Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Nieuwstelex

Pagina : 1 / 394

24.03.19 Brussel: kopstukken Lamuka mikken op echt politiek platform (CongoForum) (24/3/2019)


BRUSSEL - Na een driedaags overleg in Brussel zijn de kopstukken van de Lamuka-coalitie erin geslaagd een gezamenlijke verklaring op te stellen over de toekomst hun politieke samenwerkingsverband. Jean-Pierre Bemba, Martin Fayulu, Freddy Matungulu, Adolphe Muzito en Moïse Katumbi zullen onderzoeken hoe ze hun verkiezingscoalitie kunnen omvormen tot een politiek platform. Katumbi had zich later aangesloten bij de gesprekken.

Lees verder...

22.03.19 Inwoners Walese Karo maken zich zorgen over Mbororo-veehouders (CongoForum) (22/3/2019)


BUNIA – De inwoners van Walese Karo in het territorium Mambasa in de provincie Ituri, maken zich al enkele weken zorgen over de komst van de vreemde Mbororo-veehouders uit de naburige provincie Haut-Uele. Verwacht wordt dat de Mbororo met meer dan 3.000 veehouders hoeden over bijna 20.000 koeien.

Lees verder...

22.03.19 Overleg Lamuka in Brussel : Moïse Katumbi verwacht voor slotverklaring (CongoForum) (22/3/2019)


BRUSSEL – De kopstukken van de Lamuka-coalitie zijn dezer dagen in Brussel om onderling overleg te voeren. Ze hopen het eens te geraken over een gemeenschappelijke strategie in het licht van de huidige post-electorale crisis in Congo. Moïse Katumbi is er niet bij, maar mogelijk worden de gesprekken verlengd zodat hij toch nog kan deelnemen.

Lees verder...

22.03.19 Ngo’s willen ex-baas inlichtingendienst ANR voor de rechter brengen (CongoForum) (22/3/2019)


BRUSSSEL – Congolese verdedigers van de mensenrechten willen de gewezen baas van de nationale inlichtingendienst ANR, Kalev Mutond, voor de rechter brengen. Onder meer omdat hij mensen willekeurig liet opsluiten en liet folteren. Kalev Mutond moest deze week plaatsmaken voor zijn rechterhand, Justin Inzun Kakiak.

Lees verder...

22.03.19 Amerikaanse sancties tegen 3 leden van Congolese kiescommissie (CongoForum) (22/3/2019)


WASHINGTON / KINSHASA – De Amerikaanse autoriteiten hebben financiële sancties uitgevaardigd tegen Corneille Nangaa, de voorzitter van de Congolese kiescommissie (CENI), zijn adjunct en zijn adviseur. De drie konden al langer geen visum krijgen voor de VS. Nu komen er dus financiële maatregelen bij.

Lees verder...

22.03.19 Kinshasa : burgerforum over vrouwen met albinisme (CongoForum) (22/3/2019)


KINSHASA – Zowat 100 vrouwen met albinisme en leden van de Fondation Mwimba Texas (FMT) nemen op 29 maart 2019 deel aan een burgerforum in Kinshasa. Het forum is het werk van FMT en de ngo Counterpart International / RDC. Dat zegt Alphonse Mwimba Texas van de medeorganiserende stichting.

Lees verder...

21.03.19 Martin Fayulu : « Kabila verschuilt zich achter zijn masker, Félix Tshisekedi » (CF) (21/3/2019)


KINSHASA – Gewezen president Joseph Kabila blijft aan de touwtjes trekken in de DR Congo. Dat heeft opposant Martin Fayulu woensdag gezegd een gesprek bij de tv-zender France 24. Volgens Fayulu is er van een serieuze verandering in Congo géén sprake.

Lees verder...

21.03.19 Eerste 100 dagen Tshisekedi : gouverneur van Zuid-Kivu lanceert werken in Kabare (CF) (21/3/2019)


BUKAVU – In Zuid-Kivu zien ze al de eerste effecten van de dringende herstelwerken die president Félix Tshisekedi in Congo wil realiseren. In het territorium Kabare gaf provinciegouverneur Adolphe Bizimungu Dolly het startsein voor werken aan de nationale en provinciale wegen, bericht Mediacongo.

