Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Nieuwstelex

Pagina : 1 / 392

21.02.19 Congolese artiesten geraken niet in België (CongoForum) (21/2/2019)


BRUSSEL – Congolese artiesten die in België willen optreden, slagen er niet in om de reis te maken. Ze geraken namelijk niet aan het vereiste visum.

Lees verder...

21.02.19 Joseph Kabila organiseert zijn politieke familie strakker (CongoForum) (21/2/2019)


KINSHASA – Oud-president Joseph Kabila is zijn politieke familie strakker aan het organiseren. Hij wil van zijn politieke familie ‘een regeringsplatform’ maken, tegenover de nieuwe president, Félix Tshisekedi. Dat schrijft La Libre Afrique.

Lees verder...

21.02.19 Matadi: in 10 dagen tijd sterven 5 gevangenen (CongoForum) (21/2/2019)


MATADI - In de centrale gevangenis van Matadi in de provincie Centraal-Kongo zijn in tien dagen tijd wel vijf gedetineerden overleden. Volgens penitentiaire bronnen zijn de sterfgevallen voornamelijk te wijten aan ondervoeding die sinds maanden de bewoners van deze gevangenis teistert.

Lees verder...

20.02.19 Asadho vraagt om politieke gevangenen snel vrij te laten (CongoForum) (20/2/2019)


KINSHASA – De mensenrechtenvereniging Asadho wil dat president Félix Tshisekedi zo vlug mogelijk werk maakt van de vrijlating van politieke gevangenen. Dat heeft Jean-Claude Katende, de voorzitter van Asadho, gezegd op Radio Top Congo FM. Katende is ongerust omdat Tshisekedi zoveel tijd nodig heeft om in dit dossier te handelen.

Lees verder...

20.02.19 Félix Tshisekedi moet zijn familiaal vermogen nog aangeven (CongoForum) (20/2/2019)


KINSHASA – De nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi heeft nog maar enkele dagen de tijd om zijn familiaal vermogen aan te geven. Het zelfde geldt voor oud-president Joseph Kabila. De twee hebben nog tot 24 februari de tijd om zich in orde te stellen, bericht Radio France Internationale.

Lees verder...

20.02.19 Congo verbiedt invoer varkensvlees uit Nederland (CongoForum) (20/2/2019)


KINSHASA – De minister van Staat, bevoegd voor Buitenlandse Handel, Jean-Lucien Busa, heeft besloten om de invoer en verkoop van varkensvlees uit Nederland te verbieden. Volgens Busa is er een gevaar voor voedselvergiftiging.

Lees verder...

20.02.19 Verkiezingen: protestantse kerken kanten zich tegen corruptie (CongoForum) (20/2/2019)


KINSHASA - De verkiezingen van gouverneurs en senatoren vinden plaats in maart, maar er zijn nu al beschuldigingen van corruptie, kort nadat de nationale onafhankelijke kiescommissie (CENI) de kandidatenlijsten heeft gepubliceerd.

Lees verder...

19.02.19 Uvira: ngo verzorgt gedetineerden gratis in gevangenis van Mulunge (CongoForum) (19/2/2019)


UVIRA – De ngo Aide médicale Congo (AMC) is even actief in de centrale gevangenis van Mulunge in de stad Uvira (Zuid-Kivu). Twee dagen lang kunnen de 300 gedetineerden gratis op consultatie komen, bericht Radio Okapi. De gedetineerden worden stuk voor stuk gezien door een team van 7 artsen en 2 Congolese verpleegkundigen.

Lees verder...

19.02.19 Senator Yerodia Ndombasi overlijdt op 86-jarige leeftijd (CongoForum) (19/2/2019)


KINSHASA – Senator Abdoulaye Yerodia Ndombasi is vandaag op 86-jarige leeftijd overleden in Kinshasa. Dat heeft de familie van de senator bekendgemaakt. De man was ooit één van de vier Congolese vice-presidenten.

Lees verder...

