Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Persberichten

Pagina : 2 / 33

02.07.18 Lees de nieuwe newsletter van Ekimanyelo (juni 2018) (2/7/2018)


De vzw Ekimanyelo heeft een nieuwe editie van haar nieuwsbrief uitgebracht. Met daarin veel berichten over hun activiteiten en projecten in de DR Congo. Een absolute aanrader!

Zie bijlage.

Lees verder...

20.06.18 Vrijspraak voor Jean-Pierre Bemba: de lessen moeten nu getrokken worden (ASF) (20/6/2018)


BRUSSEL – De vrijspraak in hoger beroep voor Jean-Pierre Bemba door het Internationaal Strafhof laat vele duizenden Centraal-Afrikaanse slachtoffers zonder antwoord achter nadat ze extreme gewelddaden moesten ondergaan tijdens het gewapend conflict.

Lees verder...

14.06.18 Jean-Pierre Bemba : Belgische reactie op het verzoek van het Internationaal Strafhof (BuZa) (14/6/2018)


BRUSSEL - Vicepremier en minister van buitenlandse zaken Didier Reynders wenst de volgende mededeling van de Belgische regering over de zaak Bemba te verspreiden.

Lees verder...

08.06.18 Verklaring van vicepremier Alexander De Croo n.a.v. verkiezing België in VN-Veiligheidsraad (8/6/2018)


BRUSSEL - Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo is zeer verheugd dat België opnieuw de mogelijkheid krijgt om vanaf 1 januari 2019 niet-permanent lid te worden van de VN-Veiligheidsraad. Minister De Croo, ook verantwoordelijk voor humanitaire zaken, geeft aan dat België veel aandacht zal besteden aan de naleving van het internationaal humanitair recht, mensenrechten en genderkwesties. "Het lot van burgers die lijden onder conflicten, vrouwen en kinderen in de eerste plaats, moet de eerste zorg zijn voor de VN-Veiligheidsraad."

Lees verder...

08.06.18 België verkozen tot niet-permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (8/6/2018)


BRUSSEL - België is zonet in New York verkozen tot niet-permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de periode 2019-2020. Met 181 stemmen kon ons land rekenen op brede steun onder de 193 lidstaten van de Algemene Vergadering van de VN.

Lees verder...

05.06.18 Alexander De Croo en Didier Reynders over de tijdelijke sluiting van Virunga (BuZa) (5/6/2018)


BRUSSEL – Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreuren de verslechterde veiligheidssituatie die de tijdelijke sluiting van Nationaal Park Virunga in Oost-Congo heeft veroorzaakt. De sluiting van Virunga betekent een zware slag voor de regio waar zo’n vier miljoen mensen wonen. Het Nationaal Park Virunga is een uniek ecosysteem waar biodiversiteit, sociale en economische ontwikkeling van de omwonenden en het stabiliseren van de regio hand in hand gaan. Virunga stelt in totaal 3.000 mensen tewerk. Het park is de grootste werkgever van Noord-Kivu. Vorig jaar bezochten een recordaantal van 10.000 toeristen het park.

Lees verder...

30.05.18 Scheutist Ivo Vanvolsem zoekt steun voor daklozen en gevangenen in de Kasaï (30/5/2018)


Scheutist Ivo Vanvolsem doet prachtig werk in de Kasaï, en dat voor diverse doelgroepen.

Lees verder...

03.05.18 Nieuwe editie van newsletter Jambo (Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen) (3/5/2018)


* Waarom verlaat Belgische ambassadeur Congo?
* "We worden bestuurd door mensen die niet van ons houden"
* Cruciale maanden voor Congo
* Conferentie over Congolese vrouw
* Panelgesprek: wegen naar Congo? (op 23 mei in Hasselt)
* Stadswandeling over Congo (Antwerpen)

Lees verder...

