Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

Reportages

Pagina : 1 / 62

13.06.19 Meer rechtszekerheid en minder pesterijen kunnen Congolese economie dynamischer maken (CF) (13/6/2019)


KINSHASA – Het aantreden van Félix Tshisekedi als nieuwe president deed nogal wat Congolezen hopen op betere leefomstandigheden. Meer welvaart voor iedereen creëren vergt natuurlijk een betere economie. Maar de DR Congo moet nog véél doen om aantrekkelijker te worden voor zakenlui en ondernemers, weet Radio France Internationale.

Lees verder...

12.06.19 Zesde uitgave van Franse Week in Congolese hoofdstad (CongoForum) (12/6/2019)


KINSHASA – In Kinshasa is vandaag de zesde editie van de ‘Franse Week’ van start gegaan. Een initiatief van de Frans-Congolese kamer van koophandel. Bedoeling is om de handel tussen Frankrijk en de DR Congo aan te moedigen. Dit jaar ligt het accent op het verwerken van grondstoffen en materialen. De Congolese economie is nog veel te sterk afhankelijk van de uitvoer van grondstoffen.

Lees verder...

11.06.19 Strijd tegen straffeloosheid in DR Congo gaat door (Advocaten Zonder Grenzen) (11/6/2019)


KINSHASA – Rechtstoegang is meer dan ooit essentieel om de spanningen te verzachten in de Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu die al decennialang door geweld verscheurd worden. ASF, RCN Justice & Démocratie (RCN) en TRIAL International hebben er op 21 en 23 mei 2019 een gemeenschappelijk project gelanceerd om de straffeloosheid te bestrijden. Twee workshops in Goma en Bukavu brachten een honderdtal actoren samen die zich inzetten voor de vervolging van internationale misdaden.

Lees verder...

11.06.19 Wie heeft het voor het zeggen bij het mijnbouwbedrijf Gécamines ? (CongoForum) (11/6/2019)


KINSHASA – Recente topbenoemingen bij de staatsbedrijven Gécamines en SNCC (de spoorwegen) hebben het nodige stof doen opwaaien in de Nationale Assemblee. Parlementsleden van het FCC (Kabilakamp) zetten vraagtekens bij de wettelijkheid van deze benoemingen. Hun commentaren leidden tot felle tegenreacties van aanhangers van president Félix Tshisekedi en zelfs van leden van de oppositie.

Lees verder...

03.06.19 Grote potentiële voedselproductie, en toch 13 miljoen hongerige Congolezen (CongoForum) (3/6/2019)


KINSHASA – Zowat 13 miljoen Congolezen hebben af te rekenen met extreme voedselonzekerheid. Vijf miljoen daarvan zijn kinderen. Dat zegt Claude Jibidar van het Wereldvoedselprogramma in de DR Congo. De situatie lijkt nog te verslechteren, luidt het.

Lees verder...

31.05.19 Tshisekedi en zijn voorganger Joseph Kabila strijden nog steeds om de echte macht (MO) (31/5/2019)


KINSHASA – In januari 2019 kende Congo zijn eerste geweldloze machtsoverdracht. Uittredend president Joseph Kabila werd opgevolgd door oppositieleider Félix Tshisekedi. Vier maanden later zijn de twee leiders nog steeds aan het worstelen voor de echte macht. Recente gebeurtenissen suggereren dat de strijd om controle over het veiligheidsapparaat en de economie van het land nog lang niet afgelopen is.

Lees verder...

26.05.19 Midden in het hart van Kinshasa: een rivier van plastic (CongoForum) (26/5/2019)


KINSHASA - Een plastic rivier in het hart van de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Correspondenten van ‘Media Congo Press’ hebben de noodklok geluid bij het publiek en buitenlandse journalisten. De zijtakken van de Congorivier zitten vol met afvalstoffen, meldde de Belgische openbare omroep RBTF. Vuilnis dat vervolgens op de oevers van de rivier belandt en dan in de Atlantische Oceaan.

Lees verder...

24.05.19 "Meer dan 1.000 eboladoden: onaanvaardbaar voor land met ruim 40 jaar ervaring" (MO) (24/5/2019)


BRUSSEL - Niemand kent het ebolavirus beter dan de Congolese arts Jean-Jacques Muyembe-Tamfum. Als eerste onderzoeker maakte hij meer dan veertig jaar geleden kennis met het dodelijke virus. Hij had het letterlijk in handen: ‘Het bloed vloeide tussen mijn vingers en over mijn armen. Gelukkig heb ik me steeds goed gewassen’, geeft hij zelf als verklaring waarom hij het vandaag kan navertellen.