Lees verder...

21.03.19 Overleg kopstukken in Brussel: heeft Lamuka-coalitie nog een toekomst ? (CongoForum) (21/3/2019)


KINSHASA – Martin Fayulu, Jean-Pierre Bemba, Moïse Katumbi, Freddy Matungulu en Adolphe Muzito hebben vandaag en morgen, vrijdag, in Brussel overleg met elkaar om te bespreken wat de toekomst kan zijn van hun Lamuka-coalitie. Lamuka probeert te blijven mobiliseren rond Fayulu, die volgens de coalitie de werkelijke winnaar was van de recente Congolese presidentsverkiezingen. Maar de 5 leiders, nu verzameld in Brussel, zitten met een netelige vraag: hoe uit de verkiezingscrisis geraken?

Lees verder...

21.03.19 Crisis over Congolese Senaat : Bemba zet zich aan de zijde van Kabila (CongoForum) (21/3/2019)


KINSHASA – De partij van Jean-Pierre Bemba, de MLC, steunt het kamp van Joseph Kabila in zijn verzet tegen de beslissing om de installatie van de nieuwe senatoren op te schorten. Dat bericht BBC Afrique.

Lees verder...

20.03.19 Lucha bekritiseert Tshisekedi en vraagt gedetailleerde verkiezingsuitslagen (CongoForum) (20/3/2019)


KINSHASA – De burgerbeweging Lucha vraagt om gedetailleerde uitslagen van de verkiezingen van 30 december 2018 bekend te maken en zo het probleem van de corruptie bij de wortels aan te pakken. Dat berichten Congolese media.

Lees verder...

20.03.19 President Tshisekedi benoemt nieuwe baas bij inlichtingendienst ANR (CongoForum) (20/3/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft een nieuwe topman benoemd bij de gevreesde en omstreden nationale inlichtingendienst, de ANR. Kalev Mutond moet plaatsmaken voor zijn rechterhand, Inzun Kakiak. De presidentiële verordening hierover is dinsdagavond voorgelezen op de Congolese staatsomroep RTNC.

Lees verder...

20.03.19 Discussie over vraag wat ‘inter-institutionele vergadering’ kan doen (CongoForum) (20/3/2019)


KINSHASA – Begin deze week is beslist dat de installatie van de verkozen senatoren wordt opgeschort en dat de verkiezing van nieuwe provinciegouverneurs wordt uitgesteld. De beslissingen kwamen er aan het slot van een overlegvergadering waaraan de diverse Congolese instellingen deelnamen. Die vergadering werd geleid door president Félix Tshisekedi. Maar de beslissingen genieten geen unanieme steun, constateert Radio France Internationale.

Lees verder...

19.03.19 Politicus Eugène Diomi Ndongala wordt 'onder voorwaarden' vrijgelaten (CongoForum) (19/3/2019)


KINSHASA - De rijke politicus Eugène Diomi Ndongala wordt eerstdaags vrijgelaten, maar wel 'onder voorwaarden'. Dat heeft de Congolese minister van Justitie, Alexis Thambwe Mwamba, gezegd op radiozender Top Congo FM.

Lees verder...

19.03.19 Congolese diplomaat pleit voor andere strategie in strijd tegen gewapende groepen (CongoForum) (19/3/2019)


NEW YORK – De ambassadeur van de DR Congo bij de Verenigde Naties, Ignace Gata Mavita, hoopt dat de VN-Veiligheidsraad zal kiezen voor een andere aanpak in de strijd tegen de gewapende groepen in Congo. Hij zei dat gisteren, maandag, toen hij tussenbeide kwam in de Veiligheidsraad. De uitspraak heeft te maken met de hernieuwing van het mandaat van de VN-vredesmacht in Congo (Monusco).

Lees verder...

19.03.19 Nieuwe senaatsverkiezingen? CENI stuurt UDPS naar Grondwettelijk Hof (CongoForum) (19/3/2019)


KINSHASA – De UDPS moet zich maar richten tot het Grondwettelijk Hof. Dat zegt de Congolese nationale commissie (CENI), vermits de partij van Félix Tshisekedi moeite heeft met de recente senaatsverkiezingen. Zaterdag vroeg de UDPS om de senaatsverkiezingen over te doen. De partij vroeg een gelijkaardige operatie voor de bureaus van de provinciale parlementen. De FCC van Joseph Kabila won de meeste zitjes in de nieuwe Senaat.