20.04.18 FIDH neemt leden van burgerbewegingen Filimbi en Lucha in bescherming (20/4/2018)


PARIJS / GENEVE – Het Observatorium ter bescherming van Mensenrechtenverdedigers, een samenwerkingsverband tussen de mensenrechtenfederatie FIDH en de Wereldorganisatie tegen Foltering (OMCT), heeft informatie ontvangen over nieuwe ernstige feiten tegen aanhangers van de burgerbewegingen Filimbi en Lucha. Dat blijkt uit een persbericht.

Lees verder...

12.03.18 Minister Sigrid Kaag naar crisisregio Congo (Nederlandse overheid) (12/3/2018)


DEN HAAG - Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt komende maandag en dinsdag een bezoek aan de Democratische Republiek Congo (DRC). Met name haar reis naar de crisisregio Tanganyika in het oosten van het land is een belangrijk onderdeel van haar programma. ‘In Congo woedt een vergeten conflict. Met miljoenen ontheemden, doden en gewonden. Seksueel geweld, ziektes en ondervoeding leveren een hartverscheurend beeld op. Ondanks herhaaldelijke pogingen om vrede en veiligheid in het land te brengen, laait geweld tussen strijdgroepen steeds weer op. Met als gevolg één van de ernstigste rampen van dit moment. Maar we kunnen deze mensen niet in de steek laten.’

Lees verder...

02.03.18 Jambo: wat brengt 2018 voor Congo? (Pax Christi Vlaanderen & Broederlijk Delen) (2/3/2018)


Een nieuwe editie van de newsletter Jambo:

Lees verder...

01.03.18 DR Congo: 1 op 150 vrouwen sterft aan de gevolgen van haar bevalling (Dokters van de Wereld) (1/3/2018)


In de Democratische Republiek Congo sterft ongeveer 1 op de 150 vrouwen aan de gevolgen van haar bevalling (dit is 100 keer meer dan in ons land). Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Vakantie en Memisa bundelen hun krachten en lanceren een bewustmakingscampagne over de toegang tot gezondheidszorg voor Afrikaanse vrouwen.

Lees verder...

27.02.18 Mensenrechtenverdedigers: cruciale actoren voor de democratie in DR Congo (ASF) (27/2/2018)


BRUSSEL - In de huidige periode van verkiezingen, bron van politieke en sociale spanningen in de Democratische Republiek Congo, zijn de belemmeringen talrijk voor de rechten en vrijheden van mensenrechtenverdedigers en activisten die zich inzetten voor de democratie. Bedreigingen, willekeurige aanhoudingen en onrechtmatige gerechtelijke vervolgingen komen steeds vaker voor. Dit getuigt van een groter wordende inperking van de publieke ruimte. ASF vindt dat deze actoren cruciale partners zijn in elk democratisch proces.

Lees verder...

13.02.18 Manifestatie van 21 januari 2018: rapport over mensenrechtenschendingen (RODHECIC) (13/2/2018)


Het rapport RODHECIC (Réseau d'Organisation des Droits Humains et d'Education Civiques d'Inspiration Chrétienne) over de mensenrechtenschendingen tijdens de manifestatie van de katholieke kerk op 21 januari 2018 in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

Zie bijlage.

Lees verder...

12.02.18 Internationale dag van de kindsoldaten (BuZa) (12/2/2018)


BRUSSEL - De Internationale Dag tegen het Gebruik van Kindsoldaten staat in het teken van de tienduizenden meisjes en jongens die nog altijd worden gerekruteerd voor gewapende conflicten. Ook vandaag nog worden kinderen in een twintigtal landen blootgesteld aan de gruwel die met oorlog en conflict gepaard gaat. Ze zijn getuige of slachtoffer van wreedheden of worden gedwongen om geweld te plegen.

Lees verder...

