Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Reportages

Pagina : 1 / 61

20.02.19 Zijn constructieve maatregelen niet veel beter dan symbolische excuses? (Denis Bouwen) (20/2/2019)


(Opinie)

Het regent oproepen van activisten en anderen die van mening zijn dat België dringend excuses moet aanbieden aan de Congolezen. Maar zitten de Congolezen op die excuses te wachten? En zou het ook veel uithalen? Is een andere, meer verbindende aanpak niet veel verstandiger, en vooral ook nuttiger en zinvoller?

Lees verder...

20.02.19 Excuses voor de kolonisatie: en wat daarna? (Erik Kennes) (20/2/2019)


(Opinie)

LUBUMBASHI - De VN-experten maakten een scherpe analyse van het institutioneel racisme in België en zagen als oorzaak de erfenis van de kolonisatie, die op veel niveaus moet aangepakt worden. Eén van de steeds terugkerende eisen in dit verband is het aanbieden door België van excuses voor de kolonisatie. Goed, dat is eenvoudig en het geeft je misschien even een goed geweten, maar wat zal dit concreet aan de situatie veranderen?

Lees verder...

20.02.19 DR Congo: het blijft wachten op de nieuwe regering (CongoForum) (20/2/2019)


KINSHASA - Félix Tshisekedi is op 24 januari 2019 aangetreden als nieuwe president van de DR Congo maar er is nog altijd geen nieuwe regering benoemd. Ex-president Joseph Kabila nodigde vandaag de kaderleden van zijn politiek platform (FCC) uit voor een bijeenkomst over een mogelijke coalitieregering met het kamp van Tshisekedi.

Lees verder...

19.02.19 "De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo" (VRT) (19/2/2019)


(Opinie)

Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen, hebben meegekregen als kind."

Lees verder...

18.02.19 Belgische ‘sorry’ aan Congolezen volstaat niet (Nadia Nsayi) (18/2/2019)


(Opinie)

In een tussentijds rapport roept een werkgroep van de VN rond mensen van Afrikaanse afkomst in België de Belgische staat op om verontschuldigingen te uiten voor de gruweldaden tijdens de kolonisatie. Beleidsmedewerker Nadia Nsayi gaat in een opiniebijdrage dieper in op de inhoud van het rapport.

Lees verder...

17.02.19 Koloniaal verleden in Congo: moet België wel of niet excuses aanbieden? (CongoForum) (17/2/2019)


BRUSSEL – Moet België excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo? Die vraag kwam vandaag aan bod in het RTL-programma ‘C’est pas tous les jours dimanche’. De meningen hierover lopen erg uiteen, zo blijkt.

Lees verder...

14.02.19 Financiert België duurzame Congolese palmolie of grootschalige landroof? (MO) (14/2/2019)


In 1910 groeide de onrust in de Congolese kolonie. De prijs van rubber, geoogst onder bedreiging met chicotte (of sjambok, een typisch Afrikaanse zweep) en geweer, stortte in door het groeiende aanbod uit Nederlands-Indië. Aangemoedigd door de waarnemingen van een agronoom, Graaf De Briey, besloten de bazen van de kolonie over te gaan tot diversificatie door te kiezen voor de productie van palmolie voor industriële export.

Lees verder...

14.02.19 Een nieuwe president, nu of nooit moet die Congolese rechtsstaat er komen! (CongoForum) (14/2/2019)


(Opinie)

KINSHASA – De DR Congo is lang geregeerd al naargelang het humeur van haar leiders. Nu moet er verandering komen, schrijft Le Potentiel. Congo moet, nu of nooit, eindelijk een rechtsstaat worden. Dat is de wil van heel het volk, heel het land, heel de natie. En de hele Congolese bevolking is ongeduldig. Ze wil absoluut leven in de rechtsstaat waar alle ‘politici’ het zo graag over hebben.

Lees verder...

13.02.19 Congolese media hopen op een ‘renaissance’ (CongoForum) (13/2/2019)


KINSHASA – Sinds het aantreden van Félix Tshisekedi als Congolese president laten steeds meer Congolezen sociale eisen horen. Ook in de media. Tshisekedi verklaarde eerder dat hij van de media een echte ‘vierde macht’ wil maken.

Lees verder...

12.02.19 Wie worden de nieuwe gouverneurs in Congo? (CongoForum) (12/2/2019)


KINSHASA – Eind maart stellen de provincieraden in de DR Congo de nieuwe gouverneurs en vicegouverneurs aan. Kandidaten hadden tot en met 7 februari de tijd om hun kandidatuur in te dienen. In vele provincies lijkt de uiteindelijke keuze al vast te liggen, maar welke namen maken de grootste kans?

