Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Nieuwstelex

13.04.15 Bouw Inga 3-dam in DR Congo uitgesteld tot 2017 (CongoForum)


KINSHASA - De constructie van een gigantische stuwdam in de DR Congo zal pas ten vroegste in 2017 beginnen. De Wereldbank kondigde deze nieuwe vertraging in het belangrijke project vorige donderdag aan. Ahmadou Moustapha Ndiaye, de afgevaardigde voor Congo bij de Wereldbank, zei dat de werken van start zouden gaan in 2017.

Die timing ligt echter ook niet vast want ”er moeten nog heel wat technische vraagstukken opgelost worden”, zei Ndiaye nog. Zijn organisatie besliste vorig jaar om de bouw van de Inga 3-dam, die miljarden dollars zal kosten, te ondersteunen met 73 miljoen dollar.

De Congo is de krachtigste rivier in Afrika en zorgt nu al voor veel energie uit waterkracht, maar Inga 3 zou ongeziene resultaten kunnen opleveren.

Het project ’Inga 3 Basse Chute’ bij Matadi zal water uit de Congorivier omleiden naar een 12 km lang kanaal en het dan door een 100 meter hoge stuwdam in de Bundi-vallei leiden vooraleer het terug in de rivier terechtkomt. De gebruikte hoeveelheid water zal hoger liggen dan die bij Inga 1 en Inga 2 en de afvloeiing groter dan de twee samen. 

Van Inga 3 wordt verwacht dat het 4.800 megawatt aan energie zal produceren. Dat komt overeen met de output van 3 kernreactoren van de derde generatie. De regio, die een enorme behoefte heeft aan elektriciteit, zal zo al haar behoeften kunnen dekken.

Sociale en milieubewegingen eisen meer studies naar de effecten van dit project. Ze zeggen dat de energie vooral bestemd is voor de industrie in Zuid-Afrika en dat er naar mogelijkheden rond hernieuwbare energie moet worden gekeken.

De nieuwe datum voor de start van de bouw duwt de planning die vorig jaar door de Wereldbank werd aangekondigd, een jaar achteruit. Die planning had de werken trouwens al met een jaar verschoven. 

“In de afgelopen maanden heeft het project wat vertraging opgelopen”, zegt Ndiaye. ”Maar sinds januari heeft de overheid beslissingen genomen die het beheer van dit project moeten versterken. ”Er is een nieuwe dynamiek gecreëerd die ons wat optimistischer maakt”, voegde hij nog toe.

© CongoForum, 13.04.15 (kvc)


< Terug