Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Nieuwstelex

Pagina : 1 / 395

19.04.19 Terroristen IS eisen voor het eerst aanslag op Congolees grondgebied op (CongoForum) (19/4/2019)


KINSHASA - De Congolese autoriteiten zeggen sinds jaren dat er een band bestaat tussen de terroristen van IS en de ADF-rebellen in het oosten van Congo. Tot op heden is die band formeel nog niet aangetoond. Maar nu eist IS, via twee persberichten van zijn persagentschap Amaq, wel een actie op Congolees grondgebied op. Die actie vond naar verluidt eerder deze week plaats.

Lees verder...

19.04.19 Advocaat van generaal Amisi ontkent aantijgingen Global Witness (CongoForum) (19/4/2019)


KINSHASA - De advocaat van generaal Gabriel Amisi Kumba verdedigt zijn cliënt en ontkent de beschuldigingen die werden geuit door de Britse ngo Global Witness. Dat bericht Radio France Internationale. Volgens Global Witness verkwanselde de generaal voor veel geld onwettig verkregen houtkapvergunningen.

Lees verder...

19.04.19 Dag van nationale rouw in Congo na ramp met 'pirogue' op Kivumeer (CongoForum) (19/4/2019)


GOMA - Vandaag is er in de DR Congo een dag van nationale rouw na de schipbreuk van een gemotoriseerde 'pirogue' op het Kivumeer, eerder deze week. De ramp kostte aan vele opvarenden het leven.

Lees verder...

18.04.19 Amerikaanse ambassadeur brengt bezoek aan provincie Tanganyika (CongoForum) (18/4/2019)


KALEMIE – De Amerikaanse ambassadeur in de DR Congo, Mike Hammer, heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan de provincie Tanganyika. Hij sprak daar met de plaatselijke autoriteiten over de veiligheid en over investeringskansen voor Amerikaanse ondernemers.

Lees verder...

18.04.19 Concurrentie RwandAir maakt andere maatschappijen ongerust (CongoForum) (18/4/2019)


KINSHASA – RwandAir heeft gisteren, woensdag, zijn eerste vlucht van Kigali naar Kinshasa georganiseerd. Het gevolg van een akkoord tussen Rwanda en de DR Congo.

Lees verder...

18.04.19 Tshisekedi ziet Albert Yuma niet zitten als eerste minister (CongoForum) (18/4/2019)


KINSHASA – Het FCC, het platform van Joseph Kabila, is officieel nog niet geïnformeerd over het feit dat president Félix Tshisekedi weigert om Albert Yuma te benoemen tot nieuwe premier. Yuma is de voorzitter van de raad van bestuur van het staatsbedrijf Gécamines.

Lees verder...

17.04.19 President Tshisekedi mikt op nultolerantie voor onveiligheid in Noord-Kivu (CongoForum) (17/4/2019)


GOMA - In de stad Goma is maandag een bijeenkomst van de Hoge Raad voor Defensie gehouden, met als thema de onveiligheid in de provincie Noord-Kivu. De bijeenkomst werd geleid door president Félix Tshisekedi, die een tournee langs diverse steden aan het maken is. De huidige minister van Binnenlandse Zaken, Balise Olongo, sprak op de vergadering over de engagementen die de president is aangegaan.

Lees verder...

17.04.19 Boot gezonken op Kivumeer, 150 mensen worden vermist (CongoForum) (17/4/2019)


GOMA – Op het Kivumeer in de DR Congo is een gemotoriseerde 'pirogue' gezonken. Hierdoor worden 150 personen nu vermist, berichten persagentschappen. De weg tussen de steden Bukavu en Goma verkeert in slechte staat, met als gevolg dat heel wat mensen de verplaatsing maken met de boot.

Lees verder...

16.04.19 Generaal Gabriel Amisi mogelijk betrokken bij schandaal in bosontginning (CongoForum) (16/4/2019)


KINSHASA – De Congolese generaal Gabriel Amisi, alias ‘Tango Four’, heeft tegen de wetgeving in vergunningen voor het kappen van bossen in Congo verkocht. Dat zegt de Britse ngo Global Witness.