19.02.19 Bruno Tshibala heeft omstreden mijntaks in petto (CongoForum) (19/2/2019)


KINSHASA – Félix Tshisekedi is nu al bijna een maand president van Congo maar een nieuwe Congolese regering is er nog altijd niet. Bruno Tshibala, premier van de ontslagnemende regering, wil nu dat de mijnbouwbedrijven een extra taks betalen aan het Fonds ter Bevordering van de Industrie (FPI), maar de bedrijven en diverse ministeries gaan niet akkoord.

Lees verder...

18.02.19 Zeer uitbundig huwelijk Vital Kamerhe spreekt tot de verbeelding (CongoForum) (18/2/2019)


KINSHASA – Vital Kamerhe (UNC), de kabinetschef van president Félix Tshisekedi, treedt opnieuw in het huwelijk, en dat spreekt blijkbaar tot de verbeelding van vele Congolezen. Het huwelijk wordt uitgebreid becommentarieerd in de sociale media.

Lees verder...

18.02.19 Gouverneursverkiezingen : 12 kandidaturen ongeldig verklaard (CongoForum) (18/2/2019)


KINSHASA – De nationale kiescommissie (CENI) heeft vrijdag de lijst gepubliceerd met alle kandidaten voor de post van gouverneur of vice-gouverneur in 24 van de 26 Congolese provincies. Twaalf kandidaturen werden onontvankelijk verklaard. In de provincie Tshopo zijn er wel 13 kandidaten om gouverneur te worden.

Lees verder...

18.02.19 Félix Tshisekedi heeft zijn voorganger Joseph Kabila ontvangen (CongoForum) (18/2/2019)


KINSHASA – Gewezen president Joseph Kabila heeft gisteren, zondag, een bezoek gebracht aan zijn opvolger Félix Tshisekedi. De twee praatten bijna 3 uur lang met elkaar, meldt Radio France Internationale. Na afloop volgde er geen officiële verklaring.

Lees verder...

17.02.19 Eindelijk weer toerisme mogelijk in het Virungapark in Oost-Congo (CongoForum) (17/2/2019)


GOMA – Het beroemde Virungapark in het oosten van de DR Congo kan weer worden bezocht door toeristen. Dat signaleert Radio France Internationale.

Lees verder...

17.02.19 Beni: Fayulu pleit voor nationale eenheid en tegen stammenhaat (CongoForum) (17/2/2019)


BENI – Opposant Martin Fayulu heeft ook in de stad Beni een meeting gehouden met zijn aanhangers en sympathisanten. Hij riep er op tot nationale eenheid en kantte zich tegen stammenhaat, zo meldt Radio Okapi.

Lees verder...

17.02.19 Middenveld in Kivu vraagt sterker mandaat voor VN-vredesmacht (CongoForum) (17/2/2019)


GOMA / BUKAVU – Het middenveld in de provincies Noord- en Zuid-Kivu vraagt aan de Verenigde Naties om het mandaat van de VN-vredesmacht in Congo (Monusco) te verlengen en versterken. Opmerkelijk, want ex-president Joseph Kabila was duidelijk vragende partij voor een afbouw van de vredesmacht.

Lees verder...

16.02.19 Fayulu spreekt grote menigte toe in Butembo en roept op tot verandering (CF) (16/2/2019)


BUTEMBO – Opposant Martin Fayulu is bezig met een tournee om échte verandering te eisen in de DR Congo. Gisteren, vrijdag, sprak hij een grote menigte aanhangers toe in Butembo in Noord-Kivu.

Lees verder...

16.02.19 Partij van Tshisekedi spreekt krasse taal richting België (CongoForum) (16/2/2019)


KINSHASA – De partij van de nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi, de UDPS, spreekt stoere taal aan het adres van België. Diverse zwaargewichten uit de Congolese oppositie wonen in België. De UDPS verzet zich tegen ‘elke poging om het nieuwe staatshoofd te destabiliseren’, luidt het.

Lees verder...