Lees verder...

23.05.19 Wat kan premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba in de praktijk doen? (CongoForum) (23/5/2019)


KINSHASA – Na bijna 4 maanden wachten is er in Congo afgelopen maandag eindelijk een nieuwe eerste minister benoemd : Sylvestre Ilunga Ilunkamba. Maar welke manoeuvreerruimte zal deze econoom hebben? Dat vraagt Deutsche Welle zich af.

Lees verder...

22.05.19 President Tshisekedi benoemt premier en laat oppositieleider terugkeren (VRT NWS) (22/5/2019)


(Analyse)

KINSHASA - Congo heeft vier maanden na het aantreden van president Félix Tshisekedi een nieuwe premier: de 74-jarige Sylvestre Ilunga Ilukamba (PPRD), econoom en oudgediende. Tshisekedi heeft zijn kandidaat én zijn moment goed gekozen, zegt ook Congokenner Kris Berwouts. Ook de terugkeer van oppositieleider Moïse Katumbi én van het stoffelijk overschot van vader Etienne Tshisekedi passen in die tactiek.

Lees verder...

16.05.19 "Congo heeft mensen nodig die blijven, zoals de missionarissen" (Kerk en Leven) (16/5/2019)


GENT – Sinds 2012 investeert hij de winst uit zijn Gentse bed and breakfast en eetcafé Faja Lobi in het gelijknamige project in Idiofa, in Congo. Ten oosten van Kinshasa zijn intussen meer dan twee miljoen bomen geplant en het project heeft 580 mensen in dienst. Nu droomt Jurgen Heytens (46) van een grote sprong voorwaarts. „We hebben nu de kennis en die moeten we kunnen inzetten.”

Lees verder...

15.05.19 Waarom blijft het oorverdovend stil over seksueel geweld in Oost-Congo? (Jan Goossens) (15/5/2019)


(Opinie)

Seksueel geweld is meer dan een Belgisch probleem. Dit is een dagelijkse realiteit voor vrouwen in de Kivustreek in Oost-Congo, stelt Jan Goossens, directeur van ‘Mamas for Africa’. Deze organisatie zet zich vanuit Bukavu en Uvira in Oost-Congo dagelijks in voor vrouwen die slachtoffer werden van seksueel en gendergerelateerd geweld.

Lees verder...

07.05.19 "Ernstig onderzoek is nodig om onveiligheid op te lossen in de Kivu" (CongoForum) (7/5/2019)


GOMA – Er is nood aan een studie en heel wat onderzoek om eindelijk een einde te maken aan de onveiligheid in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Dat zegt Gentil Kulimishi, een jongere uit het middenveld in de stad Bukavu. Hij sprak met CongoForum over de aanhoudende onveiligheidsproblemen in de Kivu.

Lees verder...

03.05.19 Aandacht voor conflictvrije mineralen in DR Congo heeft keerzijde (IPS) (3/5/2019)


De route naar conflictvrije mineralen in de Democratische Republiek Congo helpt het consumentenvertrouwen in de producten te vergroten, maar heeft ook een keerzijde, zegt Peer Schouten, onderzoeker bij de Peace Information Service in Antwerpen.

Lees verder...

02.05.19 De Croo wilde meer impact en dat lukte niet in Congo (MO) (2/5/2019)


BRUSSEL - Zonder politiek leiderschap heb je geen effect’, concludeerde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo tijdens een perslunch begin april. Onder zijn beleid was de mantra: meer impact, met minder middelen.

Lees verder...

30.04.19 Ambachtelijke mijnwerkers moeten zich organiseren in coöperatieven (CongoForum) (30/4/2019)


PARIJS / KINSHASA – Op een forum in Parijs, georganiseerd door de OESO, is in de voorbije dagen druk gediscussieerd over de traceerbaarheid van ertsen die worden ontgonnen in de DR Congo. Vertegenwoordigers van het middenveld zeggen dat het belangrijk is om de grote ondernemingen niet te vergeten in het debat. Als het over traceerbaarheid gaat, worden vaak vooral de ambachtelijke ‘creuseurs’ geviseerd. De ambachtelijke mijnwerkers zelf willen graag beter worden geschoold en begeleid in wat ze doen.