Lees verder...

12.04.19 Beurs in Berlijn ziet park Kahuzi-Biega als topbestemming voor ecotoerisme (CongoForum) (12/4/2019)


KINSHASA - Een toerismebeurs in Berlijn heeft het nationaal park van Kahuzi-Biega in de DR Congo geklasseerd als de derde beste bestemming voor ecotoerisme in Afrika. Dat hebben het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN) en de baas van het park, Byaombe De Dieu, bekendgemaakt.

Lees verder...

12.04.19 Aanhangers UDPS hebben steeds meer wantrouwen tegenover kabilisten (CongoForum) (12/4/2019)


KINSHASA – Na de recente trieste resultaten van de UDPS bij de gouverneursverkiezingen blijken de meeste aanhangers zich redelijk discreet te gedragen. Maar er zijn er steeds meer die weinig of geen vertrouwen hebben in de coalitie met Joseph Kabila en de zijnen.

Lees verder...

12.04.19 President Tshisekedi buigt zich over toegenomen geweld in Lubumbashi (CongoForum) (12/4/2019)


KINSHASA / LUBUMBASHI – President Félix Tshisekedi bezoekt vandaag Lubumbashi, de op één na grootste stad van de DR Congo. Hij zal er een vergadering van de Hoge Raad voor Defensie leiden die het zal hebben over de toenemende onveiligheid in de stad. Dat bericht Radio France Internationale.

Lees verder...

11.04.19 Kwango: nieuwe golf van Congolese vluchtelingen uit Angola (CongoForum) (11/4/2019)


KAHEMBA - Vanuit het territorium Kahemba, in de provincie Kwango, wordt een nieuwe toestroom van Congolese vluchtelingen uit Angola gemeld. Kahemba ligt op circa 110 km van de grens met Angola. De autoriteiten in het territorium maken zich zorgen, bericht Mediacongo.

Lees verder...

11.04.19 Kabilisten scoren zeer goed bij gouverneursverkiezingen (CongoForum) (11/4/2019)


KINSHASA – De medestanders van ex-president Joseph Kabila hebben een duidelijke overwinning geboekt bij de gouverneursverkiezingen van gisteren, woensdag, in de meeste Congolese provincies. De UDPS van president Félix Tshisekedi mag alleen in Oost-Kasaï de nieuwe gouverneur leveren. Ook de Lamuka-coalitie rond Martin Fayulu mag één gouverneur het veld in sturen. En in de provincies Haut-Lomami, Centraal-Kasaï, Noord-Ubangi en Tshopo is een tweede verkiezingsronde nodig.

Lees verder...

11.04.19 Nieuwe gouverneur van Kinshasa is omstreden figuur (CongoForum) (11/4/2019)


KINSHASA – De pas verkozen gouverneur van Kinshasa, Gentiny Ngobila Mbaka, heeft zijn post veroverd na een zeer bewogen campagne. Hij wordt de opvolger van André Kimbuta Yamvu. Ngobila Mbaka is een zakenman met een grote passie voor sport. Maar de figuur is niet onomstreden, signaleert Radio France Internationale.

Lees verder...

10.04.19 Politie pakt 7 actievoerders van burgerbeweging Lucha op in Mbuji-Mayi (CongoForum) (10/4/2019)


MBUJI-MAYI - Zeven leden van de burgerbeweging Lucha, afdeling Tshilenge, zijn dinsdag in Mbuji-Mayi opgepakt door de politie. Dat meldt Radio Okapi. De jongeren probeerden te betogen tegen het banditisme en de talloze wegversperringen in het territorium Tshilenge. De politie jaagde hen uiteen.

Lees verder...

10.04.19 Eerste resultaten van gouverneursverkiezingen in DR Congo (CongoForum) (10/4/2019)


KINSHASA - In 24 van de 26 Congolese provincies zijn vandaag nieuwe gouverneurs en vice-gouverneurs verkozen. De nationale kiescommissie (CENI) heeft al een deel van de uitslagen kunnen bekendmaken, meldt Radio Okapi.

Lees verder...