Lees verder...

11.02.19 Verkiezingen in Congo: catechisten doen Kabila wankelen (Kerk en Leven) (11/2/2019)


Tussen de katholieke Kerken in Congo en België blijven stevige banden bestaan.

Lees verder...

09.02.19 Onderzoeker Vircoulon over verkiezingen: « Oplichterij die voldoening geeft » (Afrikarabia) (9/2/2019)


PARIJS - De nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi gaat dit weekend voor het eerst de Afrikaanse Unie toespreken. "De partners van de DR Congo kiezen voor stabiliteit, ook al blijft de overwinning van Tshisekedi aanvechtbaar", zegt Thierry Vircoulon in een gesprek met Afrikarabia. Vircoulon is onderzoeker bij het Institut français des relations internationales (IFRI).

Lees verder...

04.02.19 Visa voor Congolezen: Schengenhuis is nu al een jaar lang dicht (CongoForum) (4/2/2019)


KINSHASA – Het ‘Maison Schengen’, dat visa uitreikt voor Congolezen die naar de Schengenlanden willen reizen, is nu al een jaar lang dicht. Dit Schengenhuis moet normaal werken voor 17 landen. Het wordt gerund door België. Wat is de stand van zaken? Radio France Internationale zoekt het antwoord.

Lees verder...

04.02.19 Verkiezingen in Congo: de realpolitik heeft het gehaald (Nadia Nsayi) (4/2/2019)


BRUSSEL / ANTWERPEN - Félix Tshisekedi is door het Grondwettelijk Hof in Congo uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen, en legde op 24 januari 2019 de eed af. Nadia Nsayi plaatst kanttekeningen bij het hele verkiezingsproces, en stelt dat, ondanks het cynisme, veel Congolezen blijven geloven in een betere toekomst.

Lees verder...

02.02.19 Didier Claes: "Het gaat de goede kant op met de hedendaagse Afrikaanse kunst” (CF) (2/2/2019)


BRUSSEL – Didier Claes is de zoon van een Belgische vader en een Congolese moeder. Hij is gespecialiseerd in het verhandelen van Congolese en Afrikaanse kunst. Didier vertelt ons meer over zijn vak en zijn passies.

Lees verder...

30.01.19 Westerse landen sturen houding tegenover Congo bij (CongoForum) (30/1/2019)


KINSHASA - Westerse landen hebben onlangs de nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi gefeliciteerd met zijn aantreden, na eerder scherpe kritiek te hebben geleverd op de verkiezingen van 30 december 2018. AfricaNews analyseert de evolutie.

Lees verder...

30.01.19 Jacht op posten: veel ellebogenwerk binnen coalitie rond Kabila (CongoForum) (30/1/2019)


KINSHASA – Binnen het Front commun pour le Congo (FCC), het politieke platform van ex-president Joseph Kabila, raken de gemoederen verhit nu er posten te verdelen vallen. Volgens de officiële uitslagen van de kiescommissie (CENI) zal het FCC de nieuwe Nationale Assemblee domineren. De toekomstige eerste minister zou in principe uit de rangen van het FCC moeten komen. En ook de meeste gouverneursposten zouden naar FCC’ers moeten gaan.

Lees verder...

28.01.19 Denis Bouwen: "De mentaliteitswijziging in Congo is nog veraf" (Stampmedia) (28/1/2019)


Denis Bouwen, journalist en waarnemer van de Democratische Republiek Congo, laat zijn licht schijnen over de recente Congolese presidentsverkiezingen. Op 30 september 2018 werd Félix Tshisekedi als winnaar uitgeroepen van de presidentsverkiezingen in de Democratische Congo Republiek. De zoon van voormalig Congolese politicus Etienne Tshisekedi won volgens de kiescommissie de verkiezingen. Martin Fayulu, die tweede werd, protesteerde tegen de uitslagen, maar de uitslag werd later bevestigd door het Grondwettelijk Hof.

Lees verder...

26.01.19 Open brief aan mijn vrienden van de Congolese diaspora (Alain Bomboko) (26/1/2019)


(Opinie)

Beste vrienden van de Congolese diaspora,

Moet je eigenlijk een vereniging oprichten ter verdediging van mensen die houden van bloemen, zonsondergangen of mooie vrouwen? Ik ben een Congolees. Mijn huid heeft dezelfde honingkleur als jullie, maar ik zal nooit deelnemen aan één van jullie verenigingen ter promotie van de Congolese diaspora in België. Mijn gedrag, volgens mij voorbeeldig, is op zich al een pleidooi voor de gemeenschap waaruit we voortkomen.