Lees verder...

19.03.19 Twee jaar gevangenis met uitstel voor zanger Koffi Olomide (CongoForum) (19/3/2019)


KINSHASA / PARIJS – De Congolese zanger Koffi Olomide is in Frankrijk veroordeeld tot 2 jaar cel met uitstel wegens de seksuele aanranding van een 15-jarig meisje. Dat meldde Radio France Internationale. De openbare aanklager had 7 jaar cel geëist voor de artiest.

Lees verder...

18.03.19 Tshisekedi beslist: installatie nieuwe senatoren wordt uitgesteld (CongoForum) (18/3/2019)


KINSHASA – De installatie van de pas verkozen Congolese senatoren wordt opgeschort. En de verkiezing van de nieuwe provinciegouverneurs wordt uitgesteld. Dat heeft president Félix Tshisekedi vandaag beslist.

Lees verder...

18.03.19 Aantal vrouwelijke senatoren is gestegen (CongoForum) (18/3/2019)


KINSHASA – Van de 100 Congolese senatoren die onlangs werden verkozen, zijn er 19 vrouwen. Dat is een beter cijfer dan in de vorige Senaat. Toen waren er maar 5 vrouwelijke senatoren.

Lees verder...

18.03.19 Jean-Marc Kabund : « Provinciale verkozenen hebben UDPS verraden » (CongoForum) (18/3/2019)


KINSHASA – Jean-Marc Kabund-a-Kabund, die momenteel het voorzitterschap van de UDPS waarneemt, wil alle provinciale députés van de partij voor de rechter brengen die zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Dat meldt Radio Okapi.

Lees verder...

18.03.19 Zuid-Kivu: kinderen worden ontvoerd, gedood en verminkt (CongoForum) (18/3/2019)


BUKAVU – In de provincie Zuid-Kivu is er steeds meer verontwaardiging over ontvoeringen van kinderen in de voorbije weken. De kinderen worden om het leven gebracht en hun geslachtsdelen worden weggehaald. Deze trieste praktijk wordt gekoppeld aan bepaalde rituele praktijken. Zaterdag is er in Kabamba gemanifesteerd tegen de gebeurtenissen, aldus Radio France Internationale.

Lees verder...

18.03.19 Kasaï : minstens 24 doden bij ontsporing van goederentrein (CongoForum) (18/3/2019)


KINSHASA – In de regio Kasaï zijn zondag minstens 24 personen om het leven gekomen toen daar een trein is ontspoord. Er vielen ook zeker 31 gewonden. Het ging om een goederentrein. Clandestien waren er ook heel wat passagiers meegereisd.

Lees verder...

18.03.19 Opposant Franck Diongo heeft gevangenis kunnen verlaten (CongoForum) (18/3/2019)


KINSHASA – De voorzitter van de MLP – Mouvement lumumbiste progressiste – heeft afgelopen zaterdag de gevangenis van Makala kunnen verlaten in Kinshasa. Eind 2016 was de man door het Congolese Hooggerechtshof tot 5 jaar cel veroordeeld. Diongo was aangeklaagd omdat hij 3 militairen van de Republikeinse Garde had laten oppakken en opsluiten. Maar hijzelf en zijn naasten ontkenden dit steevast.

Lees verder...

18.03.19 Opposant Martin Fayulu voorspelt ‘volksopstand’ in Congo (CongoForum) (18/3/2019)


PARIJS – Opposant Martin Fayulu heeft bij een grote manifestatie van Congolezen in Parijs, zondag, een ‘volksopstand’ in de DR Congo voorspeld. Dat bericht Actualité.cd. Congo heeft nu Félix Tshisekedi als staatshoofd maar Fayulu houdt vol dat hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Lees verder...