09.04.19 Wereldbank steunt project om enkele miljoenen geboorteaktes af te leveren (CongoForum) (9/4/2019)


KINSHASA – Er is een project om minstens 2,4 miljoen geboorteaktes af te leveren aan 600.000 kinderen uit het kleuter- en basisonderwijs en hun broers en zussen. Het project wordt gefinancierd door de Wereldbank en is toevertrouwd aan het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA), Caritas Congo en andere organisaties. Dat meldt Radio Okapi.

Lees verder...

09.04.19 Kinshasa : ex-voorzitter provinciale assemblee overgebracht naar parket (CongoForum) (9/4/2019)


KINSHASA – De vroegere voorzitter van de provinciale assemblee in Kinshasa, Roger Nsingi, is maandag overgebracht naar het parket-generaal bij het hof van beroep in Gombe. Tot dan zat hij opgesloten bij de provinciale inspectie van de politie. Nsingi zou aan het eind van zijn mandaat ten onrechte voertuigen hebben geclaimd die toebehoren aan de Congolese staat.

Lees verder...

09.04.19 Uitspraken Tshisekedi in VS ergeren kamp van Joseph Kabila (CongoForum) (9/4/2019)


KINSHASA – Het FCC, het kamp van oud-president Joseph Kabila, is niet gelukkig met sommige uitspraken die president Félix Tshisekedi onlangs heeft gedaan tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een persbericht van het FCC. Tshisekedi zei op buitenlandse steun te rekenen om het ‘dictatoriale systeem in Congo’ te kunnen ontmantelen.

Lees verder...

08.04.19 Voorbereiding mausoleum voor Etienne Tshisekedi : zoon Félix brengt inspectiebezoek (CF) (8/4/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi is vandaag naar Nsele gegaan om er te kijken hoe de werken voor het mausoleum van zijn overleden vader, Etienne Tshisekedi, opschieten. Het inspectiebezoek vond plaats kort nadat de president was geland op N’djili. Hij keerde terug vanuit de VS.

Lees verder...

08.04.19 Verdeelde meningen in Kabilakamp over voorzitterschap Nationale Assemblee (CF) (8/4/2019)


KINSHASA – Binnen het FCC, het politieke platform van Joseph Kabila, lopen de meningen uiteen over de verkiezing van het definitieve bureau van de Nationale Assemblee, die deze week moet plaatsvinden. Dat bericht Radio France Internationale.

Lees verder...

08.04.19 Tshisekedi tracht Congo bij Amerikaanse investeerders te promoten (CongoForum) (8/4/2019)


WASHINGTON – President Félix Tshisekedi heeft afgelopen zaterdag in Washington uitgelegd welke opportuniteiten er zijn voor Congolese en andere zakenlui die willen investeren in de DR Congo. Tshisekedi sprak op een bijeenkomst in Washington, mee georganiseerd door ANAPI, het agentschap dat investeringen in Congo moet aanmoedigen.

Lees verder...

08.04.19 IMF overweegt hulp aan Congo te hervatten (CongoForum) (8/4/2019)


KINSHASA – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil zijn samenwerking met de DR Congo hervatten. Dat werd onlangs duidelijk bij het bezoek van president Félix Tshisekedi aan de VS. De samenwerking werd in 2012 stopgezet.

Lees verder...

06.04.19 President Tshisekedi beëindigt staatsbezoek aan de V.S. (CongoForum) (6/4/2019)


Op het programma van Félix Tshisekedi’s bezoek aan Washington eerder deze week stonden ontmoetingen met staatssecretaris Pompeo en IMF-voorzitter Lagarde maar niet met president Trump. De gesprekken gingen over hulp aan de Congolese economie, handel, de ebola epidemie en de interne Congolese veiligheid.

Lees verder...

04.04.19 President Tshisekedi op staatsbezoek in de V.S. (CongoForum) (4/4/2019)


Felix Tshisekedi is gisteren woensdag aangekomen in de V.S. voor een meerdaags bezoek. Het is zijn eerste officiële staatsbezoek buiten Afrika sinds zijn benoeming tot vijfde president van de D.R.Congo in januari.