Lees verder...

26.01.19 Expert Kris Berwouts: "Congo krijgt een president aan de leiband" (MO) (26/1/2019)


Er is letterlijk jaren naar uitgekeken en straks is het zo ver: Joseph Kabila wordt als president van de Democratische Republiek Congo opgevolgd door Félix Tshisekedi. Wordt daarmee een turbulente politieke transitie afgesloten, of is de rust in de staten vandaag de stilte die de storm van morgen aankondigt? We vroegen het aan Congo-expert Kris Berwouts.

Lees verder...

26.01.19 Deelde de eerste premier van Congo de droom van Koning Boudewijn? (Walter Zinzen in MO) (26/1/2019)


BRUSSEL - Twee weken geleden herdachten we de moord op Patrice Lumumba. Die herdenking vervult me met tegenstrijdige gevoelens. Omdat de beeldvorming over de eerste Congolese premier haast altijd eenzijdig is.

Lees verder...

25.01.19 De eedaflegging van Félix Tshisekedi in Kinshasa (Le Soir) (25/1/2019)

Lees verder...

24.01.19 Félix Tshisekedi wordt vijfde president van DR Congo (CongoForum) (24/1/2019)


KINSHASA – Félix Tshisekedi heeft vandaag, 24 januari 2019, de eed afgelegd als vijfde president van de Democratische Republiek Congo. Dit is de eerste vreedzame overdracht van de macht in de geschiedenis van het land. De zittende president Joseph Kabila maakte plaats voor Tshisekedi.

Lees verder...

24.01.19 Rapport katholieke bisschoppen: Tshisekedi scoorde nog geen 17% (CongoForum) (24/1/2019)


KINSHASA / BRUSSEL – Félix Tshisekedi (UDPS) scoorde bij de recente Congolese presidentsverkiezingen 16,93% van de stemmen op basis van de uitslagen die de waarnemers van de katholieke bisschoppenconferentie (CENCO) konden verzamelen. Martin Fayulu behaalde 62,11%. Emmanuel Ramazani Shadary, de dauphin van Joseph Kabila, noteerde 16,88%. En de andere kandidaten waren goed voor 4,09%.

Lees verder...

24.01.19 Ondanks het cynisme zijn er nog steeds Congolezen die geloven in een betere toekomst (Nadia Nsayi) (24/1/2019)


(Opinie)

BRUSSEL / ANTWERPEN - Félix Tshisekedi is door het Grondwettelijk Hof in Congo uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. Nadia Nsayi zet kanttekeningen bij de situatie.

Lees verder...

23.01.19 Wat nu voor de gehavende presidentskandidaat Martin Fayulu? (CongoForum) (23/1/2019)


KINSHASA - De Europese Unie heeft ondertussen nota genomen van de beslissing van het Congolese Grondwettelijk Hof om Félix Tshisekedi te erkennen als winnaar van de recente presidentsverkiezingen. Niet lang geleden sprak de EU nochtans van 'ernstige twijfels' over de offiële verkiezingsuitslagen. Nu zet ze zich op de - eveneens - bijgestuurde lijn van de Afrikaanse Unie.

Lees verder...

22.01.19 Nieuw boek omschrijft Leopold II als 'grootste staatshoofd uit Congolese geschiedenis' (CF) (22/1/2019)


BRUSSEL - « Léopold II, le plus grand chef d’Etat de l’histoire du Congo », zo luidt de prikkelende en provocerende titel van het nieuwe boek van Jean-Pierre Nzeza Kabu Zex-Kongo, een doctor in de geografie die ook leerkracht is. Marie-France Cros van La Libre Belgique las het boek.

Lees verder...

22.01.19 Wachten op de eedaflegging van Félix Tshisekedi als president (CongoForum) (22/1/2019)


KINSHASA – In de DR Congo is het wachten op de eedaflegging van Félix Tshisekedi als nieuwe Congolese president. Normaal was de plechtigheid vandaag voorzien, maar nu lijkt het aanstaande donderdag te worden.

Lees verder...

