Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Nieuwstelex

Pagina : 1 / 397

17.06.19 Ngo: "Bijna 25.000 kinderen zwerven rond in straten van Kinshasa" (CongoForum) (17/6/2019)


KINSHASA - In Kinshasa zwerven bijna 25.000 kinderen rond in de straten, de zogeheten 'phaseurs'. Dat zegt Richard Bampeta van de ngo Jeunes au soleil (JOS), gevestigd in de gemeente Masina. Bampeta deed zijn uitspraak naar aanleiding van de Internationale Dag van het Afrikaanse Kind (16 juni).

Lees verder...

17.06.19 Maniema : duurdere vliegtuigtickets leiden tot protest vanuit middenveld (CongoForum) (17/6/2019)


KINDU - In de provincie Maniema protesteert het middenveld omdat Congo Airways de prijzen van zijn vliegtuigtickets 'spectaculair' heeft verhoogd, met name voor vluchten tussen Kindu en Goma en tussen Kindu en Kinshasa. De prijs van een ticket Kindu-Kinshasa is opgetrokken van 220 naar 400 dollar, zegt advocaat Stéphane Kamundala, de voorzitter van het provinciale middenveld.

Lees verder...

17.06.19 Ituri: meer dan 160 stoffelijke overschotten gevonden in dorpen in Djugu (CongoForum) (17/6/2019)


BUNIA - Het middenveld in de 'chefferie' Bahema Nord zegt dat er in de voorbije dagen 161 lijken zijn gevonden in diverse plaatsen in het territorium Djugu, een deel van de provincie Ituri. De bevolking vond de lijken in de brousse, na een aanval vorige week die het werk was van mannen met geweren, machetes en messen.

Lees verder...

14.06.19 “Meer en meer groepen zijn bereid zich over te geven”, zegt Congo Research Group (CF) (14/6/2019)KINSHASA - De verkiezing van de nieuwe president, Félix Tshisekedi, zou misschien de weg kunnen vrijmaken voor de vreedzame ontwapening van verschillende gewapende groepen in de DR Congo. Dit blijkt uit een rapport van Congo Research Group. Eind 2018 onthulden experts van de Verenigde Naties reeds het bestaan van een internationaal netwerk voor de aanwerving van rebellen gestuurd vanuit Beni. De situatie is nog steeds verontrustend.

Lees verder...

14.06.19 DR Congo vraagt om lid te worden van Oost-Afrikaanse Gemeenschap (CongoForum) (14/6/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft in een recente brief aan de Rwandese president Paul Kagame laten weten dat de DR Congo graag de zevende lidstaat zou willen worden van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC). Kagame is momenteel de voorzitter van deze Gemeenschap.

Lees verder...

14.06.19 Franck Diongo vraagt aan Tshisekedi om arresten Grondwettelijk Hof te blokkeren (CF) (14/6/2019)


KINSHASA – De voorzitter van de ‘Mouvement lumumbiste progressiste’ (MLP), Franck Diongo, vraagt aan president Félix Tshisekedi om recente arresten van het Grondwettelijk Hof tegen te houden. Het gaat om arresten waardoor een aantal volksvertegenwoordigers uit de oppositie zijn mandaat kwijtspeelt. De arresten zijn erg omstreden.

Lees verder...

14.06.19 Geweld tussen Hema en Lendu eist minstens 50 mensenlevens (CongoForum) (14/6/2019)


BUNIA – Nieuw geweld tussen twee bevolkingsgroepen in de provincie Ituru, de Hema en de Lendu, heeft in de voorbije dagen minstens 50 mensenlevens geëist. Dat meldt Radio France Internationale, dat zich baseert op uitspraken van de gouverneur van Ituri.

Lees verder...

13.06.19 Amerikaanse ambassadeur heropent cultureel centrum 'Phillis Wheatley' (CongoForum) (13/6/2019)


KINSHASA - De Amerikaanse ambassadeur Mike Hammer heeft afgelopen dinsdag het Amerikaanse cultureel centrum 'Phillis Wheatley' heropend aan de Avenue Colonel Lukusa in de gemeente Gombe (Kinshasa). In de voorbije jaren was het cultureel centrum niet langer actief. Mike Hammer vond het belangrijk om het opnieuw in gang te trekken, bericht de Congolese krant Le Phare.