Lees verder...

02.04.19 MONUSCO mandaat hernieuwd (CongoForum) (2/4/2019)


Op 30 maart stemde de VN veiligheidsraad unaniem om het mandaat van de VN blauwhelmen, dat af zou lopen op 31 maart, te verlengen tot 20 december 2019. Tegen dan moeten de resultaten er zijn van het strategisch onderzoek naar onder meer de mogelijkheid van een ‘stapsgewijze en verantwoorde’ terugtrekking van een deel van de bijna 20.000 man sterke troepenmacht.

Lees verder...

01.04.19 Belgische chocolatier plant chocoladefabriek in Virungapark (CongoForum) (1/4/2019)


BRUGGE - De Belgische chocolatier Dominique Persoone (Brugge) zal eind 2019 een eigen chocoladefabriek openen in het Virungapark in Oost-Congo. De plaatselijke bevolking zal haar eigen cacaobonen verwerken tot volwaardige chocolade, schrijft Het Laatste Nieuws. Persoone zegt vooral ter plaatse jobs te willen creëren en de armoede te willen helpen bestrijden.

Lees verder...

01.04.19 ‘Waarheid van de stembus’: Mukwege moedigt Fayulu aan om vol te houden (CF) (1/4/2019)


KINSHASA – De internationaal bekende gynaecoloog Denis Mukwege heeft Martin Fayulu van de Lamuka-coalitie aangemoedigd om zijn strijd voor ‘de waarheid’ van de stembus’ voort te zetten. Mukwege gaf dit aan in een gesprek met Jeune Afrique.

Lees verder...

01.04.19 Haut-Uele: vermoedens over omkoperij met behulp van nieuwe jeeps (CongoForum) (1/4/2019)


ISIRO – In de provincie Haut-Uele zijn er vermoedens over mogelijke omkoperij met behulp van nieuwe jeeps. De controverse wordt gevoed door een woordenwisseling tussen uittredend gouverneur Lola Kisanga en de voorzitter van de provinciale assemblee. Lola Kisanga is overigens kandidaat om opnieuw gouverneur te worden, meldt Mediacongo.

Lees verder...

29.03.19 Denis Mukwege verwacht meer betrokkenheid van België bij Congo (CongoForum) (29/3/2019)


BRUSSEL – Dr. Denis Mukwege, de gerenommeerde Congolese gynaecoloog, is van mening dat België zijn rol als Congo-expert meer moet spelen en dat de Belgische overheid zich veel meer moet bemoeien met Congo. “Als ik zie hoe verwoest Congo vandaag is, dan weet ik echt niet hoe we daar uit geraken zonder de Belgische hulp”, zegt Mukwege in de krant De Morgen. “Natuurlijk kan de internationale gemeenschap ook wat doen, maar zij starten vanaf nul. Er is geen land ter wereld dat Congo zo goed kent als België."

Lees verder...

29.03.19 Tanganyika : 900 strijders geven zich aan autoriteiten over (CongoForum) (29/3/2019)


KALEMIE – In de provincie Tanganyika hebben meer dan 900 leden van milities besloten om de wapens neer te leggen en zich over te geven aan de autoriteiten. Dat heeft de provinciale minister van Binnenlandse Zaken van Tanganyika donderdag bekendgemaakt. Minister Dieudonné Kamona is blij dat de sensibiliseringsacties van het leger, ondersteund door sommige traditionele chefs, vruchten afwerpen.

Lees verder...

29.03.19 Provinciale députés UDPS moeten voor tuchtcommissie verschijnen (CongoForum) (29/3/2019)


KINSHASA – Sommige provinciale députés van de UDPS zullen zich voor de tuchtcommissie van de partij moeten verantwoorden. Dat schrijft het blad Forum des As. De recente senaatsverkiezingen liepen rampzalig af voor de partij van Félix Tshisekedi. Waarnemend voorzitter Jean-Marc Kabund verklaarde nadien dat provinciale députés uit Kinshasa (9), Mbuji-Mayi (6) en Kananga (5) gerechtelijk zouden worden vervolgd wegens feiten van corruptie.