21.01.19 Aan uitdagingen zal er geen gebrek zijn voor de nieuwe Congolese president (CongoForum) (21/1/2019)


KINSHASA - Félix Tshisekedi wordt de nieuwe president in de DR Congo. Zo heeft het Grondwettelijk Hof in Kinshasa het gewild, ook al is lang niet iedereen overtuigd van de juistheid van de officiële verkiezingsuitslagen. Wordt Tshisekedi een 'vadsige koning' die de echte macht overlaat aan zijn voorganger, Joseph Kabila? Of zal hij proberen om de bevoegdheden van het staatshoofd zo ferm mogelijk uit te oefenen? Hoe dan ook, aan werk is er geen gebrek voor de Congolese machthebbers, bedenkt Marie-France Cros in La Libre Afrique.

Lees verder...

21.01.19 Onze "e-levenswijze" heeft een prijs, maar dat mag niet op kap zijn van de Congolezen (VRT NWS) (21/1/2019)


(Opinie)

BRUSSEL - Jan Goossens, jarenlang actief op het terrein als ontwikkelings­helper, noemt de verkiezingen in een Congo een "vaudeville". Hij wil dat de internationale gemeenschap actie onderneemt. Maar dat gaat verder dan het laten respecteren van de verkiezingsuitslag. "De internationale gemeenschap moet bereid zijn om een correcte prijs te betalen voor haar economische belangen."

Lees verder...

19.01.19 Aanhangers van Kabila en Tshisedi zijn 'not amused' met opstelling Afrikaanse Unie (CongoForum) (19/1/2019)


BRUSSEL / KINSHASA - De Afrikaanse Unie heeft donderdagavond verklaard dat de DR Congo maar beter de bekendmaking van de definitieve uitslagen van de presidents- en parlementsverkiezingen kan uitstellen. Deze mededeling is in het verkeerde keelgat geschoten bij de aanhangers van Joseph Kabila en van Félix Tshisekedi. De AU wijst op de 'ernstige twijfels' die blijven bestaan over de voorlopige uitslagen bekendgemaakt door de kiescommissie (CENI).

Lees verder...

18.01.19 "We zijn allemaal kinderen van Congo" (Stampmedia) (18/1/2019)


(Opinie)

ANTWERPEN - Belgische Congolezen dromen van en hopen mee op een beloftevolle toekomst voor Congo. Om dit ideaal waar te maken, kijken velen naar één figuur, die als de ‘verpersoonlijking van de Congolese dekolonisatie’ wordt beschouwd: Patrice Lumumba. Hoewel hij niet de kans kreeg om te kunnen regeren door zijn vroegtijdige dood, droegen Congolezen zijn erfenis over: dat van vechten voor een zelfvoorzienend land en het waardig bestaan van Congolezen. Jonge Congolezen over heel de wereld zijn mondiger en strijdvaardiger geworden, waardoor de druk tegen het misbruik van het Congolees politiek systeem groter wordt.

Lees verder...

18.01.19 Internationale gemeenschap neemt aarzelende houding aan (CongoForum) (18/1/2019)


KINSHASA – De Afrikaanse Unie heeft nu stelling ingenomen over de zeer omstreden verkiezingscijfers in de DR Congo maar de rest van de internationale gemeenschap toont zich erg aarzelend en vreest voor een mogelijke chaos in het land. Dat constateert de Duitse internationale omroep Deutsche Welle.

Lees verder...

17.01.19 Prof. Kibawa : « Voor Lumumba kwam landsbelang voor persoonlijk belang » (CongoForum) (17/1/2019)


KINSHASA - Professor Edmond Kibawa, een nationaal parlementslid en een docent geschiedenis in Lubumbashi (ISP), zegt dat de nationale held Patrice-Emery Lumumba, de vermoorde Congolese premier, iemand was die 'het nationale belang liet primeren op zijn persoonlijke belang'. Kibawa doet de uitspraak omdat het vandaag herdacht wordt dat Lumumba op 17 januari 1961 werd vermoord.

Lees verder...

14.01.19 Politieke wetenschapper: "Félix Tshisekedi wordt een president zonder macht" (CongoForum) (14/1/2019)


KINSHASA / BRUSSEL - De nieuwe president van de DR Congo wordt Félix Tshisekedi, althans volgens de voorlopige uitslagen van de Congolese kiescommissie (CENI). Maar Tshisekedi zal geen gemakkelijke baan krijgen, en zijn manoeuvreerruimte zal niet groot zijn, denkt politiek wetenschapper en schrijver Dieudonné Wamu Oyatambwe.

Lees verder...

