Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Nieuwstelex

22.03.19 Amerikaanse sancties tegen 3 leden van Congolese kiescommissie (CongoForum)


WASHINGTON / KINSHASA – De Amerikaanse autoriteiten hebben financiële sancties uitgevaardigd tegen Corneille Nangaa, de voorzitter van de Congolese kiescommissie (CENI), zijn adjunct en zijn adviseur. De drie konden al langer geen visum krijgen voor de VS. Nu komen er dus financiële maatregelen bij.

Volgens Washington maakten de drie zich schuldig aan corruptie en ondermijnden ze het democratische proces in de DR Congo.

Alle Amerikaanse tegoeden van Corneille Nangaa worden nu geblokkeerd, bericht Radio France Internationale. Amerikanen mogen geen transacties sluiten met de man. Dezelfde maatregelen gelden voor CENI-ondervoorzitter Norbert Basengezi en adviseur Marcellin Mukolo.

De drie mannen behoren tot de vijf Congolezen die sinds eind februari niet meer kunnen reizen naar de Verenigde Staten.

Washington verwijst naar de aanhoudende corruptie bij de CENI en in de oude Congolese regering. De betrokken personen belemmerden de voorbereiding van geloofwaardige en inclusieve verkiezingen.

De Amerikaanse autoriteiten zijn van mening dat Corneille Nangaa centen van de kiescommissie misbruikte voor persoonlijke en politieke doeleinden.

© CongoForum, 22.03.19

< Terug