Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Nieuwstelex

05.08.07 Legendarische Angolese vrijheidsstrijder Holden Roberto sterft (CongoForum)


De Angolees Holden Alvaro Roberto (°12.01.1923 -+02.08.2007) verhuisde met zijn familie op tweejarige leeftijd naar Leopoldville, het huidige Kinshasa. Hij zou als Angolees vrijheidsstrijder en rebel nauwe banden onderhouden met het zijn zwager Mobutu. Vanaf de vroege jaren ‘60 tot aan zijn dood op 84-jarige leeftijd stond de Angolese vrijheidsheld aan het hoofd van het door hem opgerichte Nationaal Bevrijdingsfront van Angola (FNLA).

Holden Roberto studeerde in 1940 af van een Baptistische school in de hoofdstad van Congo. Hij werkte acht jaar lang voor het Belgische ministerie van Financiën in Leopoldville (Kinshasa), Bukavu en Stanleyville (Kisangani). Naar eigen zeggen begon hij zijn politieke carrière nadat hij in 1951 bij een bezoek aan zijn geboorteland zag hoe Portugese overheidsbeambten een Angolees afranselden. In de jaren ’50 kwam hij aan het hoofd te staan van de Unie van Angolese Bevolkingen (UPA). Holden Roberto was goed bekend met andere Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijders zoals dr. Kenneth Kaunda (Zambia), Patrice Lumumba (DR Congo) en Kwame Nkrumah (Ghana), in wiens land hij eind jaren '50 een tijd verbleef.

Vanuit het onafhankelijke Congo voerde hij in de jaren ’60 de eerst aanvallen uit tegen de Portugese koloniale bezetter. Vanaf 1962 leidde hij het FNLA, een fusie van UPA en de Democratische Partij van Angola. Later kreeg zijn FNLA vooral steun van Zaïre (Democratische Republiek Congo) en haar bondgenoten Frankrijk en de Verenigde Staten. Holden was getrouwd met de schoonzus van president Mobutu. Enkele jaren na de Angolese onafhankelijkheid stopte hij zijn militaire strijd.

Zijn beweging FNLA bestond vooral uit Bakongo, een etnische groep die vooral de Democratische Republiek Congo en in mindere mate Angola en de Republiek Congo als thuisbasis heeft. De dominantie van Bakongo was de voornaamste reden voor Jonas Savimbi om uit de FNLA te stappen en in 1966 met UNITA een nieuwe vrijheidsbeweging op te richten. Holden Roberto was een van de Angolese leiders die in 1975 de akkoorden tekenden die zouden leiden tot de onafhankelijkheid.

Roberto leefde vanaf 1978 in ballingschap in Senegal en later Parijs. Hij zou in 1991 naar Angola terugkeren om er een jaar later deel te nemen aan de verkiezingen. De verkiezingen draaiden op een farce uit en de grootste rebellenbeweging UNITA nam de wapens weer op. De burgeroorlog die drie decennia zou duren kostte het leven aan naar schatting één miljoen Angolezen. De oorlog eindigde in 2002. Holden Roberto’s FNLA is met vijf zetels de vierde grootste partij in het Angolese parlement. De gezondheidsproblemen van Holden Roberto slepen al langer aan. Hij laat een verdeelde partij achter. De interne machtsstrijd om zijn opvolging ging nog tijdens zijn leven van start.

© CongoForum – Geert Stienissen, 05.08.07

< Terug