16.02.19 Félix Tshisekedi vraagt opheffing EU-sancties tegen Congolezen (CongoForum) (16/2/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft vrijdag volgens sommige bronnen gepleit voor de opheffing van de EU-sancties tegen een aantal ‘prominente’ Congolezen. Hij deed dat tijdens een ontmoeting met buitenlandse ambassadeurs in Kinshasa, zo meldt Mediacongo.

Lees verder...

15.02.19 Tshisekedi hoopt gesprekken over Schengenhuis snel af te ronden (CongoForum) (15/2/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft naar verluidt aan de Congolese autoriteiten de instructie gegeven om de gesprekken over de ‘re-activering’ van het Schengenhuis in Kinshasa snel af te ronden. Tshisekedi verklaarde dat vandaag bij een ontmoeting met diplomaten in de Congolese hoofdstad.

Lees verder...

15.02.19 Duizenden festivalgangers zingen en dansen dit weekend in Goma (CongoForum) (15/2/2019)


GOMA – In de stad Goma (Noord-Kivu) nemen duizenden mensen vandaag, morgen en zondag deel aan de nieuwe editie van het Amani-festival. Drie dagen lang wordt er gezongen en gedanst in Goma. Er vinden allerlei culturele initiatieven plaats, en dat voor een entree van 1 dollar, bericht La Libre Afrique.

Lees verder...

15.02.19 Boss Mining sluit eind februari zijn deuren in provincie Lualaba (CongoForum) (15/2/2019)


KAKANDA – Het mijnbouwbedrijf Boss Mining in Kakanda (Lualaba) sluit tegen einde februari zijn deuren. De vakbondsafvaardiging heeft dat donderdag meegedeeld aan de werknemers van het bedrijf. Gécamines recupereerde in oktober 2018 zijn concentrator, en sindsdien laat de productie bij Boss veel te wensen over.

Lees verder...

15.02.19 Congo zoekt 147 miljoen dollar voor strijd tegen ebola (CongoForum) (15/2/2019)


KINSHASA – Het Congolese ministerie van Volksgezondheid is op zoek naar 147 miljoen dollar, in het kader van een nieuwe fase in de strijd tegen ebola in Noord-Kivu en Ituri. Dat zegt minister Oly Ilunga, zo bericht Radio Okapi.

Lees verder...

14.02.19 Sankuru: kandidatuur Mende voor post van gouverneur is erg omstreden (CongoForum) (14/2/2019)


KINSHASA – In de provincie Sankuru is woensdag een jongeman begraven die was omgekomen bij een confrontatie tussen betogers en de politie. Maar de spanningen in Lusambo, de hoofdplaats van Sankuru, zijn daarmee niet weg, bericht Radio France Internationale. Lambert Mende Omalanga is kandidaat om gouverneur te worden in Sankuru, maar niet iedereen ziet dat zitten. De aanhangers van zijn onafhankelijke concurrent Joseph Stéphane Mukumadi geven zich niet zomaar gewonnen.

Lees verder...

14.02.19 Franse procureur eist 7 jaar cel voor zanger Koffi Olomide (CongoForum) (14/2/2019)


NANTERRE – In het Franse Nanterre heeft maandag een zitting plaatsgevonden in het proces tegen de Congolese artiest Koffi Olomide. De man zou 4 van zijn danseressen hebben verkracht en opgesloten. Olomide zou hen hebben geholpen om clandestien Frankrijk binnen te geraken en zou hen ook voor te weinig geld of zonder vergoeding hebben laten optreden. De procureur in Nanterre eist 7 jaar cel tegen de bekende zanger.

Lees verder...

13.02.19 Circa 3.500 kindsoldaten bij gewapende groepen in Beni en Lubero (CongoForum) (13/2/2019)


BENI – Er zitten nog altijd zo’n 3.500 kinderen bij gewapende groepen in de streek van Beni en Lubero in Noord-Kivu. Dat zegt een plaatselijk kinderparlement. Het cijfer werd dinsdag bekendgemaakt naar aanleiding van de Werelddag in het teken van de kindsoldaten. Kinderen worden gebruikt als strijders of seksslaven, zegt het kinderparlement. Een somber beeld, dat hulpverleners in de regio verontrust.