14.01.19 De winnaar van de Congolese verkiezingen is bekend. En nu? (Nadia Nsayi) (14/1/2019)


BRUSSEL / ANTWERPEN - Op 10 januari 2019 maakte de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) van Congo de winnaar bekend van de langverwachte presidentsverkiezingen, die plaatshadden op 30 december 2018. De CENI riep oppositiefiguur Félix Tshisekedi uit als nieuwe president van de DR Congo. Hiermee zou de eerste democratische machtswissel tussen twee levende presidenten in Congo een feit zijn. Normaal gezien treedt de nieuwe president - na bevestiging van het kiesresultaat - in functie op 18 januari 2019.

Lees verder...

12.01.19 Hoop op fundamentele veranderingen in Congo dreigt snel te vervliegen (Denis Bouwen) (13/1/2019)


(Opinie)

KINSHASA - Een deel van de Congolese oppositie is laaiend enthousiast want hun boegbeeld, UDPS-voorzitter Félix Tshisekedi, lijkt de nieuwe president van de DR Congo te worden. Dat blijkt alleszins uit de officiële uitslagen van de presidentsverkiezingen van 30 december 2018, zoals die werden gepresenteerd door de nationale kiescommissie (CENI). Deze uitslagen worden fel betwist door een andere opposant, Martin Fayulu. Deze laatste houdt vol dat hij de ware winnaar is van de presidentsverkiezingen. Berichten en commentaren van de Congolese katholieke bisschoppenconferentie (CENCO), Human Rights Watch, diplomaten en andere waarnemers lijken Fayulu gelijk te geven. Maar gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen, zeker niet in Congo.

Lees verder...

12.01.19 "Regime van Kabila blijft via meesterlijke politieke machinatie aan de macht" (VRT NWS) (12/1/2019)


KINSHASA - De verkiezingen in Congo hebben de politieke chaos alleen maar groter gemaakt. Het resultaat van de gebeurtenissen van de afgelopen weken zou wel eens kunnen zijn dat president Joseph Kabila gewoon aan de macht blijft in Kinshasa, als president of als machthebber achter de schermen. Peter Verlinden bekijkt de gang van zaken als een triest schouwspel.

Lees verder...

10.01.19 Een reeks reacties op de verkiezing van Tshisekedi als nieuwe president (CongoForum) (11/1/2019)


Hoe wordt er gereageerd op het nieuws dat Félix Tshisekedi (UDPS / CASH) de Congolese presidentsverkiezingen heeft gewonnen. CongoForum heeft de vraag gesteld aan een aantal mensen.

Lees verder...

10.01.19 Deal over machtsdeling: presidentschap voor Tshisekedi, Assemblee Nationale voor Kabila (CongoForum) (10/1/2019)


KINSHASA - Er gaat nu veel aandacht naar de voorlopige uitslagen van de Congolese presidentsverkiezingen, maar eigenlijk is het nu vooral de vraag wie de Congolese Nationale Assemblee zal controleren. Daar bevinden zich de belangrijkste hefbomen van de macht in het Congolese institionele systeem, schrijft Le Congo Libéré. Er is sprake van een soort deal tussen de mogelijke nieuwe president Félix Tshisekedi en de zittende president Joseph Kabila. Volgens die deal zal het parlement nog altijd worden gecontroleerd door het kamp van Kabila.

Lees verder...

10.01.19 De overwinning van Tshisekedi, wat zijn mogelijke gevolgen? (Erik Kennes) (10/1/2019)


LUBUMBASHI - Vervelend is het nooit in de DR Congo. Het was een grote verrassing toen de CENI gisteren bekendmaakte dat Félix Tshisekedi de presidentsverkiezingen van 30 december 2018 had gewonnen. Ook al was dat enkele dagen voordien al op internet voorspeld.

Lees verder...

10.01.19 En de winnaar is… Joseph Kabila (Walter Zinzen) (10/1/2019)


(Opinie)

BRUSSEL – Het is dus plan B geworden. Plan A was, koste wat het wou, Kabila’s kroonprins Emmanuel Ramazani Shadary uit te roepen tot overwinnaar van de Congolese presidentsverkiezingen. Maar de overwinning van Martin Fayulu (om en bij de 60 %) en de nederlaag van Ramazani (minder dan 10 %) waren zo groot dat knoeien met de stembrieven een hopeloze aangelegenheid werd. Dus werd overgeschakeld op plan B: het moest dan maar Félix Tshisekedi worden, de voorzitter van de oudste oppositiepartij UDPS , die de voortzetting van het regime moest waarborgen. Dus werden er onderhandelingen opgestart.

Lees verder...

