Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Nieuwstelex

Pagina : 1 / 396

20.05.19 Sylvestre Ilunga Ilukamba is nieuwe Congolese eerste minister (CongoForum) (20/5/2019)


KINSHASA - President Félix Tshisekedi heeft zopas Sylvestre Ilunga Ilukamba benoemd als nieuwe premier. De presidentiële verordening hierover werd vandaag voorgelezen op de Congolese staatsomroep RTNC.

Lees verder...

20.05.19 Inwoners Muanda betogen tegen brug tussen Kinshasa en Brazzaville (CongoForum) (20/5/2019)


MUANDA – Honderden inwoners van Muanda (Centraal-Kongo) zijn zaterdag de straat opgegaan om te betogen tegen de bouw van een brug tussen Kinshasa en Brazzaville en voor de aanleg van een diepzeehaven in Banana. De betoging ging uit van het middenveld en plaatselijke politieke partijen.

Lees verder...

20.05.19 Opposant Moïse Katumbi is eindelijk opnieuw in Congo (CongoForum) (20/5/2019)


LUBUMBASHI – Na diverse jaren ballingschap in België is opposant Moïse Katumbi eindelijk weer in de DR Congo. Vandaag landde hij met een privéjet in Lubumbashi, waar hij werd opgewacht door zijn aanhangers.

Lees verder...

20.05.19 Leiding partij van Tshisekedi ligt ernstig onder vuur (CongoForum) (20/5/2019)


KINSHASA – Het blijft woelig aan de top van de UDPS, de partij van president Félix Tshisekedi. Waarnemend partijvoorzitter Jean-Marc Kabund heeft zaterdag Augustin Kabuya benoemd als nieuwe secretaris-generaal. Maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Heel de partijleiding ligt nu onder vuur, signaleert Radio Okapi.

Lees verder...

17.05.19 Matadi : 4 gedetineerden overlijden op korte tijd in gevangenis (CongoForum) (17/5/2019)


MATADI - In de centrale gevangenis van de havenstad Matadi zijn in amper 3 dagen tijd 4 gedetineerden overleden. Dat bericht Radio Okapi.

Lees verder...

15.05.19 Overheid in Tanganyika geraakt onveiligheid niet de baas (CongoForum) (15/5/2019)


KALEMIE – De verkozenen uit de provincie Tanganyika vragen aan president Félix Tshisekedi om zich persoonlijk in te zetten voor het herstel van de vrede in het gebied. De plaatselijke autoriteiten kunnen de onveiligheid in de provincie niet aan, luidt het.

Lees verder...

15.05.19 Kananga: gevangenisdirecteur is in zijn functie geschorst (CongoForum) (15/5/2019)


KANANGA – De directeur van de centrale gevangenis in de stad Kananga, César Kisimba, is sinds zaterdag geschorst in zijn functie. Dat heeft de provinciale minister van Justitie, Célestin Beya Mukoko, verteld aan Radio Okapi. Kananga is de hoofdplaats van Centraal-Kasaï.

Lees verder...

15.05.19 Kisangani: Martin Fayulu van Lamuka steunt strijd tegen ebola (CongoForum) (15/5/2019)


KISANGANI – Gewezen presidentskandidaat Martin Fayulu heeft in de stad Kisangani een grote volksmeeting gehouden. Hij riep er de inwoners van de provincie Tshopo op om mee te werken aan de strijd tegen de verspreiding van ebola.

Lees verder...

14.05.19 Congo en België praten over nieuwe dynamiek in bilaterale samenwerking (CongoForum) (14/5/2019)


KINSHASA - De DR Congo en België zijn aan het praten over inspanningen om de bilaterale samenwerking in allerlei sectoren nieuw leven in te blazen. Er is onder meer sprake van een mogelijke hernieuwde samenwerking op militair vlak, laat de entourage van president Félix Tshisekedi weten.

Lees verder...