Lees verder...

13.02.19 Naar een audit van de openbare diensten in Congo? (CongoForum) (13/2/2019)


KINSHASA – Kaderleden van de partij UDPS roepen president Félix Tshisekedi op om de rekeningen van de Congolese staat en alle overheidsbedrijven te onderwerpen aan een audit. “Als we de sociale omstandigheden willen veranderen, is er heel wat geld nodig”, zeggen Ted Beleshayi et Laurent Munzemba van de UDPS, de partij van de president. “De staat is verarmd door corruptie en het verduisteren van middelen. Voor de bevolking zal er geen excuus zijn.”

Lees verder...

12.02.19 « Top Afrikaanse Unie is voorbij, Tshisekedi moet nu de grote problemen aanpakken » (CF) (12/2/2019)


KINSHASA - De Congolese president Félix Tshisekedi werd op de recente 32ste top van de Afrikaanse Unie verkozen tot tweede ondervoorzitter van de regionale instelling. Tshisekedi had op de top 'constructieve gesprekken' met zijn ambtgenoten.

Lees verder...

12.02.19 Koloniaal verleden: Charles Michel vindt rapport van VN-experts maar vreemd (CongoForum) (12/2/2019)


BRUSSEL - VN-experts hebben maandag een tussentijds rapport voorgesteld over het koloniale verleden van België. Maar premier Charles Michel vindt het rapport 'heel vreemd'. Hij zei dat op een bijeenkomst in het Europacollege.

Lees verder...

11.02.19 Heel wat doden bij ontsnappingspoging in gevangenis van Tshikapa (CongoForum) (11/2/2019)


TSHIKAPA – Bij een ontsnappingspoging in de gevangenis van Tshikapa (Kasaï) zijn heel wat mensen om het leven gekomen. Dat melden diverse media.

Lees verder...

11.02.19 Ebola eiste al 500 mensenlevens in oosten van Congo (CongoForum) (11/2/2019)


KINSHASA – In het oosten van de DR Congo zijn nu al meer dan 500 mensen bezweken nadat ze besmet raakten met het ebolavirus. Dat bericht BBC Afrique.

Lees verder...

11.02.19 Diverse gegadigden om gouverneur van Kinshasa te worden (CongoForum) (11/2/2019)


KINSHASA – De nieuwe gouverneurs en vice-gouverneurs zullen op 26 maart 2019 worden verkozen. Dat heeft de nationale kiescommissie (CENI) beslist. De stadsprovincie Kinshasa, met haar circa 10 miljoen inwoners, wordt nu bestuurd door André Kimbuta (PPRD), een vertrouweling van Joseph Kabila. Daar zijn er diverse gegadigden voor de post van gouverneur, constateert Radio France Internationale.

Lees verder...

11.02.19 Martin Fayulu vraagt nieuwe verkiezingen in de komende maanden (CongoForum) (11/2/2019)


KINSHASA – Opposant Martin Fayulu kan in de DR Congo geen kant meer op met zijn ambitie om te worden uitgeroepen tot nieuwe president. Maar hij wil nu dat de Afrikaanse Unie een ‘speciaal comité’ opricht om ‘de waarheid van de stembus’ na te gaan. Fayulu vraagt om uiterlijk binnen de zes maanden nieuwe verkiezingen te houden, bericht Jeune Afrique.

Lees verder...

09.02.19 Kasaï : meer dan 2.000 verjaagde Congolezen komen toe in Kamako (CongoForum) (9/2/2019)


KINSHASA - Meer dan 2.000 Congolezen, verjaagd vanuit Angola, zijn toegekomen aan de grens met Kamako in de Congolese provincie Kasaï. Dat meldde Radio Okapi. De meeste van deze mensen zijn in de voorbije week aangekomen.

Lees verder...

