Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Nieuwstelex

12.02.12 Machtigste man van Congo sterft in vliegtuigcrash (CongoForum)


BUKAVU - Een privévliegtuig van volksvertegenwoordiger en presidentieel adviseur Katumba Mwanke crashte vandaag in de provincie Zuid-Kivu. Verscheidene Congolese en westerse bronnen melden daarbij het overlijden van Katumba Mwanke, volgens menig waarnemer de machtigste man van Congo.

Rond dertien uur lokale tijd op zondag 12 februari verdween een vliegtuig van de radar nabij de luchthaven van Kavumu in Bukavu. De eigenaar van het vliegtuig, Katumba Mwanke, en minstens één van de twee piloten lieten daarbij het leven. Minister van Financiën Mapon Matata Ponyo, provinciegouverneur Marcellin Cishambo Rohuya en speciaal diplomatiek gezant Antoine Ghonda raakten zwaargewond bij het ongeval, aldus de nationale zender RTNC.

Details ongeluk niet bekend

Het vliegtuig, waarvan het type nog niet bekend is, vloog vanuit hoofdstad Kinshasa naar Bukavu, aldus Congolese media. Colette Braeckman meldt dat het in Goma opsteeg. 

Het miste zijn landing op Kavumu en belandde in de rivier Kulanga. Het aantal passagiers aan boord is voorlopig onbekend. Wel reisden verschillende belangrijke politici mee. Het Congolese leger en VN-blauwhelmen verzekeren de veiligheid op de plaats van het ongeluk, dixit Radio Okapi.

Katumba Mwanke

Augustin Katumba Mwanke (Pweto, 1963 - Bukavu, 2012) was de spilfiguur in de machtige Katangese clan van Joseph Kabila. Diplomaten meenden dat hij zowel op zakelijk als op politiek vlak de belangrijkste adviseur van president Joseph Kabila was. Critici meenden dat hij grotendeels bepaalde wie toegang tot Kabila kreeg.

Van opleiding ingenieur, schopte Katumba het tot gouverneur van Katanga. Na de transitie werd hij zowel in 2006 en 2011 tot volksvertegenwoordiger verkozen in zijn thuishaven. Verder had hij geen officiële functie waarvoor hij verantwoording aan het parlement diende af te leggen. 

Katumba was één van de "reizende ambassadeurs" van de Congolese president. In die hoedanigheid was hij één van de architecten van de miljardendeal met China. De Israëlier Dan Gertler kon dankzij Katumba dan weer belangrijke mijnconcessies verwerven. 

Als de machtigste man van Congo was de vroegere ingenieur ook één van de meest gehate personen in het land. De clan van de Katangese gouverneur Moïse Katumbi hield er rekening mee dat Katumba Mwanke hem wilde uitschakelen. Onlangs werd hij er door voormalig minister Jean-Claude Muyambo nog van beschuldigd de verkiezingen in Katanga te hebben geregeld ten voordele van politieke vrienden. Geen van deze beschuldigingen zijn ooit hard gemaakt. Wel bewijzen ze de mythische proporties die de figuur van Katumba Mwanke aannam.

© CongoForum - Geert Stienissen, 12.02.12< Terug