Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Nieuwstelex

18.03.15 Aanslepende problemen voor schepen die naar havens van Matadi en Boma willen (CF)


MATADI – Meer dan 40 schepen liggen al meer dan een maand geblokkeerd ter hoogte van de plaats waar de Congorivier in de Atlantische Oceaan uitmondt. De schepen slagen er niet in de havens van Matadi en Boma te bereiken, zo bericht Radio Okapi. Een rederij wijt het probleem aan de verzanding en aan het lage waterniveau.

Invoerders moeten momenteel extra kosten betalen aan de rederijen. Alleen zo lukt het de geblokkeerde goederen te dedouaneren op de boten die voor de kust liggen. De situatie dreigt nog meer aan te slepen omdat de enige baggermachine van de CVM (Congolaise des voies maritimes) in panne ligt.

De haven van Pointe-Noire in Congo-Brazzaville kan ook niet echt soelaas bieden op korte termijn. Er is daar een terminalgedeelte voor containers die bestemd zijn voor Matadi en Boma; maar alles zit daar momenteel propvol.

Ook in de haven van Matadi is er niet echt snel een oplossing te bedenken. Het overheidsbedrijf SCPT (het vroegere ONATRA) heeft geen eigen materieel meer om goederen te verplaatsen.

Niet lang geleden was er nog een staking van twee dagen bij de declaranten in Beneden-Congo. Zij protesteerden tegen de slechte werking van het ‘eenheidsloket’ en beschuldigden de douane ervan dat ze een dubbele procedure toepaste voor het dedouaneren.

© CongoForum, 18.03.15

< Terug