Lees verder...

13.06.19 Lamuka-coalitie legt haar activiteiten in parlement stil (CongoForum) (13/6/2019)


KINSHASA – De Lamuka-coalitie (oppositie) heeft gisteren, woensdag, haar activiteiten in de Nationale Assemblee en de Senaat gestaakt. Ze wil voorlopig niet langer meewerken in beide kamers van het Congolese parlement.

Lees verder...

13.06.19 Geld van Wereldbank zou 6 miljoen ondervoede kinderen moeten helpen (CongoForum) (13/6/2019)


KINSHASA – De Wereldbank wil middelen vrijmaken om meer dan 6 miljoen ondervoede kinderen in de DR Congo te helpen. Bij een aanzienlijk deel van deze kinderen zou sprake zijn van zeer ernstige ondervoeding, zegt Ines Lezema van Unicef RDC.

Lees verder...

12.06.19 Kinshasa : aanhangers PPRD en UDPS slaags met elkaar in Kalamu en Limete (CF) (12/6/2019)


KINSHASA - Het partnership tussen president Félix Tshisekedi en zijn voorganger Joseph Kabila staat ernstig onder druk. De UDPS van Tshisekedi en de PPRD van Kabila zijn minder dan ooit goede vrienden. Vandaag waren er in Kinshasa confrontaties tussen aanhangers van beide partijen.

Lees verder...

12.06.19 Lamuka is in alle staten na verlies van 23 volksvertegenwoordigers (CongoForum) (12/6/2019)


KINSHASA – Het Grondwettelijk Hof heeft aan 23 volksvertegenwoordigers van de Lamuka-coalitie (oppositie) hun mandaat in de Nationale Assemblee ontnomen. Lamuka is boos over deze gang van zaken, bericht Radio Okapi. “Dit dient duidelijk om de politieke oppositie te muilkorven”, zeggen de parlementairen van Lamuka. Zij zijn van mening dat de rechters politieke instructies kregen om de oppositie nog meer te verzwakken.

Lees verder...

12.06.19 Gécamines: woordvoerder Tshisekedi schiet met scherp op Albert Yuma (CongoForum) (12/6/2019)


KINSHASA – De woordvoerder van president Félix Tshisekedi, Kasongo Mwema Yamba Y'amba, heeft heel scherpe kritiek geuit op Albert Yuma en de manier waarop hij het staatsbedrijf Gécamines runde. Yuma is een vertrouweling van ex-president Joseph Kabila. In principe zijn Tshisekedi en Kabila nu politieke bondgenoten, ook al is de liefde niet bepaald groot.

Lees verder...

11.06.19 Verbod om te landen in Goma: "Pogingen om Katumbi te muilkorven" (CF) (11/6/2019)


KINSHASA - Het huidige Kabila bis-systeem blijft proberen om opposant en oud-gouverneur Moïse Katumbi te muilkorven door de man niet met zijn vliegtuig te laten laten in Goma (Noord-Kivu). Dat zegt Patrick Mundeke, één van adviseurs van Katumbi.

Lees verder...

11.06.19 Gesjoemel en machtsmisbruik kosten voorzitter persbond zijn functie (CongoForum) (11/6/2019)


KINSHASA - Bij de Congolese persbond UNPC is voorzitter Kasonga Tshilunde Boucar uit zijn functie gezet. Volgens de voorzitter van de tuchtcommissie, Walter Mukendi, ging Kasonga Tshilunde bedenkelijk om met financiële middelen. Er was ook sprake van machtsmisbruik, schendingen van de statuten en andere feiten.

Lees verder...

11.06.19 Verontrustende uitbraak van mazelen in Congo (CongoForum) (11/6/2019)


KINSHASA – Er is een mazelenepidemie in de DR Congo. Dat heeft de minister van Volksgezondheid, Oly Ilunga Kalenga, maandag bekendgemaakt.

Lees verder...