16.03.19 Kinshasa: aanhangers UDPS manifesteren tegen hun provinciale verkozenen (CF) (16/3/2019)


KINSHASA – De bekendmaking van de voorlopige uitslagen van de Congolese Senaatsverkiezingen heeft serieuze spanningen veroorzaakt bij de militanten van de UDPS, de partij van president Félix Tshisekedi. In Kinshasa hebben nogal wat UDPS-gezinden betoogd tegen hun provinciale verkozenen die hun stem duidelijk niet in het partijbelang hebben gebruikt. De UDPS van Kinshasa kan niemand naar de Senaat afvaardigen, meldt Radio Okapi.

Lees verder...

16.03.19 Uitslagen senaatsverkiezingen leiden tot woede, ook in rangen UDPS (CongoForum) (16/3/2019)


KINSHASA – De uitslagen van de senaatsverkiezingen van deze week leiden tot woede, ook in de rangen van de UDPS, de partij van president Félix Tshisekedi. Dat meldt La Libre Afrique.

Lees verder...

15.03.19 Macron : « Tshisekedi moet bewijzen dat er echt iets is veranderd » (CongoForum) (15/3/2019)


NAIROBI – De nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi moet bewijzen dat er in zijn land echt iets is veranderd en dat hij autonoom kan optreden ten opzichte van de clan rond zijn voorganger Joseph Kabila. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron verklaard tijdens een rondreis in Oost-Afrika.

Lees verder...

15.03.19 Global Witness neemt grote Congolese houtexporteur IFCO onder de loep (CongoForum) (15/3/2019)


KINSHASA – De ngo Global Witness wil dat diverse Europese invoerders van hout veel accurater onderzoeken met welke leveranciers ze samenwerken. De invoerders moeten zich ervan verzekeren dat ze geen illegaal gekapt hout aankopen, vindt de organisatie. Ze moeten veel grondiger controleren wat er gebeurt bij hun leveranciers, bijvoorbeeld in de DR Congo.

Lees verder...

15.03.19 Lubumbashi : hoe strijden tegen stelen van werknemerslonen ? (CongoForum) (15/3/2019)


LUBUMBASHI – In de stad Lubumbashi is woensdag een dag in het teken van sociale rechtvaardigheid gehouden op initiatief van het IRDH, een instituut dat onderzoek doet op het vlak van de mensenrechten. De dag ging concreet over de vraag wat er kan worden ondernomen om het verduisteren van werknemerslonen in private en publieke bedrijven te bestrijden. Zowat 20 werknemers van diverse bedrijven, actieven en gepensioneerden, namen aan de studiedag deel.

Lees verder...

15.03.19 Tshisekedi pleit in Kenia voor meer investeringen in natuurbehoud (CongoForum) (15/3/2019)


NAIROBI – De Congolese president Félix-Antoine Tshisekedi was aanwezig op de derde editie van de #OnePlanetSummit in Kenia. Met zijn recente toespraak daar vestigde hij de aandacht op de investeringen in natuurbescherming. Afrika is verantwoordelijk voor amper 4% van de globale uitstoot van broeikasgassen, maar 65% van de bevolking wordt wel rechtstreeks getroffen door de klimaatverandering.

Lees verder...

14.03.19 Anti-corruptieliga: ruim 55 miljoen dollar verduisterd bij overheidsbedrijf SCTP (CongoForum) (14/3/2019)


KINSHASA - De opeenvolgende beheerscomités bij het overheidsbedrijf SCTP (vroeger Onatra) hebben tussen 2012 en 2016 meer dan 55 miljoen dollar verdonkeremaand. Dat zegt de Congolese anti-corruptieliga LICOCO.

Lees verder...

14.03.19 President Félix Tshisekedi laat aantal politieke gevangenen vrij (CongoForum) (14/3/2019)


KINSHASA - President Félix Tshisekedi heeft aan een aantal politieke gevangenen gratie verleend. Het gaat onder meer om Franck Diongo en Firmin Yangambi. Dat melden diverse media.

Lees verder...

13.03.19 Kasaï: 260.000 kinderen getroffen door ondervoeding, zegt Unicef (CongoForum) (13/3/2019)


KINSHASA - Zowat 260.000 kinderen uit de Kasaï-regio lijden aan ernstige ondervoeding en hebben nood aan een gepaste behandeling, zegt Unicef. De humanitaire situatie in de Kasaï blijft erg broos. Het is niet makkelijker geworden door de aankomst van Congolese families die werden verjaagd uit Angola.