08.02.19 Haut-Lomami : nieuwe markt verbetert werkomstandigheden handelaars in Kamina (CF) (8/2/2019)


KAMINA – In de stad Kamina (Haut-Lomami) is een moderne markt in gebruik genomen die de werkomstandigheden van de handelaars en verkopers zal verbeteren. Het project heeft een prijskaartje van 29.600 dollar en is betaald door de VN-vredesmacht (Monusco), afdeling Lubumbashi. De vereniging Rafiki ya Walimaji (RAWA) voerde het project uit.

Lees verder...

08.02.19 Ituri : nieuw zeepfabriekje met steun van VN-vredesmacht (CongoForum) (8/2/2019)


BUNIA – De VN-vredesmacht in Congo (Monusco) heeft gisteren, donderdag, officieel een ambachtelijk zeepbedrijfje geopend in Komanda, op 75 km ten zuiden van Bunia, de hoofdplaats van de provincie Ituri. Dat bericht Radio Okapi.

Lees verder...

08.02.19 Martin Fayulu richt zich tot het Afrikaans Hof voor de Mensenrechten (CongoForum) (8/2/2019)


KINSHASA – De nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi is in functie maar opposant Martin Fayulu geeft de strijd niet op. Hij blijft zich beschouwen als de enige legitieme president in de DR Congo. Het Congolese Grondwettelijk Hof stelde Fayulu in het ongelijk. Nu richt Fayulu zich tot het Afrikaans Hof voor de Mensenrechten, constateert Jeune Afrique.

Lees verder...

08.02.19 Magistraten vragen aan nieuwe machthebbers om gerecht niet te misbruiken (CongoForum) (8/2/2019)


KINSHASA – SYNAMAG, een vakbond van magistraten, vraagt aan de nieuwe Congolese machthebbers om het gerecht niet voor hun kar te spannen en om inmenging van de politiek in het gerechtelijk apparaat achterwege te laten. Dat verklaarde de voorzitter van SYNAMAG, Edmond Isofa, op een persconferentie in Kinshasa.

Lees verder...

07.02.19 VN-baas Guterres : « Monusco gauw opdoeken is een illusie » (CongoForum) (7/2/2019)


NEW YORK – Wie denkt dat het mogelijk is om de VN-vredesmacht in de DR Congo (Monusco) gauw op te doeken, maakt zich illusies. Dat heeft VN-baas Antonio Guterres verklaard. Guterres kijkt blijkbaar uit naar een goede dialoog met de nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi.

Lees verder...

07.02.19 Tshisekedi: DR Congo wil lid worden van Oost-Afrikaanse Gemeenschap (CongoForum) (7/2/2019)


NAIROBI – De DR Congo is bereid om lid te worden van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC). Dat heeft de Congolese president Félix Tshisekedi in Nairobi gezegd aan zijn Keniaanse ambtgenoot Uhuru Kenyatta. Momenteel zijn Kenia, Burundi, Oeganda, Rwanda, Tanzania en Zuid-Soedan lid van deze Gemeenschap.

Lees verder...

07.02.19 Congo: gewapende groepen ronselden bijna 60.000 kinderen sinds 2006 (CongoForum) (7/2/2019)


KINSHASA – Gewapende groepen in de DR Congo hebben sinds 2006 bijna 60.000 kinderen geronseld. Dat zegt Dee Brillenberg, die zich vanuit de Verenigde Naties bezighoudt met de kinderbescherming in Congo. Ze kwam aan het woord bij de opening van een atelier dat zich buigt over een ‘road map’ over de thematiek ‘kinderen & gewapende conflicten’.

Lees verder...

06.02.19 Lamuka-coalitie kant zich tegen oproepen tot stammenhaat (CongoForum) (6/2/2019)


KINSHASA – De Lamuka-coalitie rond opposant Martin Fayulu kant zich tegen oproepen tot stammenhaat die werden gedaan door ‘onbekenden’, in het kader van een recente grote politieke meeting in Kinshasa. Dat meldt Jeune Afrique.