10.06.19 Moord op Floribert Chebeya: VSV en middenveld vragen heropening proces (CongoForum) (10/6/2019)


KINSHASA – Negen jaar na de moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya en zijn chauffeur Fidèle Bazana eisen hun advocaten de heropening van het moordproces. Die oproep wordt gesteund door verschillende middenveldorganisaties waaronder de ngo VSV (Voix des Sans Voix). Floribert Chebeya was voorzitter van VSV toen hij werd vermoord in juni 2010.

Lees verder...

10.06.19 Onderzoek: Israëlisch bedrijf bespioneerde opposanten in opdracht van Kabila (CongoForum) (10/6/2019)


KINSHASA - In de Congolese politieke klasse wordt verontwaardigd gereageerd op een onderzoek waaruit blijkt dat de vorige president, Joseph Kabila, een Israëlisch bedrijf - gespecialiseerd in het verzamelen van inlichtingen - inschakelde om een aantal opposanten te laten bespioneren. Dat signaleert Radio France Internationale.

Lees verder...

07.06.19 Anti-corruptieliga stelt wanbeheer bij Congolese spoorwegen aan de kaak (CongoForum) (7/6/2019)


KINSHASA - De Congolese Liga ter bestrijding van corruptie (LICOCO) roept de nieuwe bazen van de Congolese spoorwegen (SNCC), allebei ex-opposanten, op om de onderneming te laten doorlichten. Ze wil weten hoe de SNCC is omgegaan met geld dat ze ontving van de regering en de Wereldbank. Volgens de Wereldbank bereikte de SNCC bitter weinig resultaten, ook al werd ze gerund door Sylvestre Ilunga Ilunkamba, die nu de nieuwe Congolese premier is.

Lees verder...

06.06.19 Johan Indekeu (56) wordt nieuwe Belgische ambassadeur in Kinshasa (CongoForum) (6/6/2019)


BRUXELLES - Johan Indekeu wordt de nieuwe Belgische ambassadeur in Kinshasa. België heeft sinds meer dan één jaar geen ambassadeur meer in de DR Congo. Indekeu zou in augustus aan zijn nieuwe baan beginnen, aanvankelijk nog als 'zaakgelastigde'.

Lees verder...

05.06.19 Dringende hulp vereist voor 19.000 ontheemden in provincie Maniema (CongoForum) (5/6/2019)


KINDU - In de provincie Maniema zijn er 19.000 ontheemden die dringend bijstand moeten krijgen. Zij verblijven in Lubutu en Obokote in het territorium Lubutu, meldt de VN-structuur OCHA.

Lees verder...

05.06.19 Nu al meer dan 2.000 gevallen van ebola in DR Congo (CongoForum) (5/6/2019)


KINSHASA – Er zijn nu al meer dan 2.000 mensen in het oosten van de DR Congo besmet geraakt met het ebolavirus. Dat blijkt uit het jongste bulletin van het Congolese ministerie van Volksgezondheid, zo meldt Radio France Internationale.

Lees verder...

04.06.19 Benoemingen bij overheidsbedrijven SNCC en Gécamines leiden tot felle polemiek (CongoForum) (4/6/2019)


KINSHASA - De Congolese president Félix Tshisekedi heeft maandag twee benoemingen bij overheidsbedrijven gedaan die leiden tot een stevige polemiek. Waarnemers reageren afwijzend op de keuzes en zeggen dat de benoemde personen corrupt zijn. Dat meldt AfricaNews.

Lees verder...

04.06.19 Geweld in streek van Masisi : minstens vier dorpen lopen leeg (CongoForum) (4/6/2019)


GOMA – In het territorium Masisi, in de provincie Noord-Kivu, zijn minstens vier dorpen leeggelopen sinds afgelopen zondag. Het gaat om dorpen op amper 5 km van de hoofdplaats van Masisi. De inwoners zijn gevlucht wegens de gevechten tussen het Congolese leger en strijders van de FDLR/CNRD, signaleert Radio Okapi. De autoriteiten in Masisi bevestigen dat de veiligheid in de regio erg broos blijft.

Lees verder...

