Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Nieuwstelex

23.06.11 Moord op Floribert Chebeya: doodstraf voor vier politiemensen (CongoForum)


KINSHASA – In het proces over de moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya zijn vandaag in Kinshasa vier politiemensen veroordeeld tot de doodstraf. Een andere beklaagde kreeg levenslang. Nog drie anderen zijn vrijgesproken. Chebeya werd begin juni 2010 dood teruggevonden in Kinshasa.

Het openbaar ministerie eiste de doodstraf tegen vijf beklaagden en 20 jaar cel voor de drie die nu zijn vrijgesproken.

De rechters bedachten kolonel Daniel Mukalay, luitenant-kolonel Christian Ngoy, diens lijfwacht en de protocolchef bij de inspectie-generaal van de politie met de doodstraf. De drie laatsten zijn allemaal nog voortvluchtig.

Kolonel Mukalay luisterde rustig terwijl het vonnis werd voorgelezen, melden persagentschappen. Hij was het intellectuele brein achter de moord op Chebeya. Volgens de rechters leidde Mukalay de operatie tegen de mensenrechtenactivist.

De drie anderen die de doodstraf kregen, zijn de mannen die Chebeya om het leven brachten. Eén van hen, luitenant-kolonel Ngoy, leidde het Simba-bataljon. De man is gespecialiseerd in krijgskunsten.

Congolese rechtbanken kunnen de doodstraf uitspreken. Maar deze straf wordt sinds 2001 niet langer uitgevoerd.

Een luitenant kreeg levenslang wegens medeplichtigheid aan de moord op Chebeya. De man zou hebben geholpen om een hinderlaag te creëren. Hij bracht Chebeya een brief waarin stond dat hij een afspraak had met de baas van de politie, generaal John Numbi.

Drie politiemensen die op het proces aanwezig waren werden vrijgesproken.

Niet alleen Floribert Chebeya stierf in de handen van de politie. Ook zijn chauffeur, Fidèle Bazana, werd waarschijnlijk om het leven gebracht. Maar Bazana’s lichaam is nooit teruggevonden.

Politiechef Numbi werd in zijn functie geschorst. Maar hij moest zich niet voor de rechter verantwoorden.

© CongoForum, 23.06.11


< Terug