02.02.18 Q&A: Wat brengt het nieuwe jaar in Congo? (Pax Christi en Broederlijk Delen) (2/2/2018)


Het politiek akkoord van 31 december 2016 moest in Congo leiden tot meer democratische ruimte, de organisatie van verkiezingen in december 2017 en het aftreden van president Joseph Kabila. Het akkoord kwam echter in de prullenmand terecht en Kabila regeert nog steeds verder met harde hand. Vorig jaar lukte hem dat aardig, dankzij een zwakke oppositie en middenveld. Maar sinds de jaarwisseling heeft hij er een belangrijke tegenstander bij: de invloedrijke katholieke kerk. Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen beantwoorden zes vragen over het protest in Congo en hoe het nu verder moet.

Zie bijlage.

Lees verder...

01.02.18 België opent 4 nieuwe ambassades in Afrika: Benin, Guinee, Mali en Niger (BuZa) (1/2/2018)


BRUSSEL - Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo laten weten dat België in Afrika 4 nieuwe ambassades opent. De bestaande diplomatieke bureaus in Cotonou (Benin), Conakry (Guinee), Bamako (Mali) en Niamey (Niger) worden vanaf vandaag tot ambassade opgewaardeerd. Ons land toont daarmee welk belang het hecht aan de relaties met die landen en aan de situatie in de regio.

Lees verder...

26.01.18 Kinshasa: student Aristote is overleden aan zijn verwondingen (26/1/2018)

UPDATE 26/1:

We hebben zopas vernomen dat Aristote vandaag (26/1) is overleden. CongoForum deelt in het verdriet om deze jonge Congolees, gestorven in het kader van een vreedzame strijd.
KINSHASA - Aristote, een student polytechniek aan de Universiteit van Kinshasa, heeft zijn rechterarm verloren door de ontploffing van een traangasgranaat, woensdag. Samen met duizenden andere studenten, onder wie ook aanhangers van LUCHA, nam Aristote deel aan een vreedzame betoging. De studenten protesteerden tegen de beslissing van het beheerscomité om de studiekosten in Amerikaanse dollar uit te drukken. Studenten die in Congolese frank willen betalen, moeten dit doen tegen een koers van 1.600 frank voor 1 dollar. Maar de ouders van de studenten (leerkrachten, politieagenten, militairen en andere werknemers van de staat) worden nog altijd betaald tegen een koers van 920 Congolese frank per dollar, het tarief dat wordt toegepast door de Congolese centrale bank (BCC). Een ernstige onrechtvaardigheid!

Lees verder...

25.01.18 Reactie op mededeling van DRC over relaties met België (BuZa) (25/1/2018)


BRUSSEL - De Belgische regering heeft kennis genomen van de aankondiging van de Congolese overheid dat ze maatregelen neemt tegen het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel en tegen het Schengen Huis in de hoofdstad Kinshasa.

Lees verder...

15.11.18 Belgische bisschoppen solidair met Congolese confraters (15/1/2018)


MECHELEN/BRUSSEL - De Belgische bisschoppen scharen zich in een bericht van 11 januari 2018 achter hun Congolese collega’s. Zij vragen dat ons land, de Europese Unie en de hele internationale gemeenschap zich onverwijld inzet voor het respect voor de fundamentele rechten en vrijheden van de Congolezen.

Lees verder...

11.01.18 België kent 1 miljoen euro toe aan Start Fund, een NGO-fonds voor een snelle humanitaire respons (OS) (11/1/2018)


BRUSSEL - Alexander De Croo, Vicepremier en Minister van Ontwikkelingssamenwerking, heeft beslist om een bedrag van 1 miljoen euro toe te kennen aan Start Fund, een fonds beheerd door Start Network, een netwerk van internationale humanitaire NGO’s. Start Fund heeft als doel het tekort aan financiering voor kleine of middelgrote crisissen in het huidige humanitaire systeem op te vangen.

Lees verder...

10.01.18 België blijft zich inzetten voor bevolking van Democratische Republiek Congo (BuZa) (10/1/2018)


BRUSSEL - Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo hebben achter gesloten deuren aan de Kamercommissie Buitenlandse Zaken van het federale parlement het Belgische beleid voor de Democratische Republiek Congo (DRC) toegelicht.