13.05.19 Ebola: Belgisch vaccin kan 1,5 miljoen mensen in Congo immuun maken (CF) (13/5/2019)


BRUSSEL - Het Belgische Janssen Pharmaceutica heeft een vaccin gemaakt dat 1,5 miljoen Congolezen kan immuun maken tegen ebola. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zette het licht op groen voor dit vaccin. Maar het is nu nog wachten op het akkoord van de Congolese autoriteiten. De onderhandelingen zitten in de laatste rechte lijn, melden diverse kranten.

Lees verder...

13.05.19 Kinshasa-Brazzaville: bouw brug moet starten in augustus 2020 (CongoForum) (13/5/2019)


KINSHASA – De bouw van een brug tussen Brazzaville en Kinshasa zal in augustus 2020 van start gaan. Dat heeft de voorzitter van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD) zondag bekendgemaakt in Oyo, in het noorden van Congo-Brazzaville. Het gaat om een brug die zal kunnen worden gebruikt door voertuigen en treinen.

Lees verder...

13.05.19 Tshopo : flink deel van stad Kisangani zit zonder elektriciteit (CongoForum) (13/5/2019)


KISANGANI – Een flink deel van de stad Kisangani zit al sinds 9 mei 2019 zonder elektriciteit. De provinciale directie van het stroombedrijf SNEL spreekt van een panne bij de waterkrachtcentrale van Tshopo. De SNEL ziet zich dan ook gedwongen om de beschikbare elektriciteit te rantsoeneren in Kisangani, bericht Radio Okapi.

Lees verder...

13.05.19 Bukavu : instorting kerkmuur eist 5 levens in één familie (CongoForum) (13/5/2019)


BUKAVU – In de stad Bukavu (Zuid-Kivu) is in de nacht van vrijdag op zaterdag de muur van een kerk ingestort. Daarbij kwamen 5 personen uit eenzelfde familie om het leven.

Lees verder...

13.05.19 Kinshasa : brand in luciferfabriek in de gemeente Limete (CongoForum) (13/5/2019)


KINSHASA – In Limete, een gemeente van Kinshasa, is in de nacht van zondag op maandag en brand ontstaan in een luciferfabriek. De fabriek ligt aan de 7e Rue in Limete.

Lees verder...

10.05.19 Kinshasa : provinciale minister stak mogelijk geld in eigen zak (CongoForum) (10/5/2019)


KINSHASA – De provinciale regering van Kinshasa heeft besloten om Guy Matondo te schorsen als provinciale minister van Financiën. Dat bericht Radio France Internationale. De regering handelt op basis van een aanbeveling van de provinciale assemblee. Matondo zou namens Kinshasa schulden zijn aangegaan zonder de normale regels te volgen.

Lees verder...

10.05.19 Nieuwe gouverneur Oost-Kasaï moet zorgen voor water en stroom (CongoForum) (10/5/2019)


MBUJI-MAYI – Jean Maweja Muteba, de nieuwe gouverneur van de provincie Oost-Kasaï, staat voor een aantal uitdagingen. Eén daarvan is om ervoor te zorgen dat alle inwoners kraantjeswater krijgen en dat ook stroom algemeen beschikbaar wordt. Nu is dit totaal niet het geval.

Lees verder...

10.05.19 Ne Muanda Nsemi zit opnieuw in de gevangenis (CongoForum) (10/5/2019)


KINSHASA – De Congolese nationale politie (PNC) heeft donderdag de voortvluchtige Ne Muanda Nsemi aangehouden. Ne Muanda Nsemi leidt de politiek-religieuze beweging Bundu dia Mayala (BDM). Hij werd meteen weer opgesloten in de gevangenis van Makala, van waaruit hij in 2017 was ontsnapt. Dat meldt Radio Okapi.

Lees verder...

09.05.19 Discussies over nieuwe Congolese eerste minister slepen maar aan (CongoForum) (9/5/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi is nu al meer dan 100 dagen aan de macht maar nog altijd is er geen nieuwe premier benoemd en blijft het wachten op de nieuwe regering. De besprekingen tussen de platforms CACH (Tshisekedi) en FCC (Joseph Kabila) slepen aan.