04.06.19 Enabel bezorgt uitrusting aan technische en beroepsscholen in Oost-Kasaï (CongoForum) (4/6/2019)


MBUJI-MAYI – Het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel heeft in de provincies Oost-Kasaï en Lomami een aantal technische en beroepsscholen gebouwd, opgeknapt en van materieel voorzien. Dat zegt Prosper Ntema, die voor Enabel werkt in de regio.

Lees verder...

03.06.19 Voeding en gezondheidszorg: Wereldbank financiert ambitieus project in Congo (CF) (3/6/2019)


KINSHASA - De raad van bestuurders van de Wereldbank heeft eind mei een multisectoraal project op het vlak van voeding en gezondheidszorg goedgekeurd voor de DR Congo. Aan het project hangt een totaal budget van 502 miljoen dollar, meldt Radio Okapi. Een deel van het budget bestaat uit kredieten, een ander deel is een gift.

Lees verder...

03.06.19 Ituri : minstens 40 personen om het leven gebracht in Mahagi (CongoForum) (3/6/2019)


BUNIA – In het territorium Mahagi, een deel van de provincie Ituri, zijn in mei minstens 40 personen om het leven gebracht. Dat bericht Radio Okapi. Hele dorpen werden in brand gestoken, en er zijn duizenden ontheemden die moeten overleven zonder enige hulp. De feiten waren het werk van gewapende mannen afkomstig uit Walendu Pitsi, in het naburige territorium Djugu.

Lees verder...

03.06.19 Jean Pierre Bemba keert op 23 juni terug naar Kinshasa (CongoForum) (3/6/2019)


KINSHASA – De voorzitter van de oppositiepartij MLC, Jean Pierre Bemba Ngombo, wil op 23 juni 2019 terugkeren naar Kinshasa. Dat heeft hij laten weten via een tweet.

Lees verder...

31.05.19 Congolese artiesten brengen muziek bij wakes voor Etienne Tshisekedi (CongoForum) (31/5/2019)


KINSHASA - Diverse Congolese artiesten zullen muziek brengen op de dagen dat er in Kinshasa wordt gewaakt bij het stoffelijke overschot van opposant Etienne Tshisekedi. Heel wat artiesten bleken bereid om mee te werken. Onder meer Mbilia Bel, Manda Chante, Reddy Amisi, Félix Wazekwa, Werrason, JB Mpiana.

Lees verder...

31.05.19 Noord-Kivu: vredesmacht brengt meer dan 60 kinderen terug naar hun families (CongoForum) (31/5/2019)


GOMA - DE VN-vredesmacht (Monusco) heeft in de plaats Nyange 61 kinderen, die vroeger bij gewapende groepen zaten, herenigd met hun families. Nyange ligt in het territorium Masisi, een deel van de provincie Noord-Kivu. De operatie werd mede mogelijk gemaakt door het Indiase bataljon van de vredesmacht, meldt Radio Okapi.

Lees verder...

30.05.19 Stoffelijk overschot Etienne Tshisekedi eindelijk overgebracht naar Kinshasa (CongoForum) (30/5/2019)


KINSHASA / BRUSSEL - Het stoffelijk overschot van Etienne Tshisekedi wordt vandaag, donderdag, om 16.00u verwacht op de luchthaven van N'djili in Kinshasa. Dat staat in een persbericht van Lucien Lundula Lolatui, die het comité leidt dat de uitvaartplechtigheid in Congo organiseert. Aanvankelijk werd het stoffelijke overschot om 8.00u verwacht, maar er is dus wat vertraging.

Lees verder...

29.05.19 « Total brengt biodiversiteit in gevaar », zeggen ngo’s in Congo en Oeganda (CF) (29/5/2019)


GOMA – Ngo’s uit de DR Congo en Oeganda zeggen dat beide staten én de Franse oliemaatschappij Total natuurgebieden in gevaar brengen door te zoeken naar olie. Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Lees verder...

29.05.19 Nieuwe regering : 60% ministerposten naar FCC, 20% naar CACH (CongoForum) (29/5/2019)


KINSHASA – Het Front commun pour le Congo (FCC), het platform van ex-president Joseph Kabila, zou 60% van de ministerposten krijgen in de nieuwe Congolese regering. Cap pour le changement (CACH), het platform van president Félix Tshisekedi, zou genoegen moeten nemen met 20% van de ministerposten. Dat bericht Radio Okapi.