Lees verder...

23.04.19 Wildgroei aan ‘ontwakingskerken’ in Congolese hoofdstad (CongoForum) (23/4/2019)


KINSHASA – Het aantal ‘églises de réveil’ of ‘ontwakingskerken’ is in de voorbije jaren aanzienlijk gestegen in Kinshasa. Dat blijkt uit een steekproef in een aantal gemeenten van de Congolese hoofdstad. Zijn de Kinois dan zo supergelovig? Of willen ze in Kinshasa echt onophoudelijk bidden?

Lees verder...

22.04.19 Interview met Vincent Bribosia, CEO scheepswerf Chanic (DeTijd) (22/4/2019)

Lees verder...

16.04.19 Begrafenissen in Kinshasa - de doden ruïneren de levenden (CongoForum) (16/4/2019)


KINSHASA – Het organiseren van een uitvaart in het Kinshasa van vandaag bezorgt de getroffen families vaak heel wat financiële kopzorgen. Talloze families stellen dit laatste eerbetoon vaak wekenlang uit om te wachten op financiële bijdragen van familieleden die in het buitenland verblijven.

Elke familie wil, naargelang de eigen financiële middelen het toelaten, zijn dierbaren op een waardige wijze begraven, bericht Mediacongo. Maar de wensen overstijgen niet zelden het beschikbare budget met overmatige uitgaven tot gevolg, iets wat door de sociale druk al bijna tot een verplichting is geworden als men alle negatieve kritiek van zijn medeburgers wil vermijden.

Lees verder...

11.04.19 Over excuses aanbieden en met het vingertje wijzen (Klaas Vanhalst) (11/4/2019)


(Opinie)

Wie er de voorbije maanden de opiniebijdragen op naleest, zal hebben opgemerkt dat steeds meer intellectuelen en politici de Belgische regering ertoe oproepen om excuses aan te bieden aan onze ‘ex-kolonies’ (DR Congo, Rwanda, Burundi) voor ons « wangedrag » tijdens de koloniale periode (ruwweg de eerste helft van de 20ste eeuw). Hierbij stel ik mij de vraag: wie heeft daar nu echt baat bij en wat heeft het voor zin om onze excuses aan te bieden? Wie er baat zou moeten bij hebben, zijn diegenen die onder het Belgische koloniaal beleid hebben geleden, meer bepaald de Congolese bevolking.

Lees verder...

31.03.19 Verbinding met Kinshasa illustreert expansiedrang van RwandAir (CongoForum) (31/3/2019)


KINSHASA / KIGALI – De Rwandese nationale luchtvaartmaatschappij, RwandAir, wendt de steven richting DR Congo. Op 20 maart ondertekende zij in Kinshasa een akkoord over de opening van een directe luchtverbinding tussen Kigali en de Congolese hoofdstad. De verbinding zou al in april operationeel moeten zijn, zo verklaarde Yvonne Makolo, algemeen directeur van het bedrijf. Een exacte datum werd echter nog niet aangekondigd.

Lees verder...

28.03.19 Haut-Uele : naar een nieuw conflict tussen bevolkingsgroepen ? (CongoForum) (28/3/2019)


KINSHASA – De inwoners van de provincie Haut-Uele, in het uiterste noordoosten van de DR Congo, maken zich zorgen over de aanwezigheid van rondtrekkende Peul-veehouders die afkomstig zijn uit de buurlanden. Het samenleven met de autochtone bevolking verloopt zeer moeizaam, constateert AfricaNews.

Lees verder...

28.03.19 Armworstelen om de macht duurt voort tussen Tshisekedi et Kabila (CongoForum) (28/3/2019)


KINSHASA – Er is nog altijd geen echt compromis tussen president Félix Tshisekedi en zijn voorganger Joseph Kabila. Dat constateren Congolese media.

Lees verder...

25.03.19 President Joseph Kasa-Vubu overleed 50 jaar geleden in Boma (CongoForum) (25/3/2019)


KINSHASA – Gisteren (24 maart) was het 50 jaar geleden dat de eerste president van het onafhankelijke Congo, Joseph Kasa-Vubu, overleed in zijn residentie in de stad Boma. De president stierf namelijk op 24 maart 1969. In de provincie Centraal-Kongo werden diverse activiteiten georganiseerd om de eerste president van het land te herdenken.

Lees verder...