Lees verder...

09.05.19 Kinshasa : wanbeheer van ex-gouverneur Kimbuta blijkt dag na dag (CongoForum) (9/5/2019)


KINSHASA – Dag na dag blijkt dat de vorige gouverneur van Kinshasa, André Kimbuta, de stadsprovincie lamentabel heeft bestuurd. Dat bericht Mediacongo. Volgens het medium blijft Kinshasa in de greep van bestuurders die er een potje van maakten.

Lees verder...

09.05.19 Jongeren bij Lamuka-coalitie zijn boos op Moïse Katumbi (CongoForum) (9/5/2019)


KINSHASA – Jongeren van de Lamuka-coalitie willen dat Moïse Katumbi wordt afgezet als voorzitter van deze politieke structuur. Zij vinden het niet kunnen dat Katumbi Félix Tshisekedi heeft erkend als nieuwe president van de DR Congo, schrijft AfricaNews.

Lees verder...

08.05.19 Woordvoerder ontkent dat president Tshisekedi te veel geld uitgeeft (CongoForum) (8/5/2019)


KINSHASA – De woordvoerder van Félix Tshisekedi, Kasongo Mwema Yamba Yamba, ontkent dat de uitgaven van de president de pan zouden uitswingen. Hij spreekt tegen dat de president meer zou uitgeven dan budgettair is voorzien, meldt Mediacongo.

Lees verder...

08.05.19 Maï-Ndombe : 80% verwoeste huizen is al opgeknapt (CongoForum) (8/5/2019)


KINSHASA – Manschappen van de Congolese militaire genie hebben al 80% opgeknapt van de huizen die in december 2018 vernield werden in Yumbi, in de provincie Maï-Ndombe. Dat meldt Radio Okapi.

Lees verder...

08.05.19 « Mwanda Nsemi moet voor de rechter worden gebracht » (CongoForum) (8/5/2019)


KINSHASA – De leider van de politiek-religieuze beweging Bundu dia Mayala, Ne Mwanda Nsemi, moet voor de rechter worden gebracht omdat hij kinderen en vrouwen opgesloten hield in zijn villa in Kinshasa. Dat vindt de Congolese minister van Mensenrechten, Marie-Ange Mushobekwa.

Lees verder...

07.05.19 Célestin Ndondo spoort ouders aan om kinderen met een handicap naar school te sturen (CF) (7/5/2019)


MBUJI-MAYI – Het bureau voor studies en evaluatie van communautaire projecten (BEEP) is een samenwerkingsstructuur van het ministerie van Onderwijs die BEEP ondersteunt bij de promotie van een inclusief onderwijs in de hele DR Congo.

Lees verder...

07.05.19 Ontsnapping uit de centrale gevangenis van Kananga (CongoForum) (7/5/2019)


KANANGA – Omstreeks 02:00 uur zijn afgelopen nacht (dinsdag) gevangenen ontsnapt uit de centrale gevangenis van Kananga. Zij gingen ervandoor toen het in de stad regende.

Lees verder...

07.05.19 Leider van sekte Bundu dia Kongo verschijnt in openbaar (CongoForum) (7/5/2019)


KINSHASA – Zacharie Badiengila - alias Ne Mwanda Nsemi – is maandag verrassend opgedoken op een persconferentie van de CNSA, de Nationale Raad die het politieke akkoord van eind 2016 moet opvolgen. De man is de leider van de sekte Bundu dia Kongo. Sinds zijn spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Makala (Kinshasa), twee jaar geleden, was hij niet meer gezien. De regering heeft aan de veiligheidsdiensten de opdracht gegeven om de man te arresteren.

Lees verder...

06.05.19 Geweld in Noord-Kivu dwingt meer dan 100.000 mensen op de vlucht (CongoForum) (6/5/2019)


GOMA – Meer dan 100.000 mensen zijn hun woning ontvlucht na het aanhoudende geweld in het oosten van Congo, grenzend aan Oeganda en geconfronteerd met een groeiende ebola-epidemie. Zo bericht de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR. Volgens de UNHCR zijn in april ongeveer 60.000 mensen de gevechten rond Kamango ontvlucht, vlak bij de stad Beni, in de provincie Noord-Kivu.

