Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Persberichten

Pagina : 33 / 33

Censuur tegen het CNCD-11.11.11?! Aangebracht door Bert De Belder (Intal) 25/11/05 (26/11/2005)

Je houdt het niet voor mogelijk. Het CNCD-11.11.11, de Franstalige ngo-koepel en organisator van de 11.11.11-campagne, is het slachtoffer geworden van… overheidscensuur! Het CNCD-11.11.11 had een tv- en radiospotje lopen waarin een Afrikaans jongetje een enveloppe uit België krijgt, maar de enveloppe is leeg. Toen minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker (MR) het spotje zag, was hij behoorlijk op zijn tenen getrapt: “Ontoelaatbaar, onjuist en vals”, vond hij. De minister spande meteen een rechtszaak in kortgeding in om het spotje te verbieden, zonder eerst zelfs maar het CNCD te contacteren.

Lees verder...

Communiqué van het Belgisch Nationaal Contactpunt belast met de opvolging van de OESO-Richtlijnen voor multinationale ondernemingen (25/11/2005)

Het Belgisch Nationaal Contactpunt werd door de niet-gouvernementele organisatie 11.11.11., en dit in naam van 15 NGO's, aangesproken om een dossier inzake de groep Forrest te onderzoeken in verband met de eventuele niet-naleving van bepaalde OESO- Richtlijnen met betrekking tot de activiteiten van de groep Forrest in de DR Congo.

Lees verder...

(PERSBERICHT 11.11.11 van 24 november 2005) Ontspringt Groep Forrest de dans voor omstreden activiteiten in Congo? (25/11/2005)

Uitspraak Belgische Oeso-waakhond overtuigt niet

Lees verder...

IPS - ECONOMIE: Gemenebestlanden overwegen eigen vrijhandelszone (25/11/2005)

VALLETTA, Malta, 25 november (IPS) – Het Gemenebest moet misschien een eigen vrijhandelszone opzetten als de Wereldhandelstop in Hongkong volgende maand geen akkoord oplevert. Dat vinden topondernemers en ministers uit tientallen lidstaten van de organisatie.

Lees verder...

Hoopvolle wenskaarten uit het "dorp van de hoop"! (Elikya) (23/11/2005)


Straks vieren wij weer kerstmis en nieuwjaar. We staan even stil bij wat voorbijging en kijken verwachtingsvol naar de toekomst. We denken aan onze familie, kinderen, vrienden, collega’s… En we sturen elkaar onze beste wensen. De werkgroep Elikya-Congo nodigt u graag uit om dat te doen met haar wenskaarten.

Lees verder...

Miriam De Rycke praat over « Elikya, hoop voor Bondo in Congo » (Elikya) (23/11/2005)


Hoe overleven mensen in een dorp, afgesneden van de buitenwereld? Wat doen mensen wanneer ze onbereikbaar zijn voor medische hulp, zonder elektriciteit en stromend water? Hoe een maaltijd vinden voor je gezin van acht kinderen? Hoe houden deze mensen de moed erin?

Lees verder...

Zuiderpershuis: literaire avond op 2 december (Mwinda Kitoko) (23/11/2005)


Ter herdenking van de dag «van de strijd tegen slavernij en de afschaffing ervan » organiseren het Platform van Afrikaanse Gemeenschappen en het Afrikaanse cultureel collectief via de organisaties Mwinda Kitoko, Fora en Mwangaza en met steun van het project Divers!city (Riso-Antwerpen en De 8) op 2 december in het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis een literaire avond:

Lees verder...

4 voorstellen van minister Armand De Decker aan de RAZEB (22/11/2005)


De Raad Algemene Zaken en Externe betrekkingen (RAZEB) verenigt in ontwikkelingsopleiding; heeft vandaag, dinsdag 22 november, de verklaring aangenomen van een Europese consensus over de ontwikkeling.

Lees verder...

Handtekeningmarathon tegen seksueel geweld in Congo (Initiatives Femmes) (22/11/2005)


(enkel tekst in het Frans)

Lees verder...

Congo komt op zondag 27 november naar Kortenberg (Peter Verlinden) (21/11/2005)


Op zondagnamiddag 27 november komt Congo een klein beetje naar Kortenberg. En ook Rwanda en Burundi, de drie landen dus van wat heet 'het Gebied van de Grote Meren' in Centraal-Afrika. Onder de titel 'Hoop voor Congo, Rwanda en Burundi' organiseert de Gemeentelijke Raad Ontwikkelingssamenwerking van Kortenberg in Zaal Berkenhof een gevariëerde namiddag (van 15.00u tot 18.00u).

