkiezingen (CongoForum)


GENT - Op een zomerse zondagochtend daagden meer dan 50 geïnteresseerden op voor een lezing over Congo en de Congolese verkiezingen. De spreker, Walter Zinzen, is opgetogen over dit hoge aantal. Hij is ervan overtuigd de Congolese bevolking verheugd zou zijn wanneer ze zou zien hoeveel Belgen zich nog steeds het lot van Congo aantrekken.

Lees verder...

27.03.06 Alfred Malabisa voert kampanje in Masina (Tony Busselen)

Alfred Malabisa is één van de beste animatoren in de ploeg van Masina. Zelf is hij kandidaat voor de gemeenteraad, maar hij voert op dit ogenblik actief kampanje voor Hubert Mupepe, kandidaat parlementair en Marie-Thérèse Lisumbu, kandidaat provincieraadslid. De twee andere kandidaten bereiden in de eerste plaats het dossier om hun kandidatuur te stellen voor. Deze verkiezingen zullen immers het eerst plaats vinden. Op dit ogenblik is het daarom vooral Alfred die op het terrein actief is.

Lees verder...

03.03.06 Rare streken: Thierry Michel over zijn vierduizend kilometer lange tocht op de ‘Congo River’.(HUMO)

‘Het enige waar je nooit aan went zijn de muskieten’

Lees verder...

22.01.06 Filip Reyntjens over politieke en maatschappelijke evolutie in Congo (CongoForum)
ANTWERPEN – In december 2005 is de nieuwe Grondwet van Congo goedgekeurd. Nog voor juni dit jaar volgen op zijn minst twee nieuwe verkiezingen: zowel president, parlement als lokaal bestuur moeten worden verkozen voor 30 juni 2006. Het is misschien de laatste kans voor Congo om een normaal functionerende, democratische staat te worden. We spreken met Congokenner prof. dr. Filip Reyntjens van het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -Beheer (IOB) van de Universiteit Antwerpen) over de problemen van Congo en de moeilijkheden die gepaard gaan met het Congolese transitieproces.

Lees verder...

13.01.06 Kamitatu: «Kieswet zal de configuratie van Congo respecteren» (Monuc)


Het ontwerp van kieswet staat vandaag in Kinshasa op de agenda tijdens een buitengewone bijeenkomst van de Nationale Assemblee. De voorzitter van de Nationale Assemblee, Olivier Kamitatu, schetst de stand van zaken in het dossier.

Lees verder...

15.12.05 Vier vragen aan Apollinaire Malu-Malu van de CEI (Monuc)


De voorzitter van de Congolese onafhankelijke verkiezingscommissie (CEI), priester Apollinaire Malu-Malu, antwoordde tijdens een recente persconferentie van de VN-missie in Congo (Monuc) uitvoerig op vragen van journalisten. Malu-Malu probeerde hierbij alle onrust weg te nemen die heerst in verband met het referendum over de nieuwe grondwet. Een korte weergave.

Lees verder...

13.12.05 Interview met F. Castañon (Divisie Rechten van de Mens) (Monuc)Fernando Castañon is de directeur van de Divisie voor de Rechten van de Mens bij de VN-missie in Congo (Monuc).

Lees verder...

05.12.05 Interview met Aurore Decornière van RCN Justice et Démocratie (CongoForum)


Eric Nkulu, bestuurslid bij CongoForum, had onlangs een ontmoeting met Aurore Decornière, de coördinatrice van « KATANGA/RCN JUSTICE ET DEMOCRATIE »

Lees verder...

Philippe De Boeck vertelt over project « Journal du Citoyen » (CongoForum)


De Belgische journalist Philippe De Boeck (« Le Soir) is nu directeur van de redactie bij het « Journal du Citoyen » (de Burgerkrant) in Congo. De redactie van CongoForum slaagde erin hem een reeks vragen voor te schotelen over het project « Journal du Citoyen » en over zijn ervaringen in Congo.

Lees verder...