Lees verder...

06.05.19 Mike Hammer : « VS willen agenda president Tshisekedi steunen » (CongoForum) (6/5/2019)


KINSHASA - Mike Hammer, de Amerikaanse ambassadeur in de DR Congo, zegt dat de VS president Félix Tshisekedi willen steunen in zijn 'strijd tegen de antiwaarden'. Dat verklaarde Hammer in een gesprek met Radio Okapi.

Lees verder...

06.05.19 Al weer een ongeluk met een boot op het Kivumeer (CongoForum) (6/5/2019)


GOMA – Op het Kivumeer is er vanochtend vroeg al weer een ernstig ongeluk met een boot geweest. Het ging om een ‘pirogue’, afkomstig uit Kazimba in het dorp Butumba. De boot kwam tot zinken ter hoogte van Chengera, niet ver van de markt van Kituku.

Lees verder...

06.05.19 Heftige aanvallen van ADF-rebellen in provincie Ituri (CongoForum) (6/5/2019)


BUNIA – Bij aanvallen van ADF-rebellen in het zuiden van het territorium Irumu (provincie Ituri) zijn minstens 50 personen ontvoerd. Vijf ADF-rebellen kwamen om het leven. Dat heeft een woordvoerder van het Congolese leger in Ituri bekendgemaakt.

Lees verder...

03.05.19 Ituri : gedemobiliseerde strijders maken nu bouwmaterialen (CongoForum) (3/5/2019)


KINSHASA – De VN-vredesmacht in Congo (Monusco) heeft eerder deze week in de provincie Ituri een project voorgesteld om ex-strijders opnieuw op te nemen in de burgermaatschappij. Bedoeling is om gewezen strijders aan te leren hoe ze bouwmaterialen kunnen fabriceren, gebruiken en verkopen.

Lees verder...

03.05.19 Congolese journalisten vragen om wet over persvrijheid aan te passen (CongoForum) (3/5/2019)


KINSHASA – De werknemers uit de Congolese media pleiten ervoor om de wet over de persvrijheid (1986) aan te passen en de arbeidsvoorwaarden in de sector te verbeteren. Dat is gebleken op een forum dat gisteren, donderdag, in Kinshasa werd gehouden. Aanleiding was de Werelddag van de Persvrijheid.

Lees verder...

02.05.19 Pauselijke nuntius in Congo nu ook officieel aangesteld (KerkNet) (2/5/2019)


ROME - Paus Franciscus heeft de aanstelling van de Italiaanse aartsbisschop Ettore Balestrero tot apostolische nuntius in de DR Congo officieel bevestigd. Paus Franciscus heeft de Italiaanse aartsbisschop Ettore Balestrero (52) zaterdag officieel aangesteld tot pauselijke nuntius in de Democratische Republiek Congo. Mgr. Balestrero was eerder al apostolisch nuntius in Colombia in de cruciale periode van het sluiten van de vredesakkoorden.

Lees verder...

02.05.19 ‘Huurlingendossier’ : nieuwe juridische overwinning voor Moïse Katumbi (CongoForum) (2/5/2019)


KINSHASA – De auditeur-generaal van het Congolese leger heeft beslist om één van de onderdelen van het ‘huurlingendossier’ tegen Moïse Katumbi zonder gevolg te klasseren. In deze zaak werden 6 militairen en politiemensen vervolgd.

Lees verder...

02.05.19 Oly Ilunga : « Positieve resultaten in strijd tegen ebola » (CongoForum) (2/5/2019)


KINSHASA – De Congolese minister van Volksgezondheid, Oly Ilunga, ziet dat er ‘positieve resultaten’ worden geboekt in de strijd tegen de virusziekte ebola in Noord-Kivu en Ituri. Internationale experts erkennen dat er vooruitgang wordt geboekt, meldt Radio Okapi.

