Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Nieuwstelex

08.02.19 Martin Fayulu richt zich tot het Afrikaans Hof voor de Mensenrechten (CongoForum)


KINSHASA – De nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi is in functie maar opposant Martin Fayulu geeft de strijd niet op. Hij blijft zich beschouwen als de enige legitieme president in de DR Congo. Het Congolese Grondwettelijk Hof stelde Fayulu in het ongelijk. Nu richt Fayulu zich tot het Afrikaans Hof voor de Mensenrechten, constateert Jeune Afrique.

Tshisekedi legde enkele weken geleden al de eed af als president. Fayulu wil nu via een verzoekschrift bij het Afrikaans Hof voor de Mensenrechten en de Volkeren genoegdoening vragen. Dat zegt Fidèle Babala van de partij MLC. Hij is de woordvoerder van Lamuka, de coalitie rond Martin Fayulu.

Volgens Babala bouwde het Hof al een zekere rechtspraak op. “Andere landen werden al veroordeeld wegens gesjoemel en het stelen van verkiezingsoverwinningen.” Bij Lamuka hopen ze dat het Afrikaans Hof Congo zal dwingen om de ‘waarheid van de stembus’ uiteindelijk te erkennen.

Fidèle Babala vindt het ‘beschamend’ dat het merendeel van de internationale gemeenschap ondertussen Félix Tshisekedi erkent als de nieuwe president. De omstreden uitslagen van de kiescommissie (CENI) werden bekrachtigd door het Grondwettelijk Hof. Volgens Fayulu en zijn medestanders  deden de CENI en het Grondwettelijk Hof gewoon wat Joseph Kabila en zijn regime van hen verlangden. De Congolese wetten werden niet nageleefd en elementaire regels van democratie en moraal werden ook overtreden, stelt Fayulu.

VN-baas Antonio Guterres is nu van mening dat het beter is om te werken in de omstandigheden die er nu zijn in Congo. Hij wil samenwerken met Congo om het land te helpen vooruit te komen. De Lamuka-coalitie legt zich hierbij niet neer en blijft eisen dat de ware verkiezingsuitslagen worden nageleefd.

Tshisekedi zelf verklaarde de hand uit te steken naar Fayulu. Maar die laatste wees die geste van de hand. Hij pleitte voor ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ na de ‘verkiezingsputsch’, gepleegd door Tshisekedi.

© CongoForum, 08.02.19

< Terug