22.03.19 Krijgt Kabila elke maand 700.000 dollar 'pensioen' uitgekeerd? (MO) (22/3/2019)

Lees verder...

22.03.19 Martin Fayulu wil politieke oplossing, volgers willen hard verzet (MO) (21/3/2019)


‘Als het moet gaan we terug naar Congo en nemen we de wapens op’

BRUSSEL - Onder groot applaus en gejoel ontvangen Belgische Fayulufans hun soldaat van het volk. Een tot de nok gevulde basiliek van Koekelberg, volle zalen in Brussel, Leuven en Antwerpen en vervolgens een geambieerde optocht door de straten van Parijs. De Congolese diaspora in België wil tonen dat de bestolen president niet alleen staat. MO* sprak met Martin Fayulu en met zijn Belgische achterban, die hem tot leider van hun verzetsbeweging heeft uitgeroepen. Als het van Fayulu afhangt dan is dat een pacifistische beweging. Als het moet, een gewapende, roepen sommige aanhangers.

Lees verder...

21.03.19 Izun Kakiak moet nationale inlichtingendienst menselijker gelaat geven (CongoForum) (21/3/2019)


KINSHASA – De nummer twee van de nationale inlichtingendienst ANR, Justin Izun Kakiak, wordt de nieuwe baas van de organisatie. Hij volgt daarmee de omstreden Kalev Mutond, een vertrouweling van oud-president Joseph Kabila, op.

Lees verder...

21.03.19 Spanningen tussen stammen steken de kop op in Zuid-Kivu (CongoForum) (21/3/2019)


BUKAVU - In Zuid-Kivu verlopen de verkiezingen van de volksvertegenwoordigers voor de nieuwe provinciale assemblee problematisch. Vanuit verschillende hoeken zeggen mensen dat de samenstelling de verschillende stammen niet correct vertegenwoordigt.

Lees verder...

19.03.19 Keuzes van Tshisekedi bezorgen Kabilakamp de nodige munitie om te schieten (CongoForum) (19/3/2019)


KINSHASA - Het politieke platform van ex-president Joseph Kabila, het FCC, reageert op de beslissing van president Félix Tshisekedi om de installatie van de nieuwe senatoren op te schorten en de verkiezing van de provinciegouverneurs uit te stellen.

Lees verder...

19.03.19 Voor Vorst, Vaderland en Cobalt (Stefaan Marysse) (19/3/2019)


(Opinie)

De steekvlam van de verontwaardiging laait weer op in België en Congo. Het zou goed zijn mocht België in het reine komen met zijn koloniale verleden. Misschien moet een panel van Congolese en Belgische specialisten zich op vraag van een federale parlementaire commissie eerst over de feiten buigen, en dan een voorstel formuleren over wat een gepaste manier is om met dat verleden om te gaan. En hoe kan dat anders dan door tegemoet te komen aan de noden van Congo vandaag?

Lees verder...

19.03.19 Tshisekedi neemt krasse maatregelen maar moet wel op eieren lopen (CongoForum) (19/3/2019)


KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft de installatie van de nieuwe senatoren opgeschort en de verkiezing van de provinciegouverneurs uitgesteld. Hij besliste ook dat er een gerechtelijk onderzoek komt naar mogelijke corruptie in verband met bepaalde verkiezingen. Drie opmerkelijke maatregelen, die werden genomen na overleg met de diverse grote instellingen.

Lees verder...

18.03.19 Goma: kippen kweken en praten maakt vrouwen sterker (CongoForum) (18/3/2019)


GOMA - Een groep vrouwen uit de stad Goma (Noord-Kivu) leefde in een verdeelde gemeenschap. De vrouwen leefden in armoede en in de marge van de maatschappij. Er heerste ook een groot onderling wantrouwen in de plaatselijke gemeenschap. Er waren vaak misverstanden. De plaatselijke vrouwen leefden op gespannen voet met de vrouwen uit een vlakbij gelegen legerkamp. Echte relaties tussen hen waren er niet.

Lees verder...

18.03.19 Félix Tshisekedi zit verstrikt in de netten van het Kabilasysteem (CongoForum) (18/3/2019)


(Opinie en analyse)

KINSHASA – De partij van president Félix Tshisekedi, de UDPS, heeft niet één zitje veroverd in de nieuwe Congolese Senaat. Toch wel een unicum! Tshisekedi zal nu moeten kiezen, schrijft La Libre Afrique: wordt hij de president van de instellingen – maar dan als figuur in de marge – of wordt hij de president van de straat?