Lees verder...

Vrijwillige dienst bij Ontwikkelingssamenwerking (Armand De Decker) (19/11/2005)


Om te kunnen antwoorden op de opmerkingen van de Raad van State, heeft de Ministerraad besloten om de oprichting van de vrijwillige dienst bij de Ontwikkelingssamenwerking, aanvankelijk voorzien via een koninklijk besluit, in te schrijven in de wet betreffende de Belgische Technische Coöperatie (BTC).

Lees verder...

Armand De Decker boos over communicatiecampagne van NCOS (17/11/2005)


Armand De Decker, de federale minister van Ontwikkelingssamenwerking, is boos over een campagne van het NCOS in het kader van de actie 11.11.11. De boodschap van de campagne is : « De Belgische enveloppe is leeg ». Dit bericht is ontoelaatbaar, want het is onrechtvaardig en fout.

Lees verder...

DRC ‘s natural treasures: source of conflict or key to development? (Fatal Transactions) (15/11/2005)

Lees verder...

Congolese regering moet mensenrechtenactivisten beschermen (Human Rights Watch) (15/11/2005)


De Congolese autoriteiten moeten erover waken dat twee vooraanstaande mensenrechtenactivisten, die onlangs naar hun land terugkeerden, voldoende worden beschermd. Dat zegt de mensenrechtenvereniging Human Rights Watch. De twee mensenrechtenactivisten, afkomstig uit Goma (Noord-Kivu), ontvluchtten Congo in december 2004 en januari 2005. Ze namen samen met twee andere activisten uit de civiele maatschappij de benen. Dat gebeurde nadat ze waren bedreigd omdat ze schendingen van de mensenrechten hadden aangeklaagd.

Lees verder...

Voorstelling gids duurzaam internationaal ondernemen (Kauri) (14/11/2005)


Op dinsdag 22 november om 20 uur (onthaal vanaf 19.30 uur) is Kauri te gast bij Voka - Vlaams Economisch Verbond, Brouwersvliet 5 in 2000 Antwerpen (http://www.voka.be) voor een informatie- en gespreksavond naar aanleiding van de voorstelling van de nieuwe gids "duurzaam internationaal ondernemen", een gemeenschappelijke uitgave van Voka en Kauri. De gids is bedoeld voor de Vlaamse ondernemers die nu reeds handel drijven met of investeringen hebben in landen in ontwikkeling of die van plan zijn die stap binnenkort te zetten.

Lees verder...

Nieuwe therapie geneest malaria in één dag (Dafra Pharma) (11/11/2005)


Dafra Pharma NV uit België heeft een nieuwe combinatietherapie ontwikkeld waarmee een patiënt na 1 dag therapie op basis van 3 pillen definitief genezen is van malaria. Zelfs de meest complexe vormen van malaria kunnen hiermee bestreden worden.

Lees verder...

Missie van minister Armand De Decker naar Congo (10/11/2005)


Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker, zal van 11 tot 14 november op missie gaan naar de Democratische Republiek Congo. De belangrijkste doelstellingen van de missie zijn een stand van zaken opmaken van de Congolese politieke situatie en de bilaterale samenwerking evalueren tussen België en de Democratische Republiek Congo (DRC).

Lees verder...

Antwerpse discussieavond over verkiezingen in Congo (2 december) (9/11/2005)


De toestand in Congo blijft zorgwekkend. Vier miljoen doden in de afgelopen jaren. De wereld keek een andere kant op. Er woedt een oorlog om de bodemrijkdom. Een deel van het land is bezet. In Kinshasa heerst de chaos. Onderwijzers en soldaten worden niet betaald. Iedereen wil weg.

Lees verder...

Avond/soirée "Vivre, c’est rencontrer la différence" (2 december) (9/11/2005)

Lees verder...

Lezingen en debat « Afrikaanse aanwezigheid in Europa » (16 en 17 november) (9/11/2005)

Lees verder...

Lezing en filmvoorstelling – « Film en propaganda in Belgisch Congo » (16 november) (9/11/2005)

Lees verder...

Rondetafel over straffeloosheid oorlogsmisdaden tegen kinderen (9 november) (9/11/2005)

Lees verder...

Expo « Les mouchoirs de Kabila » in Brussel (van 5 tot 26 november) (9/11/2005)


Kan de verbeeldingswereld van kinderen een geheime toegang bieden tot het verleden?