Lees verder...

09.01.18 Memo na brutale repressie op 31 december: oproep aan Belgische parlementairen (9/1/2018)


Dames en heren volksvertegenwoordigers,

Sinds januari 2015 vechten de Congolezen in eigen land voor het behoud van een belangrijke democratische waarde, nl. een verplichte wissel van de macht. Door het nastreven van dit legitieme principe stellen zij zich echter bloot aan de bloeddorstige terreur van het regime van dhr. Kabila.

Lees verder...

09.01.18 Nieuwe editie van nieuwsbrief Jambo (Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen) (9/1/2018)

Lees verder...

03.01.18 Minister Reynders veroordeelt geweld door ordediensten in Democratische Republiek Congo (BuZa) (3/1/2018)


BRUSSEL - Terwijl talrijke Congolese burgers afgelopen zondag in Kinshasa, Lubumbashi, Goma… vreedzaam bijeen wilden komen om zich te bezinnen, werden ze met brutale repressie geconfronteerd.

Lees verder...

02.01.18 Ekimanyelo vzw: nieuwe editie nieuwsbrief (december 2017) (2/1/2018)


De vzw Ekimanyelo heeft in december 2017 een nieuwe editie van haar nieuwsbrief uitgebracht. Die editie vind je in bijlage.

Overigens Ekimanyelo is één van de knappe verenigingen die voor hun projecten altijd op zoek zijn naar sponsors. Lees er meer over in hun nieuwsbrief.

Lees verder...

03.12.17 Nieuwsbrief van ORPER - straatkinderen in Kinshasa (december 2017) (3/12/2017)


Kijk in de bijlage!

Lees verder...

03.12.17 Moorslede: Bart De Koning wordt raadgever van politieke partij in Kongo Central (3/12/2017)


(persmededeling)

MOORSLEDE - “Bart De Koning aangesteld tot persoonlijk raadgever op sociaaleconomische thema's van de heer Joseph Sita Nsoni Zeno*, politiek verantwoordelijke van de partij "Bundu Dia Mayala "(BDM, wat wil zeggen “Ensemble pour gouverner in het Frans) in Kongo Central (Democratische Republiek Congo)”

Huidig schepen en OCMW- voorzitter in Moorslede werd door de leiders van de Congolese politieke partij “Bundu Dia Mayala” aangezocht om de transitie op sociaal en economisch vlak voor te bereiden na het tijdperk “Kabila” in Kongo Central.

Lees verder...

30.11.17 Nieuwsbrief vzw Kisangani oktober-november-december 2017 (30/11/2017)


Zie bijlage!

Lees verder...

30.11.17 Nieuwsbrief van vzw Kalasi (30/11/2017)


Zie bijlage!

Lees verder...

28.11.17 Didier Reynders ontmoet zijn Congolese collega Leonard She Okitundu in Abidjan (BuZa) (28/11/2017)


BRUSSEL - Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft in de Belgische residentie in Abidjan een werklunch gehad met Leonard She Okitundu, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van de Democratische Republiek Congo (DRC), die sinds maandag deelneemt aan voorbereidende vergaderingen voor de top tussen de Afrikaanse Unie (AU) en de Europese Unie (EU) in Ivoorkust.

Lees verder...

27.11.17 Gestel (Eindhoven): Stichting Bambale vierde haar 20-jarig bestaan! (27/11/2017)


GESTEL - Stichting Bambale zet zich al 20 jaar in om iets te kunnen betekenen voor de mensen in Congo. Dat werd afgelopen zaterdag gevierd met een groot jubileumfeest in Eindhoven.

Lees verder...