Lees verder...

28.05.19 Zuid-Kivu : FCC en CACH bekvechten over postjes (CongoForum) (28/5/2019)


BUKAVU – In de provincie Zuid-Kivu liggen de politieke platforms FCC en CACH overhoop over de verdeling van een reeks posten. De ruzie gaat meer bepaald over de ministerposten in de nieuwe provinciale regering, meldt Mediacongo. Sinds bijna twee maanden is er een nieuwe gouverneur, maar die heeft nog altijd geen nieuwe provinciale regering het veld in gestuurd. De gouverneur ondervindt druk van beide platforms.

Lees verder...

28.05.19 Dringende hulp gezocht voor ruim 100.000 ontheemden in Tshopo en Maniema (CF) (28/5/2019)


KINSHASA – De Congolese regering en humanitaire spelers zouden dringend bijstand moeten geven aan meer dan 100.000 ontheemden in de provincies Tshopo en Maniema. Dat zegt de ngo ADSPA, wat staat voor ‘Agence de développement et de solidarité paysanne’. Het gaat om ontheemden die verspreid zijn over een aantal plaatsen in beide provincies.

Lees verder...

28.05.19 ADF-rebellen laten opnieuw gijzelaars vrij in Beni (CongoForum) (28/5/2019)


BUTEMBO – De Oegandese ADF-rebellen hebben opnieuw gijzelaars vrijgelaten in Beni, een territorium in de provincie Noord-Kivu. De 22 gijzelaars waren eerder ontvoerd in de dorpen Samboko Tshani-Tshani, Ntombi, Manzamapini, Baobab.

Lees verder...

28.05.19 Crisis bij UDPS : ook jongerenorganisaties mengen zich nu (CongoForum) (28/5/2019)


KINSHASA – Het leiderschap van de UDPS, de partij van Félix Tshisekedi, is omstreden sinds de partijvoorzitter Congolees staatshoofd is geworden. Op 22 mei kantten diverse UDPS-parlementsleden zich tegen de benoeming van Augustin Kabuya aan de top van de partij. Zij willen dat er zeer snel een driekoppige partijleiding komt. De crisis verdeelt de partij, ook op het niveau van de jongeren, constateert Radio France Internationale.

Lees verder...

27.05.19 Parlementsleden : « Geef Landbouw aan iemand met kennis van zaken » (CongoForum) (27/5/2019)


KINSHASA – De ‘Association des ingénieurs agronomes congolais’ (ASIAC) en parlementsleden die zelf landbouwkundige zijn, willen dat er een agronoom tot minister van Landbouw wordt benoemd. Zij hopen op een echte comeback van de landbouw in Congo, wat de leefomstandigheden van de bevolking behoorlijk zou verbeteren.

Lees verder...

27.05.19 Voorzitterschap Senaat blijkt genoeg gegeerd (CongoForum) (27/5/2019)


KINSHASA – Senator Bahati Lukwebo, de voorzitter van de politieke structuur Alliance des forces démocratiques du Congo (AFDC/A), eist binnen het FCC – het platform van Joseph Kabila – dat er rekening wordt gehouden met het politieke gewicht van de diverse onderdelen en stromingen. Maar simpel is het niet, constateert Mediacongo.

Lees verder...

27.05.19 Ramp op Maï-Ndombemeer eist minstens 30 mensenlevens (CongoForum) (27/5/2019)


KINSHASA – Op het Maï-Ndombemeer, in het westen van de DR Congo, is zaterdag een vaartuig gekapseisd. Er waren vermoedelijk meer dan 350 passagiers aan boord. De boot was oud en versleten en te zwaar beladen.

Lees verder...

24.05.19 Minister van Mensenrechten presenteert rapport over bloedvergieten in Yumbi (CF) (24/5/2019)


KINSHASA – De Congolese minister van Mensenrechen, Marie-Ange Mushobekwa, heeft vandaag het rapport van de Yumbi-commissie voorgesteld. In het rapport staat beschreven hoe de autoriteiten in de provincie Maï-Ndombe zich gedroegen bij het geweld dat de streek van Yumbi teisterde op 16 en 17 december 2018.