Lees verder...

01.05.19 Noord-Kivu: meer dan 210 verkrachtingen van vrouwen in drie maanden (CongoForum) (1/5/2019)


GOMA - In de eerste drie maanden van 2019 zijn in het territorium Masisi (provincie Noord-Kivu) meer dan 210 jonge meisjes en vrouwen verkracht. Dat blijkt uit een verklaring van het vrouwenplatform Sauti ya Mama Mkongomani. Het platform is verontwaardigd omdat dit soort van praktijken blijft bestaan, terwijl de autoriteiten machteloos toekijken, bericht Radio Okapi.

Lees verder...

01.05.19 Feest van de Arbeid in Congo: vakbonden eisen naleving minimumloon (CongoForum) (1/5/2019)


KINSHASA - Ook in de DR Congo is vandaag het Feest van de Arbeid gevierd. De vakbonden eisen er, bij monde van Guy Kuku, dat het gewaarborgd minimumloon strikt wordt toegepast. Voor gewone jobs ligt dat minimumloon momenteel op 7.075 Congolese frank per dag. Een tarief dat volgens de vakbondsman moet worden opgetrokken, zo meldt Radio Okapi.

Lees verder...

30.04.19 Congo plant overschakeling van analoge naar digitale televisie (CongoForum) (30/4/2019)


KINSHASA - De DR Congo zal binnen afzienbare tijd overschakelen van analoge naar digitale televisie. Dat heeft de bevoegde Autoriteit, de ARPTC, beslist. ARPTC staat voor 'Autorité de régulation de la poste et des télécommunications du Congo'. In Kinshasa wordt de overschakeling gepland in december van dit jaar. De rest van het land moet volgen in december 2020.

Lees verder...

30.04.19 Congolese autoriteiten passen strategie tegen ebola aan (CongoForum) (30/4/2019)


KINSHASA – In de DR Congo wordt nu al bijna negen maanden gevochten tegen het ebolavirus. Het virus eiste in het oosten van het land zowat 900 mensenlevens, en nog is de ziekte niet bedwongen. De autoriteiten willen nu een speciaal comité oprichten dat de strijd tegen het virus in goede banen moet leiden. In dat comité zullen de minister van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van Defensie, Binnenlandse Zaken, Financiën en Humanitaire Zaken terug te vinden zijn.

Lees verder...

30.04.19 Bondgenoten UDPS vragen meer posten in nieuwe regering (CongoForum) (30/4/2019)


KINSHASA – De politieke krachten die een alliantie hebben met de UDPS hebben het gevoel dat ze te weinig aan bod komen bij het verdelen van de posten in de toekomstige Congolese regering. Ze vragen meer posten in die regering. Deze spelers zijn zelfs de mening toegedaan dat ze ook in staat zijn om de nieuwe premier te leveren, constateert Radio France Internationale.

Lees verder...

29.04.19 Slechte dienstverlening Vodacom RDC maakt burgerbewegingen kwaad (CongoForum) (29/4/2019)


KINSHASA - Burgerbewegingen zoals Lucha, Eccha en 'Il est Temps' zijn boos op het telecombedrijf Vodacom RDC omdat de dienstverlening slecht is en er te veel wordt gefactureerd. Vodacom RDC krijgt van de organisaties 7 dagen de tijd om zijn diensten goedkoper te maken. Dat bericht het Congolese blad La Prospérité.

Lees verder...

29.04.19 Verdenkingen van corruptie achtervolgen Glencore nog steeds (CongoForum) (29/4/2019)


KINSHASA – De ertsengroep Glencore wordt nog altijd verdacht van corruptie. Dat heeft de groep zelf bekendgemaakt in een persbericht, meldt Radio France Internationale.

Lees verder...