Lees verder...

29.03.19 Studie: desinformatie en wantrouwen bemoeilijken strijd tegen ebola (CongoForum) (29/3/2019)


KINSHASA – De geruchten en de argwaan tegen het gezondheidspersoneel hebben de strijd tegen de ebola-epidemie zonder twijfel vertraagd in Congo, zo blijkt uit een studie van Unicef.

Lees verder...

29.03.19 Liberalisering in verzekeringen : 6 bedrijven zijn erkend (CongoForum) (29/3/2019)


KINSHASA – Het ARCA, de autoriteit die de Congolese verzekeringssector moet bewaken, heeft een officiële erkenning en vergunning afgeleverd aan 4 verzekeringsmaatschappijen en 2 verzekeringsmakelaars. Dit sluit aan bij de plannen om de sector te liberaliseren, stelt Radio Okapi.

Lees verder...

29.03.19 Besluit Tshisekedi : nieuwe senatoren mogen toch aan de slag (CongoForum) (29/3/2019)


KINSHASA – De installatie van de nieuwe Congolese Senaat kan dan toch plaatsvinden. President Félix Tshisekedi verzet zich niet langer tegen de installatie van de nieuwe senatoren die begin maart zijn verkiezen. Dat meldt Mediacongo.

Lees verder...

29.03.19 Oost-Kasaï : weg tussen Mbuji-Mayi en Mwene Ditu wordt heraangelegd (CongoForum) (29/3/2019)


MBUJI-MAYI – De heraanleg van de weg tussen Mbuji-Mayi en Mwene Ditu, in de provincie Oost-Kasaï, is afgelopen woensdag van start gegaan in de plaats Bena Kabimba, in het territorium Tshilenge. De werken kaderen in een reeks van dringende maatregelen die president Félix Tshisekedi tijdens zijn eerste 100 dagen wil doen uitvoeren.

Lees verder...

28.03.19 Lubumbashi : commissie onderzoekt schendingen werknemersrechten (CongoForum) (28/3/2019)


LUBUMBASHI – Het bestuur van de provincie Haut-Katanga heeft besloten om een onderzoekscommissie aan het werk te zetten bij overheidsbedrijven zoals de SNCC (spoorwegen), Gécamines (mijnbouw), Sogetel (telecom) en Sodimico. De commissie moet bekijken of er al dan niet zorgvuldig is omgegaan met de lonen en pensioenen van de werknemers bij die bedrijven.

Lees verder...

28.03.19 Centraal-Kongo : onderzoek naar mogelijke corruptie ergert provinciale assemblee (CongoForum) (28/3/2019)


MATADI – Het bureau van de provinciale assemblee van Centraal-Kongo is niet te spreken over de houding van het parket-generaal bij het hof van beroep in Matadi. Het parket is aan het onderzoeken in welke mate leden van de provinciale assemblee zich lieten omkopen toen ze moesten stemmen over de verkiezing van nieuwe senatoren. Dat meldt Radio Okapi.

Lees verder...

27.03.19 Congolese werkgevers blij met ‘nieuwe dynamiek’ van Tshisekedi (CongoForum) (27/3/2019)


KINSHASA – In Congolese werkgeverskringen lijkt er tevredenheid te bestaan over de ‘nieuwe dynamiek’ die president Félix Tshisekedi aan de dag ligt. Dat bericht Radio Okapi.

Lees verder...

27.03.19 Europese rechters geven Congolese officials ongelijk in beroepsprocedure (CongoForum) (27/3/2019)


BRUSSEL – Acht Congolese officials hadden beroep aangetekend tegen de sancties die tegen hen werden uitgevaardigd door de Europese Unie. Maar een Europese rechtbank heeft dat eerste beroep gisteren, dinsdag, afgewezen, meldt Radio France Internationale.

Lees verder...

27.03.19 Félix Tshisekedi trekt volgende week naar Verenigde Staten (CongoForum) (27/3/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi reist volgende week naar de Verenigde Staten en zal daar een ontmoeting hebben met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Een ontmoeting met president Donald Trump staat niet op het programma, althans niet volgens de informatie die nu bekend is.