Lees verder...

18.03.19 ‘Leopold II. Le plus grand chef d’Etat de l’histoire du Congo’ (boekbespreking) (18/3/2019)


Jef Abbeel bespreekt een boek van Jean-Pierre Nzeza Kabu Zex-Kongo: ‘Leopold II. Le plus grand chef d’Etat de l’histoire du Congo’.

Lees verder...

17.03.19 Martin Fayulu: "Ik moet niet bewijzen dat ik de president van Congo ben" (Stampmedia) (17/3/2019)


ANTWERPEN - Het gaat goed met Martin Fayulu. De Congolese presidentskandidaat moest het eind december vorig jaar afleggen tegen Félix Tshisekedi, die Kabila als nieuwe president van de Democratische Republiek Congo (DRC) opvolgde. Vandaag zijn de motivatie en toewijding om Congo uit het slop te trekken groter dan ooit. Fayulu – die door de oppositie tot ware winnaar van de verkiezingen werd uitgeroepen – begon begin maart aan een wereldtournee door Europa en de Verenigde Staten. Afgelopen donderdag was hij te gast aan de Universiteit Antwerpen, waar onze reporter Glodie Mungaba hem sprak.

Lees verder...

14.03.19 De zwarte gaten in de Congolese overheidsfinanciën (MO) (14/3/2019)


BRUSSEL - Als Félix Tshishekedi, die sinds 24 januari president is van de Democratische Republiek Congo, iets wil doen aan de rampzalige levensomstandigheden van zijn tachtig miljoen landgenoten, zal hij daarvoor veel geld moeten vinden.

Lees verder...

11.03.19 Martin Fayulu reist rond in Europa en Amerika (CongoForum) (11/3/2019)


BRUSSEL - Bijna 2,5 maanden na de Congolese presidentsverkiezingen, die officieel zijn gewonnen door Félix Tshisekedi, is opposant Martin Fayulu begonnen aan een Europees-Amerikaanse rondreis. Als eerste land doet Fayulu België aan.

Lees verder...

11.03.19 Sterke vrouwen in DR Congo: Léonie Kandolo van het katholieke lekencomité CLC (KerkNet) (11/3/2019)


KINSHASA - De katholieke activiste en woordvoerdster van het Comité Laïc de Coordination (CLC), Léonie Kandolo, is een van de 50 meest invloedrijke vrouwen in de Congolese samenleving. De lijst werd eind van de week gepubliceerd door de onlinekrant pourelle.info, naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag (8 maart).

Lees verder...

09.03.19 Antoine Gizenga was één van de vaders van de Congolese onafhankelijkheid (CongoForum) (9/3/2019)


KINSHASA – Eén van de gewezen premiers van de DR Congo, Antoine Gizenga Fundji, is op zondag 24 februari 2019 overleden in Kinshasa. Hij werd 93 jaar oud. CongoForum blikt terug op de betekenis van deze politicus.

Lees verder...

08.03.19 Wereldvrouwendag in Congo - de strijdpunten van feministen blijven groot (MO) (8/3/2019)


(Opinie)

KINSHASA - Elk jaar op 8 maart vullen de straten van de Congolese hoofdstad Kinshasa zich met een menigte van vrouwen en meisjes, van wie de meesten gekleed gaan in een voor de gelegenheid speciaal geprinte stof. Al mag de dag van de rechten van de vrouw niet gereduceerd worden tot het dragen van gekleurde en feestelijke stoffen. Naast de feestelijke gebeurtenissen is de maand maart vooral een geprivilegieerd moment van bewustwording en reflectie over de toestand van vrouwen in Congo.

Lees verder...

06.03.19 Kritische vragen over hoge vergoedingen voor ex-president Joseph Kabila (CongoForum) (6/3/2019)


KINSHASA – Er is een document opgedoken over de vergoedingen die gewezen president Joseph Kabila heeft ontvangen in de maand februari. Het document zou afkomstig zijn van de Congolese centrale bank (BCC) maar die zegt zelf nergens van te weten, zo bericht Deutsche Welle.

Lees verder...