Est-ce que le monde imaginaire d’un enfant peut ouvrir une porte secrète vers le passé ?

Lees verder...

Seminarie ter bezinning over situatie in Grotemerengebied (Eurac) (9/11/2005)

Lees verder...

La strategie de l’UE pour l’Afrique: vers un pacte euro-africain pour accelerer le developpement de l’Afrique? (BTC/CTB) (7/11/2005)

Lees verder...

Nieuwe kalender ten bate van vaccinaties Unicef België in Congo (Unicef/Periflex) (4/11/2005)


UNICEF België steunt een programma voor vaccinatie in de Democratische Republiek Congo (DRC). In de Democratische Republiek Congo bevinden we ons – wat vaccinatie betreft - nog zeer ver van de ideale situatie. Slechts 40 % van de kinderen jonger dan 1 jaar is er ingeënt tegen difterie, tetanus en kinkhoest. De belangrijkste problemen situeren zich vooral op het vlak van de toegang tot vaccinatie die enorm bemoeilijkt wordt door de armoede, de ontoegankelijkheid van bepaalde routes door de oorlog en het geweld die bepaalde regio’s volledig isoleren.

Lees verder...

"Belgische militaire steun kan bijdragen tot schendingen van mensenrechten" (Pax Christi) (4/11/2005)


België plant een grote zending van militair materieel naar de Democratische Republiek Congo om de nieuwe geïntegreerde brigades van het Congolese leger van voldoende materieel te voorzien om zo het hoofd te bieden aan de vele gewapende opstanden die het land teisteren. Vraag is of België hiermee zijn intenties om de vrede en de orde in Congo te herstellen niet ondermijnt.

Lees verder...

Ontmoetingen tussen spelers uit de transitie en de Congolese diaspora (CNAPD en CNCD) (3/11/2005)

(geen Nederlandse invitatie beschikbaar)

La Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD) et le Centre National de Coopération au Développement (CNCD), en collaboration avec les associations congolaises, ont le plaisir de vous convier aux « Rencontres entre les acteurs de la transition en RDC et la diaspora congolaise »

Sur le thème « Elections en RDC: quelle place pour la diaspora congolaise de Belgique dans le processus électoral ? »

Lees verder...

Eerste diamantslijperij weldra op volle productiecapaciteit (PR Newswire) (2/11/2005)


KANANGA - Dan Gertler, de voorzitter van de DGI Group of Companies, gebaseerd in Tel Aviv, Israël, kondigde vandaag aan dat de Emaxon Slijperij te Kananga, Democratische Republiek Congo (DRC), die al verschillende maanden operationeel is, binnenkort de volledige productiecapaciteit bereikt. De DGI Group of Companies is in augustus 2004 begonnen met de bouw van deze slijperij, een miljoenenproject dat in minder dan 12 maanden werd afgerond.

Lees verder...

Studiedag Centraal-Afrika op 1 december bij Universiteit Antwerpen (29/10/2005)

Lees verder...

"Wereld van Tarantino" op bezoek bij universiteit van Kinshasa (Canvas) (27/10/2005)

Lees verder...

"Het verloren paradijs": Vlamingen over hun zalige kinderjaren in de tropen (24/10/2005)


‘Afrikawatcher’ Peter Verlinden interviewt Vlamingen die haast dagelijks leven met hun kindertijd: ze brachten hem in de jaren ’50 door in (Belgisch-) Congo. Hun ouders waren privé-ondernemers of koloniale ambtenaren. Als kind gingen zij met hen mee of ze werden er geboren, ze ondergingen én genoten. Want zij leefden zonder zorgen.

Lees verder...

Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de erkenning van Belgische niet gouvernementele organisaties (NGO’s) (22/10/2005)


Op voorstel van Minister Armand De Decker heeft de Ministerraad het ontwerp goedgekeurd van een Koninklijk Besluit betreffende de erkenning van Belgische Niet Gouvernementele Organisaties (NGO’s).

Lees verder...

Congo ratificeert conventie over scheikundige wapens (20/10/2005)


Congo ratificeerde op 12 oktober officieel de conventie over scheikundige wapens. Dat maakte de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zopas bekend. Op 11 november wordt Congo het 175ste land dat aangesloten is bij de conventie. Daarmee ratificeerden in totaal 44 Afrikaanse landen al de tekst.

Bron: persbericht Organisation pour l'Interdiction des Armes Chimiques (OIAC), 19.10.05

Lees verder...