29.04.19 Martin Fayulu vraagt aan Tshisekedi om ontslag te nemen (CongoForum) (29/4/2019)


KINSHASA – Martin Fayulu van de Lamuka-coalitie wil dat president Félix Tshisekedi ontslag neemt uit zijn functie. Hij verklaarde dat gisteren, zondag, op een grote meeting in Kinshasa. Volgens Fayulu gaf Tshisekedi in minder dan 100 dagen het budget van een president voor een heel jaar uit.

Lees verder...

26.04.19 "Meer dan 18 miljoen gevallen van malaria in Congo in 2018" (CongoForum) (26/4/2019)


KINSHASA - In 2018 heeft de DR Congo meer dan 18 miljoen gevallen van malaria geregistreerd. In meer dan 18.000 gevallen overleed de patiënt. Dat heeft minister Oly Ilunga (Volksgezondheid) donderdag gezegd naar aanleiding van de Werelddag tegen Malaria.

Lees verder...

26.04.19 Congolees middenveld vraagt met petitie om een 'integere eerste minister' (CongoForum) (26/4/2019)


KINSHASA - Het Congolese middenveld wil door middel van een petitie president Félix Tshisekedi ertoe aanzetten om vooral een integere eerste minister te benoemen. Dat berichten Congolese media.

Lees verder...

26.04.19 Herman Cohen: « Fayulu kan troef zijn om macht Kabila in te dijken » (CongoForum) (26/4/2019)


KINSHASA - Herman Cohen, de vroegere Amerikaanse onderminister bevoegd voor Afrika, roept ex-presidentskandidaat Martin Fayulu op om zijn strijd voor 'de waarheid van de stembus' te staken. In een tweet adviseert Cohen aan Fayulu om de handen in elkaar te slaan met Félix Tshisekedi en zo Joseph Kabila onschadelijk te maken. Dat meldt Mediacongo.

Lees verder...

25.04.19 Verdeelde meningen over voorlopige balans van president Tshisekedi (CongoForum) (25/4/2019)


KINSHASA - Politici en mensen uit het middenveld hebben uiteenlopende meningen over de voorlopige balans van president Félix Tshisekedi, die nu een maand of drie in functie is. In een tijdsspanne van 100 dagen wilde Tshisekedi een aantal dringende werken laten uitvoeren. Is die operatie geslaagd? Daarover verschillen de meningen bij de meerderheid, bij de oppositie en in het middenveld, constateert Radio Okapi.

Lees verder...

25.04.19 Butembo: medisch personeel manifesteert tegen aanhoudende onveiligheid (CongoForum) (25/4/2019)


BUTEMBO - Tientallen Congolese artsen en verpleegkundigen hebben woensdag in Butembo gemanifesteerd tegen de aanhoudende onveiligheid. Butembo en omstreken zijn zwaar getroffen door de ebola-epidemie. Afgelopen week vrijdag werd daar een arts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het leven gebracht.

Lees verder...

24.04.19 Jeannine Mabunda leidt voortaan de Nationale Assemblee (CongoForum) (24/4/2019)


KINSHASA - Jeannine Mabunda van de PPRD, een vrouw uit het kamp van Joseph Kabila, is de nieuwe voorzitter van de Congolese Nationale Assemblee. Ze behaalde 375 stemmen op een totaal van 383 mogelijke stemmen. Dat meldt Radio Okapi. Mabunda was de enige kandidaat voor de functie. Henri-Thomas Lokondo trok zich dinsdag terug als kandidaat voor het voorzitterschap.

Lees verder...

24.04.19 « Binnenkort een nieuwe premier », belooft president Tshisekedi (CongoForum) (24/4/2019)


KINSHASA – Vandaag is het drie maanden geleden dat Félix Tshisekedi de eed aflegde als nieuwe president van de DR Congo. En dat in het kader van een vreedzame machtsoverdracht. Maar er is nog altijd geen nieuwe regering benoemd. Tijdens een bezoek aan Kisangani, gisteren, beloofde Tshisekedi dat hij weldra een nieuwe premier en een nieuwe regering zal benoemen. Een deel van de bevolking wordt ongeduldig, bericht Radio France Internationale.

Lees verder...

Pagina : 1 / 396