02.03.19 Laurent Monsengwo: "Hebben de Congolezen u gezegd dat u excuses moet vragen?" (VRT NWS) (2/3/2019)


BRUSSEL - "Er zijn belangrijker zaken." Dat antwoordt monseigneur Laurent Monsengwo op de vraag of België zijn excuses moet aanbieden aan Congo voor de wreedheden die zijn begaan tijdens het koloniale verleden. Onze Afrika-expert Peter Verlinden sprak met Monsengwo.

Lees verder...

27.02.19 Activiste Modi Ntambwe: "Excuses voor het koloniale verleden interesseren me niet" (Bruzz) (27/2/2019)


BRUSSEL - "Excuses voor het koloniale verleden interesseren me niet", zegt activiste Modi Ntambwe in een gesprek met Bruzz. "Excuses waarvoor en aan wie? De meeste mensen die de koloniale tijd meegemaakt hebben, zijn overleden. Die excuses komen gewoon te laat. Mij interesseert het racisme waar de Afrikaanse diaspora hier in België nog altijd mee te kampen heeft."

Lees verder...

27.02.19 Mgr. Monsengwo: «Tshisekedi had zijn nederlaag ruiterlijk moeten erkennen » (CongoForum) (27/2/2019)


BRUSSEL – « De DR Congo is niet gedoemd om te leven in de marge van de democratie », zegt monseigneur Laurent Monsengwo, de gewezen aartsbisschop van Kinshasa. “In 2011 stemde de overwinning van Joseph Kabila niet overeen met de cijfers van de katholieke kerk. Om echt een einde te maken aan het systeem van Kabila, had Félix Tshisekedi gewoon zijn duidelijke nederlaag bij de recente presidentsverkiezingen moeten erkennen. Hij had zich niet mogen laten benoemen. Tshisekedi had de echte winnaar (Fayulu) moeten feliciteren, en het Kabilaregime zou in elkaar zijn gestort.”

Lees verder...

25.02.19 De feiten moeten kloppen, ook over Congo (Guy Vanthemsche) (25/2/2019)


(Opinie)

BRUSSEL – De verontwaardiging over ons koloniale verleden is terecht. Maar dat neemt niet weg dat de geschiedenis zorgvuldiger benoemd moet worden, vindt historicus Guy Vanthemsche (VU Brussel).

Lees verder...

22.02.19 Maison Schengen kan weer open gaan na ondertekening akkoord EU-Congo (CongoForum) (22/2/2019)


KINSHASA - De Congolese regering en de delegatie van de Europese Unie hebben vandaag, vrijdag, een overeenkomst ondertekend over de hervatting van de activiteiten van het Schengenhuis in Kinshasa. De ceremonie vond vanmiddag plaats in La Cité de L'Union Africaine (Kinshasa).

Lees verder...

20.02.19 Zijn constructieve maatregelen niet veel beter dan symbolische excuses? (Denis Bouwen) (20/2/2019)


(Opinie)

Het regent oproepen van activisten en anderen die van mening zijn dat België dringend excuses moet aanbieden aan de Congolezen. Maar zitten de Congolezen op die excuses te wachten? En zou het ook veel uithalen? Is een andere, meer verbindende aanpak niet veel verstandiger, en vooral ook nuttiger en zinvoller?

Lees verder...

20.02.19 Excuses voor de kolonisatie: en wat daarna? (Erik Kennes) (20/2/2019)


(Opinie)

LUBUMBASHI - De VN-experten maakten een scherpe analyse van het institutioneel racisme in België en zagen als oorzaak de erfenis van de kolonisatie, die op veel niveaus moet aangepakt worden. Eén van de steeds terugkerende eisen in dit verband is het aanbieden door België van excuses voor de kolonisatie. Goed, dat is eenvoudig en het geeft je misschien even een goed geweten, maar wat zal dit concreet aan de situatie veranderen?

Lees verder...

20.02.19 DR Congo: het blijft wachten op de nieuwe regering (CongoForum) (20/2/2019)


KINSHASA - Félix Tshisekedi is op 24 januari 2019 aangetreden als nieuwe president van de DR Congo maar er is nog altijd geen nieuwe regering benoemd. Ex-president Joseph Kabila nodigde vandaag de kaderleden van zijn politiek platform (FCC) uit voor een bijeenkomst over een mogelijke coalitieregering met het kamp van Tshisekedi.

Lees verder...

19.02.19 "De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo" (VRT) (19/2/2019)


(Opinie)

Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen, hebben meegekregen als kind."

Lees verder...

Pagina : 1 / 62