Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over BelgiŽ
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Nieuwstelex

13.08.09 Belangrijke Rwandese genocidair opgepakt in Congo (CongoForum)


KIGALI - De Rwandees Gregoire Ndahimana werd dinsdag gearresteerd in het oosten van Congo. De vroegere burgemeester van Kivuma wordt verdacht van de moord op meer dan 2000 Tutsi's in de kerk van Nyange in 1994, dixit verschillende mediabronnen.

Na een vlucht van 15 jaar zit Ndahimana eindelijk achter de tralies. De vermoedelijke genocidair hield zich als lid van de Rwandese Huturebellen (FDLR) schuil in buurland Congo.

Dinsdag arresteerde het Congolese leger (FARDC) hem eerder per toeval in de provincie Noord-Kivu. "Hij werd gearresteerd toen hij voedsel zocht bij de lokale bevolking," zo citeert de New York Times Olivier Hamuli, een woordvoerder van het Congolese leger.

Ndahimana was tot deze week een van de belangrijkste voortvluchtigen van de Rwandese genocide. Hij stond op een lijst van 12 die gezocht zijn door de International criminal Tribunal for Rwanda (ICTR) in Arusha, Tanzania. Dit door de VN opgerichte orgaan berecht verdachten van de genocide.

Gregoire Ndahimana wordt er van verdacht om als burgemeester samen met onder meer een parochiepastoor voorbereidingen te hebben getroffen om 2.000 Tutsivluchtelingen te doden die zich in de kerk van Nyange verschansten. De Tutsi's werden uiteindelijk door toedoen van bulldozers onder het puin bedolven.

© CongoForum, 12.08.09 (gs)

< Terug