Afrikaans literair pad in Antwerps Boekenbergpark (20/10/2005)


Over het hele Afrikaanse continent groeien mangobomen, sommigen aangeplant, anderen eerder per toeval, een achteloos weggeworpen pit. Maar eens volgroeid tot een sterke boom, geven zij vruchten, soms wat bitter maar meestal heerlijke sappig. Het lijkt wel poëzie waarbij de fraaie zinnen van gedichten telkens weer klinkende woorden voorbrengen.

Lees verder...

Expo Onze Congo – Notre Congo (19/10/2005)


08/11/05 > 02/12/05

De Belgische koloniale propaganda: Fragmenten voor een kritische studie
La propagande coloniale belge: Fragments pour une étude critique


Lees verder...

Expo Congo in België – Le Congo chez nous (19/10/2005)


03/09/05 >– 22/11/05 - Tijdelijke tentoonstelling - Exposition temporaire

Afrikaanse lamellofonen - Lamellophones africaines

Plaats : MIM – Muziekinstrumentenmuseum – Hofberg 2 – 1000 Brussel

Lieu : MIM – Musée des Instruments de Musique – rue Montagne de la Cour 2 – 1000 Bxl

Mini-rondleiding – visite guidée: 02 545 01 53 - 02545 01 30

www.mim.fgov.be

Lees verder...

50 laptops met succes geïnstalleerd aan Universiteit van Lubumbashi (16/10/2005)


De Universiteit van Lubumbashi (R.D.Congo) ontving onlangs 52 laptops van Close the Gap. Close the Gap en het rectoraat van de universiteit hopen met deze laptops een deel van de onderzoekers en professoren aan de universiteit gemakkelijker toegang te geven tot IT. Het grootste deel van de computers wordt voor onderzoeksdoeleinden gebruikt. Een tiental laptops werden voor de administratieve diensten van de universiteit (secretariaat, bibliotheek, financiele dienst en informaticadienst) gereserveerd. De laptops werden probleemloos aangesloten op het bestaande netwerk.

Lees verder...

Vernissage tentoonstelling "Van Léopoldville naar Kinshasa" (13/10/2005)

Bruno De Lille, Schepen van Internationale Solidariteit en de vzw Léo-Kin hebben het genoegen U uit te nodigen op de vernissage van de tentoonstelling “Van Léopoldville naar Kinshasa: 80 jaar ontwikkeling van een hoofdstad”.

Lees verder...

CinéM’AF 2005: Afrikaanse film in Antwerpen! (1/10/2005)


Van 12 tot 15 oktober 2005 vindt op verschillende locaties in de Antwerpse stationsbuurt de tweede editie plaats van CinéM’AF. Dit cultureel wijkprogramma, dat wordt gedragen door diverse allochtone en autochtone vzw’s, gebruikt de Afrikaanse filmproductie als “rode draad” om de samenhang en de samenhorigheid tussen bewoners van en bezoekers aan de stationsomgeving te versterken, om de betrokkenheid van Afrikaanse gemeenschappen bij het Antwerpse culturele leven te verduidelijken en te verbeteren en om de vaak negatieve beeldvorming rond Afrikaanse stadsbewoners te counteren.

Lees verder...

Pleidooi voor grote gemeenschappelijke militaire basis in Centraal-Afrika (20/9/2005)

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker nam vandaag, dinsdag 20 september, deel aan de conferentie “Het behoud van de vrede in sub-Sahara Afrika: een concrete aanpak” die werd georganiseerd in Brussel door de Assemblee van de West-Europese Unie (WEU).

Lees verder...

De Transitie in Congo: de laatste en de goeie! (27/6/2005)

Vandaag organiseerde de Coalitie "Congo wil Stemmen" een persconferentie in de lokalen van Broederlijk Delen. Onderstaande tekst is het persbericht dat we uitbrachten. Volgende personen namen het woord: Elise Muhimuzi, secretaris generaal van de Commission Femmes et Développement, Prof. Angelus Mafikairi, rector van de Université Catholique de Graben in Butembo, Benoît Van der Meerschen secretaris generaal van CNCD, Kris Berwouts van 11.11.11, en Marc-Olivier Herman van Broederlijk Delen. In de persmap voegden wij ook recente verklaringen van Congolese organisaties toe (CENCO, RODHECIC, Dynamique de la Société civile, CONAFED). Deze teksten zijn te vinden op de webpagina van de coalitie.

Lees verder...

Pagina : 33 / 33