Lees verder...

12.03.19 Kabila-kamp krijgt controle over 20 Congolese provincies (CongoForum) (12/3/2019)


KINSHASA – De vernieuwing van de Congolese instellingen gaat een nieuwe fase in. Gisteren, maandag, zijn de definitieve ‘bureaus’ van de provinciale parlementen verkozen. Dit kon gebeuren in 24 van de 26 provincies. In 20 van de betrokken provincies heeft het FCC – het platform van ex-president Joseph Kabila – nu de controle in handen. Dat meldt Radio France Internationale.

Lees verder...

12.03.19 Bisschoppen uit oordoosten zijn ongerust over 'ongeregelde migrantenstromen' (CongoForum) (12/3/2019)


KINSHASA - Bisschoppen van de noordoostelijke provincies in de DR Congo hebben verklaard ongerust te zijn over de aanwezigheid van vluchtelingen uit Zuid-Soedan en Centraal-Afrika. Ze maken zich ook zorgen over invallen van gewapende Oegandese strijders en Libische stropers die een bron van onveiligheid zijn geworden.

Lees verder...

12.03.19 Bloedvergieten in westen van Congo : « Mogelijk misdrijven tegen menselijkheid » (CF) (12/3/2019)


KINSHASA – Midden december zijn in het westen van de DR Congo honderden burgers om het leven gekomen bij gewelddadige confrontaties tussen twee bevolkingsgroepen, de Banunu en de Batende. De Verenigde Naties sluiten momenteel niet uit dat deze feiten te beschouwen zijn als ‘misdrijven tegen de menselijkheid’. Ze voegen eraan toe dat dit geweld werd in de hand gewerkt door de afwezigheid van het staatsgezag in de regio.

Lees verder...

12.03.19 Opposant Pierre-Jacques Chalupa overlijdt in Kinshasa (CongoForum) (12/3/2019)


KINSHASA – Opposant Pierre-Jacques Chalupa is maandag overleden in het Cinquantenaire-ziekenhuis in Kinshasa. Hij leed aan een vorm van kanker.

Lees verder...

12.03.19 Kinshasa : Godé Mpoyi belooft serieuze veranderingen (CongoForum) (12/3/2019)


KINSHASA – Godéfroid Mpoyi, die pas is verkozen als voorzitter van de provinciale assemblee in Kinshasa, belooft dat hij de stad Kinshasa zal ‘transformeren’ en ontwikkelen. Dat signaleert Radio Okapi.

Lees verder...

11.03.19 Kinshasa: Congolese werknemers in expat-winkels staken (CongoForum) (11/3/2019)


KINSHASA - Congolese werknemers van ‘expat’-handelszaken legden vandaag het werk neer in Kinshasa. Het gaat over winkels uitgebaat door Indische, Libanese, Pakistaanse en Chinese staatsburgers. De betogers hekelen de huidige werkomstandigheden en eisen de toepassing van het gewaarborgd minimumloon (SMIG).

Lees verder...

11.03.19 Jean-Pierre Bemba vraagt schadevergoeding van 68 miljoen euro (CongoForum) (11/3/2019)


KINSHASA – Gewezen vicepresident Jean-Pierre Bemba, die vorig jaar door het Internationaal Strafhof werd vrijgesproken, eist een schadevergoeding van meer dan 68 miljoen euro. Dat heeft zijn advocaat, Peter Haynes, bekendgemaakt. Bemba zat een flink aantal jaren in de cel na een veroordeling wegens oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid.

Lees verder...

11.03.19 Kasumbalesa: krijgsgerecht heeft mensenrechtenverdedigers geïntimideerd, zegt ngo (CF) (11/3/2019)


KASUMBALESA – De ngo ‘La Voix des Opprimés’ is ontevreden omdat het krijgsgerecht van Kasumbalesa (Haut-Katanga) mensenrechtenverdedigers liet aanhouden en hen intimideerde. Dat blijkt uit een persbericht van de organisatie.

Lees verder...