09.01.19 Nog veel ‘kindheksen’ in Kinshasa, wetgeving blijft dode letter (CongoForum) (9/1/2019)


Volgens UNICEF worden in Kinshasa meer dan 13 duizend kinderen als "ndoki" of kindheksen gezien. Deze kinderen worden door toedoen van valse profeten en predikers door hun eigen familie verantwoordelijk gesteld voor alle moeilijkheden waarmee het kwetsbare gezin waarvan zij deel uitmaken zich geconfronteerd ziet. De kinderen eindigen dan ook zeer vaak alleen op straat.

Lees verder...

09.01.19 Kolonisatie door anti-kolonialisten - Na 'Kinderen van de Kolonie' (Doorbraak) (9/1/2019)


(Opinie)


Met Kinderen van de Collaboratie, een reeks programma’s over de nazaten van Vlaamse ‘zwarten’, scoorde Canvas vorig jaar opvallend hoge kijkcijfers. De voorbije weken hebben we op hetzelfde net kunnen kijken naar Kinderen van de Kolonie. De flauwe echo in de titel hebben de makers bewust gewild. De kolonie is de volgende historische fout waar wij, via getrapte herinneringen, mee in het reine moeten komen.

Lees verder...

08.01.19 Er is een winnaar, maar niemand durft hem bij naam te noemen (RTBF) (8/1/2019)


(Opinie)

BRUSSEL – Wie heeft nu eigenlijk de recente Congolese verkiezingen gewonnen? Eén naam ligt op ieders lippen, maar niemand lijkt de naam van de winnaar officieel te durven uitspreken, constateert de commentator van dienst bij de Belgische openbare omroep RTBF. Het gaat natuurlijk om Martin Fayulu van de Lamuka-coalitie, een stuk van de oppositie.

Lees verder...

08.01.19 Wordt een burgeroorlog in de DR Congo onvermijdelijk? (Walter Zinzen) (8/1/2019)


BRUSSEL - Het lijdt geen enkele twijfel meer: de DR Congo maakt de meest ernstige crisis door sedert decennia. Het jarenlange gesjoemel met telkens weer uitgestelde verkiezingen bereikt dezer dagen een kookpunt : uit alle, meestal betrouwbare, gegevens blijkt dat de presidentsverkiezingen gewonnen zijn door Martin Fayulu, kandidaat van de oppositie. De kans dat het kamp van Joseph Kabila die uitslag zal erkennen is evenwel zo goed als onbestaande.

Lees verder...

06.01.19 Reële vrees dat machthebbers tot het uiterste gaan om de macht te behouden (CongoForum) (6/1/2019)


KINSHASA - Er is momenteel in de DR Congo een « drôle de guerre » aan de gang, constateert La Libre Afrique. Er wordt een zware woordenoorlog uitgevochten, en het ontbreekt ook niet aan manoeuvres en pogingen om tegenstrevers bang te maken en te intimideren.

Lees verder...

04.01.19 Noël Kambembo (Ecidé): « Martin Fayulu heeft de verkiezingen gewonnen » (CongoForum) (4/1/2019)


ANTWERPEN - De politieke partij "Engagement pour la Citoyenneté et le Développement" is opgericht door Martin Fayulu Madidi. Om zijn partij ook buiten de DR Congo bekend te maken, creëerde hij verschillende cellen in Benelux. Noël Kambembo is actief bij ECidé in onze contreien.

Lees verder...

04.01.19 Waarom zeggen de VN zo weinig over de onregelmatigheden bij de verkiezingen? (CongoForum) (4/1/2019)


KINSHASA / NEW YORK - Nogal wat Congolezen vragen zich af waarom de Verenigde Naties zo weinig zeggen over de onregelmatigheden bij de jongste Congolese verkiezingen, constateert Radio France Internationale. Het uitlekken van een vertrouwelijke nota, gericht aan de leden van de Veiligheidsraad, deed wat stof opwaaien. Maar een woordvoerder van VN-baas Antonio Guterres blijft er rustig bij: "Er waren natuurlijk logistieke en technische problemen, maar die hadden slechts betrekking op een beperkt aantal stembureaus."

Lees verder...

02.01.19 Chinese censuurpraktijken inspireren ook de Congolese machthebbers (CongoForum) (2/1/2019)


KINSHASA - Congolezen die op internet willen surfen, beleven deze week frustrerende momenten. Ze krijgen een voorsmaakje van de manier waarop ze in China omgaan met 'cyberspace', schrijft een commentator bij CNN.

Lees verder...

Pagina : 1 / 61