Lees verder...

26.03.19 Senaatsverkiezingen: rekenschap gevraagd aan nationale kiescommissie (CongoForum) (26/3/2019)


KINSHASA – In Kinshasa zijn de Congolese regering, de nationale kiescommissie (CENI) en de CNSA sinds maandag aan het overleggen over diverse kwesties. De CNSA is de Nationale Raad die de opvolging van het politieke akkoord van eind 2016 moest verzekeren. Eén van de agendapunten is de corruptie die waarschijnlijk plaatsvond bij de recente verkiezingen van nieuwe senatoren. Een aantal provinciale députés liet zich daarbij omkopen.

Lees verder...

26.03.19 Tshisekedi praat met Congolese zakenlieden in Kigali (CongoForum) (26/3/2019)


KIGALI – President Félix Tshisekedi heeft in Kigali gepraat met een stuk of 50 Congolese zakenlui van het Makutano-netwerk. Tshisekedi was in Kigali in het kader van het ‘Africa CEO Forum’, meldt Radio Okapi.

Lees verder...

26.03.19 Familiale postenpakkerij maakt Congolezen kwaad (CongoForum) (26/3/2019)


KINSHASA – Er is in de Congolese samenleving meer en meer discussie over de vraag of het wel in orde is dat politici een heleboel leden van hun familie een post of baantje bezorgen. Verboden of nieuw is het fenomeen niet, maar de discussie erover neemt wel toe, merkt Radio France Internationale. Op de sociale media vragen sommige Congolezen om strengere regels uit te vaardigen om de familiale postenpakkerij wat in te perken.

Lees verder...

25.03.19 Amerikaanse universiteit geeft eredoctoraat aan zangeres Barbara Kanam (CongoForum) (25/3/2019)


KINSHASA – Barbara Kanam, één van de bekendste Congolese zangeressen, heeft aan de Universiteit van Florida in de VS een eredoctoraat gekregen. Dat meldt Mediacongo. De artieste werd afgelopen zaterdag gehuldigd in Florida.

Lees verder...

25.03.19 Asadho betreurt dat Eddy Kapend en zijn groep in gevangenschap blijven (CongoForum) (25/3/2019)


KINSHASA - De Afrikaanse vereniging voor de verdediging van de mensenrechten (Association africaine de défense des droits de l'homme - Asadho) betreurt de stroom van vrijlatingen van politiek gevangenen via een presidentieel pardon. Asadho vindt het spijtig dat Eddy Kapend en zijn groep uitgesloten worden van die presidentiële gratie.

Lees verder...

25.03.19 Nieuwe commissie moet gesjoemel met percelen onder de loep nemen (CongoForum) (25/3/2019)


KINSHASA – Een nieuwe commissie, die naar wijlen Etienne Tshisekedi is genoemd, moet zich binnen het ministerie van Grondzaken buigen over gevallen waarin is gesjoemeld met gronden en percelen. Het gaat om gevallen waarbij burgers werden verdreven of beroofd van hun percelen. De commissie moet ervoor zorgen dat deze burgers in hun rechten worden hersteld.

Lees verder...

25.03.19 Félix Tshisekedi bezoekt diverse buurlanden, daarna Verenigde Staten (CongoForum) (25/3/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi is zondag afgereisd naar het buurland Rwanda. Zaterdag was hij al in Angola om daar een herdenkingsplechtigheid bij te wonen. Tshisekedi maakte ook een stop in Oeganda, om daar te praten met zijn ambtgenoot Yoweri Museveni.

Lees verder...

25.03.19 Kisangani: jonge aanhangers Tshisekedi willen corruptie aanklagen (CongoForum) (25/3/2019)


KISANGANI – Jonge ‘fatshisten’ – aanhangers van president Félix Tshisekedi en de UDPS – die duurzame ontwikkeling nastreven in de provincie Tshopo, willen het staatshoofd steunen in zijn strijd tegen corruptie. Dat meldt Radio Okapi.

Lees verder...

Pagina : 1 / 395