27.11.17 Chantal Van Cutsem, nieuwe algemeen directrice bij Advocaten Zonder Grenzen (ASF) (27/11/2017)


BRUSSEL - Deze week beëindigt Francesca Boniotti, na bijna 10 jaar als algemeen directrice van Advocaten Zonder Grenzen, haar mandaat bij onze organisatie om aan nieuwe professionele en persoonlijke avonturen te beginnen. Chantal van Cutsem, sinds lang onze collega, volgt haar op.

Lees verder...

26.11.17 Kinshasa: opening nieuwe Belgische ambassade (op 27 november 2017) (26/11/2017)


Op maandag openen we ons nieuwe ambassade in Kinshasa. In de zomer van 2014 staken we de eerste spade in de grond en begon de bouw van het nieuwe gebouw. Na drie jaar van hard werk in het centrum van Kinshasa werd onze nieuwe ambassade op 14 november 2017 afgewerkt. Het ontwerp en de bouw werden door twee Belgische bedrijven gedaan.

Lees verder...

22.11.17 Congolese, Rwandese en Burundese Belgen: portret van medeburgers met Afrikaanse roots (KBS) (22/11/2017)


BRUSSEL - Met zowat 110.000 zijn de Congolese, Rwandese en Burundese Belgen in ons land. Ze zijn daarmee de derde grootste bevolkingsgroep van buiten de Europese Unie. En toch lijkt de samenleving maar weinig te weten over deze burgers. Een studie op vraag van de Koning Boudewijnstichting schetst voor het eerst hun portret. In totaal werden 805 mensen bevraagd van de 250.000 personen met Afrikaanse roots in België. Het doel: bijdragen aan een onderbouwd debat over migratie.

Lees verder...

15.11.17 Elektronicabedrijven en autobouwers slagen er niet in kinderarbeid te bestrijden in kobaltindustrie (AI) (15/11/2017)


- Blinde vlekken in bevoorradingsketens van elektronica- en autoproducenten
- Apple is marktleider voor verantwoorde kobaltwinning – maar lat ligt laag
- Minste vooruitgang bij Microsoft, Lenovo en Renault

Lees verder...

13.11.17 Brussel: Afrian Diamond Conference in Egmontpaleis in Brussel (BuZa) (13/11/2017)


BRUSSEL - Vicepremier en minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders zal morgen de allereerste 'African Diamond Conference' openen in het Egmontpaleis in Brussel.

Lees verder...

04.11.17 Goma: geldinzameling voor slachtoffers van recent geweld (Lucha) (4/11/2017)

Lees verder...

31.10.17 Nieuwe editie van nieuwsbrief Jambo (Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen) (31/10/2017)De korte inhoud:

- Trump stuurt krachtig signaal
- Humanitair visum voor Congolese minister
- Vergeten vrouwen in Kasai
- Wie gelooft nog dat Kabila wakker ligt van mensenrechten?
- Charis Basoko: 'Mijn land is mijn roeping'
- Congo's gewelddadige vrede
- Economie in Congo: hoe investeren?

Lees verder...

16.10.17 Colruyt Group prefinanciert oogst van 2.200 koffieboeren uit Noord-Kivu (CongoForum) (25/10/2017)


HALLE - Vandaag komt een container groene koffiebonen aan op de koffiebranderij van Colruyt Group in Gellingen. Hij vertrok vanuit Noord-Kivu, een turbulente regio in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Colruyt Group werkt er samen met de ngo Vredeseilanden (Rikolto) om er samen Kawa Kabuya te steunen, een coöperatie die 2.200 kleine koffieboeren verenigt.

Lees verder...

25.09.17 De Croo bespreekt situatie in DRC met Congolese bisschoppenconferentie (Ontwikk. samenw.) (25/9/2017)


BRUSSEL - Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van de Congolese bisschoppenconferentie (CENCO), waaronder Mgr. Marcel Utembi, aartsbisschop van Kisangani en voorzitter van de CENCO.

Lees verder...