Lees verder...

24.05.19 Terreurgroep IS eist nieuwe aanval op in oosten van Congo (CongoForum) (24/5/2019)


KINSHASA – De terreurgroep IS heeft een nieuwe aanval in het oosten van de DR Congo opgeëist, meldt Radio France Internationale. Doorgaans zijn aanvallen van deze aard in het territorium Beni het werk van de ADF-rebellen. Eerder eiste IS al een aanval op die werd uitgevoerd op 16 april 2019.

Lees verder...

23.05.19 Pesterijen politie doen taxichauffeurs staken in centrum van Lubumbashi (CongoForum) (23/5/2019)


LUBUMBASHI - In de stad Lubumbashi (Haut-Katanga) staken de taxichauffeurs op de route stadscentrum-Golf. De chauffeurs klagen over pesterijen vanwege de verkeerspolitie. Dat meldt Mediacongo.

Lees verder...

23.05.19 Inlichtingendiensten : IS wil voet aan de grond krijgen in Congo (CongoForum) (23/5/2019)


KAMPALA – De terroristen van IS maken van de onveiligheid in Oost-Congo gebruik om te proberen daar voet aan de grond te krijgen. Dat zeggen de chefs van de Burundese, Oegandese, Congolese en Rwandese inlichtingendiensten. Ze zijn bijeen op een meeting in Kampala.

Lees verder...

23.05.19 Célestin Mbala blijft aan het hoofd van Congolese strijdkrachten (CongoForum) (23/5/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft, na het aanduiden van een nieuwe premier, nog meer benoemingen doorgevoerd. Het Civiele Huis van de president komt onder de hoede van mgr. Mulumba, een jongere broer van wijlen Etienne Tshisekedi. De geestelijke, een oom van Félix Tshisekedi dus, zal met andere woorden de privé-aangelegenheden van de president beheren. Aan de top van het leger blijft alles bij het oude.

Lees verder...

22.05.19 Ituri : aanvallers doden vier personen, onder wie een baby en een leerling (CF) (22/5/2019)


BUNIA – Onbekende gewapende mannen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag 4 personen gedood in Lots, een dorp in het territorium Djugu (provincie Ituri). Bij de slachtoffers waren er een baby en een leerling uit het lager onderwijs. Dat meldt Radio Okapi.

Lees verder...

22.05.19 Kinshasa verwacht stoffelijk overschot Etienne Tshisekedi op 30 mei (CongoForum) (22/5/2019)


KINSHASA – Het stoffelijke overschot van de historische opposant Etienne Tshisekedi wordt op 30 mei 2019 verwacht in Kinshasa. Dat berichtte Radio France International. Het lichaam van Etienne Tshisekedi wordt nu al meer dan twee jaar bewaard in Brussel, de stad waar hij overleed.

Lees verder...

22.05.19 Middenveld aan premier Ilunga : « Aub geen criminelen in regering » (CF) (22/5/2019)


KINSHASA – Het middenveld van de DR Congo roept de nieuwe premier Sylveste Ilunga op om geen economische of politieke criminelen op te nemen in zijn regeringsploeg. Ook personen die verantwoordelijk waren voor schendingen van de mensenrechten zijn te mijden.

Lees verder...

21.05.19 Franse buitenlandminister ziet ‘echte machtswissel’ in Congo (CongoForum) (21/5/2019)


KINSHASA – De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, bracht gisteren een kort bezoek aan Kinshasa. Hij werd er ontvangen door president Félix Tshisekedi.

Lees verder...

21.05.19 Basile Olongo: Lambert Mende moet zich verantwoorden voor de rechter (CongoForum) (21/5/2019)


KINSHASA – Parlementslid Lambert Mende, de vroegere minister van Informatie, moet zich verantwoorden voor de rechter. Hij had namelijk illegaal een diamant in zijn bezit die afkomstig was van ambachtelijke ‘creuseurs’ uit de provincie Sankuru. Dat zegt de minister van Binnenlandse Zaken, Basile Olongo.

Lees verder...

Pagina : 1 / 397