Lees verder...

06.02.19 Regering verdedigt royale vertrekregelingen voor ministers (CongoForum) (6/2/2019)


KINSHASA – Er is nog altijd de nodige discussie over de vertrekregelingen die de leden van de Congolese regering voor zichzelf hebben bedacht. President Félix Tshisekedi moet zich nog uitspreken over de kwestie. Vanuit de entourage van premier Bruno Tshibala wordt wel verdedigend gereageerd. Oppositie en middenveld zijn kritisch.

Lees verder...

05.02.19 Middenveld in Kikwit : « Geen sprake van vreemdelingenhaat » (CongoForum) (5/2/2019)


KIKWIT – Het middenveld in de stad Kikwit ontkent dat sommige inwoners zich zouden schuldig maken aan vreemdelingenhaat. “Die aantijgingen zijn ongegrond en niet gerechtvaardigd”, stelt Laurent Bwenia, de coördinator van het lokale middenveld.

Lees verder...

05.02.19 Baas nationale inlichtingendienst mikt op politieke loopbaan (CongoForum) (5/2/2019)


KINSHASA – De baas van de nationale inlichtingendienst (ANR), Kalev Mutondo, wil zijn functie opgeven om een andere wending aan zijn loopbaan te geven. Dat blijkt uit een brief die hij schreef aan de nieuwe president Félix Tshisekedi. Kalev Mutondo zou graag gouverneur worden in de provincie Lualaba, bericht Radio France Internationale.

Lees verder...

04.02.19 Goma: zesde editie van Amani-festival komt eraan (CongoForum) (4/2/2019)


GOMA – De zesde editie van het bekende Amani-festival komt eraan in Goma (Noord-Kivu). Afgelopen zaterdag hebben de organisatoren tekst en uitleg gegeven op een persontmoeting in het 'Maison des Jeunes' van Goma.

Lees verder...

04.02.19 President Tshisekedi brengt bezoek aan Angola, Kenia en Congo-Brazzaville (CongoForum) (4/2/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi maakt een rondreis langs Angola, Kenia en Congo-Brazzaville. Morgen, dinsdag, wordt hij verwacht in de Angolese hoofdstad Luanda. Daarna gaat het richting Nairobi en Brazzaville. Dat melden Jeune Afrique en andere media.

Lees verder...

04.02.19 Kinshasa : Lamuka krijgt waarschuwing politie na meeting (CongoForum) (4/2/2019)


KINSHASA – De politie van Kinshasa verspreidt sinds enkele maanden een communicatie na elke politieke manifestatie die heeft plaatsgevonden. Afgelopen zaterdag organiseerde de Lamuka-coalitie van Martin Fayulu een grote meeting. Volgens de politie schonden de organisatoren de gemaakte afspraken. De politie waarschuwt de coalitie, meldt Radio France Internationale.

Lees verder...

03.02.19 Baas migratiedienst wordt veiligheidsadviseur van Tshisekedi (CongoForum) (3/2/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft François Beya Kasonga gekozen als speciaal adviseur op het vlak van veiligheid. De man zou ‘gematigder’ zijn dan zijn voorganger, advocaat Jean Mbuyu. Beya Kasonga werkte heel lang bij de Congolese inlichtingendiensten.

Lees verder...

03.02.19 Martin Fayulu vraagt Congolezen om ‘vreedzaam verzet’ te tonen (CongoForum) (3/2/2019)


KINSHASA – Gewezen presidentskandidaat Martin Fayulu heeft gisteren, tijdens een grote politieke meeting in Kinshasa, de aanhangers van de Lamuka-coalitie opgeroepen om ‘vreedzaam verzet’ te tonen en zo ‘de waarheid van de stembus’ af te dwingen. Volgens Fayulu lieten de kiescommissie (CENI) en het Grondwettelijk Hof kandidaten benoemen ‘die niet zijn verkozen door het volk’.

Lees verder...

Pagina : 1 / 392