20.09.17 België trekt 6 miljoen euro extra humanitaire hulp voor DR Congo uit (Ontwikk. samenw.) (20/9/2017)


BRUSSEL - Onder impuls van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakt ons land 6 miljoen euro extra humanitaire hulp vrij voor de alarmerende humanitaire situatie in DRC. Dat maakt de minister vandaag in New York bekend naar aanleiding van een onderhoud met onder meer de VN Speciale Gezant voor de Grote Meren, Saïd Djinnit, en VN humanitaire coördinator Mark Lowcock. Minister De Croo vraagt aan de internationale gemeenschap ook meer humanitaire middelen vrij te maken voor DRC.

Lees verder...

20.09.17 België blijft voortrekker in bescherming van kinderen in gewapende conflicten (BuZa) (20/9/2017)


BRUSSEL - In de marge van de opening van de 72ste sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York nam vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag deel aan een bijeenkomst over de bescherming van kinderen in gewapende conflicten.

Lees verder...

19.09.17 Nieuwsbrief van vzw Aksanté (editie september 2017) (19/9/2017)


Hierbij de nieuwsbrief van september, met daarin meer info over onze nieuwe samenwerkingen in Congo, Rwanda en Kenia.

Veel leesplezier!
(zie bijlage)

Lees verder...

18.09.17 Vernieuwde Glo.be gaat volledig digitaal (Alexander De Croo) (18/9/2017)


BRUXELLES - Wil je alles weten over het Belgisch internationaal ontwikkelingsbeleid? Over hoe België zich wereldwijd inzet voor het versterken van de vrouwenrechten, het klimaatakkoord van Parijs of voor humanitaire noodsituaties? Vanaf vandaag lees je er alles over op Glo.be, het nieuwe online magazine van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Naar aanleiding van de lancering zal vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo een hele week gastbloggen vanop de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Lees verder...

17.09.17 Reynders veroordeelt geweld tussen ordediensten en Burundese vluchtelingen in Zuid-Kivu (BuZa) (17/9/2017)


BRUSSEL - Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is geschokt door de gewelddadige confrontaties vrijdag tussen de ordediensten en Burundese vluchtelingen in Zuid-Kivu in de Democratische Republiek Congo (DRC). Volgens de MONUSCO-vredesmacht hebben die onlusten het leven gekost aan 36 Burundese vluchtelingen en aan een Congolees officier. De minister betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers.

Lees verder...

15.09.17 Een ziekenhuis zonder elektriciteit. Wat nu? (Memisa) (15/9/2017)


Donderdagochtend was er plots in een groot deel van Gent geen elektriciteit meer. Ook het AZ Sint-Lucas werd getroffen. Dan besef je pas hoe levensnoodzakelijk deze energietoevoer is; tijdens een belangrijke ingreep in het operatiekwartier bijvoorbeeld. Gelukkig konden ze in Gent meteen op een noodsysteem van generatoren terugvallen. Maar dat is niet overal zo…

Lees verder...

30.08.17 Heeft Congo nood aan een massabeweging? (Pax Christi en Broederlijk Delen) (30/8/2017)


Een nieuwe editie van Jambo, de nieuwsbrief van Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen.

Lees hier meer:

Lees verder...

19.08.17 Gemeenschappelijk manifest van Congolese burgerbewegingen (19/8/2017)


Lees hier meer over het gemeenschappelijke manifest dat diverse Congolese burgerbewegingen onlangs publiceerden. Gezamenlijk streven ze naar het vertrek van president Joseph Kabila en naar een democratische machtswissel:

Lees verder...

21.07.17 Mama Lufuma: opnieuw naar Congo én quiz op 26 augustus! (21/7/2017)


Beste vrienden van Mama Lufuma,

Lieve, Hyppo, Stina en Sofie zijn vandaag naar Congo vertrokken. Er staat weer veel op het programma, maar tijd om een nieuwtje of foto te plaatsen op facebook vinden ze altijd wel. Neem dus zeker af en toe een kijkje op onze facebook pagina!

Lees verder...

Pagina : 2 / 33