11.03.19 Tshopo : bisschoppen klagen verkopen van ambten en mandaten aan (CongoForum) (11/3/2019)


KISANGANI – De bisschoppen van 9 bisdommen uit de katholieke kerkprovincie Kisangani vinden het ongehoord dat er wordt geprobeerd om posten als gouverneur of als senator te verhandelen voor veel geld. Dat meldt Radio Okapi.

Lees verder...

11.03.19 Dr. Denis Mukwege aan Félix Tshisekedi : « Verraad het volk niet » (CongoForum) (11/3/2019)


KINSHASA – De Congolese winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, dr. Denis Mukwege, heeft president Félix Tshisekedi opgeroepen om te vermijden dat hij de bevolking ‘verraadt’. Mukwege zet zich af tegen een coalitieregering met deelname van het kamp van de vorige president Joseph Kabila.

Lees verder...

11.03.19 Martin Fayulu trekt naar Raad voor Mensenrechten bij VN (CongoForum) (11/3/2019)


KINSHASA – Martin Fayulu, die erbij blijft dat hij de Congolese presidentsverkiezingen van eind december heeft gewonnen, plant een bezoek aan de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Hij wil de Raad om steun vragen in zijn strijd voor ‘de waarheid van de stembus’. Maar er is weinig kans dat die actie iets zal uithalen.

Lees verder...

09.03.19 Congolese oppositieleider Martin Fayulu in Brussel - wil nieuwe verkiezingen (VRT NWS) (9/3/2019)


BRUSSEL - De Nelson Mandela-aula van de Vrije Universiteit Brussel zat afgeladen vol vanmiddag met aanhangers van de Congolese oppositieleider Martin Fayulu. De ex-zakenman legt zich nog steeds niet neer bij zijn omstreden verkiezingsnederlaag in december 2018. Hij klaagt kiesfraude aan, verwerpt de samenwerking tussen de nieuwe president Tshisekedi en oud-president Kabila en wil dat er nieuwe verkiezingen komen binnen de zes maanden.

Lees verder...

08.03.19 Financieel expert pleit voor speciale bank voor vrouwen in Congo (CongoForum) (8/3/2019)


KINSHASA – Is er in de Congolese financiële sector nood aan een commerciële bank die zich uitsluitend op vrouwelijke klanten richt? Financieel expert Aimé Lambala zegt van wel op deze Wereldvrouwendag.

Lees verder...

08.03.19 VN zullen vredesmacht in Congo gaandeweg aanpassen (CongoForum) (8/3/2019)


NEW YORK – De Verenigde Naties zullen hun vredesmacht in de DR Congo, Monusco, geleidelijk aanpassen, zowel qua omvang als qua opdracht. Dat zegt een hoge VN-official anoniem, zo schrijft de Franse krant Le Figaro.

Lees verder...

08.03.19 Mbuji-Mayi : kwade studenten betogen tegen diamantbedrijf MIBA (CongoForum) (8/3/2019)


MBUJI-MAYI – Studenten van de universiteit UOM in Mbuji-Mayi hebben donderdag gemanifesteerd omdat ze boos zijn op de directie van het diamantbedrijf MIBA. Dat bericht Radio Okapi. Volgens de studenten belemmert de MIBA-directie de overheveling van het algemeen ziekenhuis van Dipumba naar de universiteit. Een besluit van de provinciegouverneur bepaalde dat het ziekenhuis moest worden omgevormd tot universitaire kliniek.

Lees verder...

08.03.19 Gorillapopulatie groeit aan in Virungareservaat (CongoForum) (8/3/2019)


GOMA – Het aantal gorilla’s in het bekende Virungapark is aan het groeien. De directeur van het park, de Belg Emmanuel de Merode, spreekt van ‘een betekenisvolle vooruitgang’.

Lees verder...

07.03.19 UNPOL leidt politieagenten op om kinderen/jongeren beter te beschermen (CongoForum) (7/3/2019)


KINSHASA - Zowat 50 officieren en onderofficieren van de Congolese politie hebben begin deze week een speciale opleiding gekregen. Ze volgen een training over de rol van de politie als beschermer van kinderen in de strijd tegen seksueel misbruik van minderjarigen.

Lees verder...

Pagina : 1 / 394