Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

nvt

23.05.13 Kinshasa: 'Connexion Kin', kunstenfestival 7 - 16 juni (KVS)


Connexion Kin - Kunstenfestival van KVS
5de editie ism Théâtre National & Theaterformen Festival - Kinshasa 07 - 16 juni 2013

Connexion Kin is het internationale kunstenfestival dat KVS jaarlijks organiseert in Kinshasa, en dat artiesten uit Congo, Afrika, Europa en andere continenten samenbrengt. De vijfde editie is een samenwerking met het Theaterformen Festival uit Hannover en met het Théâtre National uit Brussel (in Kinshasa vertegenwoordigd door directeur Jean-Louis Colinet en regisseur Fabrice Murgia).

Connexion Kin zet resoluut in op artiesten en hun belang voor de toekomst van Congo. Daarnaast zijn Brussel en Kinshasa wereldsteden die tot op vandaag nauw met elkaar verbonden zijn. Als Brussels stadstheater probeert KVS die verbondenheid ook artistiek vorm te geven. Blikvangers tijdens deze editie zijn de nieuwe creaties van Brett Bailey, Faustin Linyekula, Dieudonné Niangouna en Boyzie Cekwana.

Vanuit België reizen auteur Tom Lanoye, documentairemaker Manu Riche en videokunstenaar Walter Verdin mee. Lanoye zal er voorlezen uit eigen werk, van Manu riche vertonen we zijn meest recente documentaire Snake Dance. Walter Verdin brengt het vidéoconcert Timbala Tracks, samen met meester-percussionist Matchume Zango (Mozambique). Naast podiumkunsten en film staat er ook veel muzikaal talent uit Kinshasa en omstreken op het programma, alsook exposities van gerenommeerde artiesten als Sammy Baloji en Kiripi Katembo Siku. Ontmoetingen en debat vervolledigen het programma.

Programma:

Theater en dans

4 creaties:

macbEth, Brett Bailey (Zuid-Afrika)
Een exclusieve preview van zijn Verdi-bewerking gesitueerd in Oost-Congo, met live uitvoering van fragmenten uit de herwerkte partituur van Fabrizio Cassol. Wereldpremière in mei 2014 in KVS ikv het Kunstenfestivaldesarts, daarna te gast op het Festival d'Avignon.

Drums and Digging, Faustin Linyekula (Congo RD)
Wereldpremière van de nieuwe productie waarin Faustin met zijn kompanen in een dorpje in de Oost-Provincie en in Mobutu’s paleisstad Gbadolite op zoek gaan naar de dromen uit hun jeugd. De voorstelling reist daarna ondermeer naar TAZ in Oostende, naar Hannover (Theaterformen Festival) en naar het Festival d' Avignon (editie 2013).

La fin de la légende, Dieudonné Niangouna (Congo-Brazzaville)
Nieuwe creatie van Niangouna, artiste associé van Avignon 2013, die in januari 2012 samen met KVS een traject opstartte met acteurs uit Kinshasa, Brazzaville en Kisangani. Ninangouna is 'artiste associé' van het Festival d' Avignon. De voorstelling is eveneens te zien op het Theaterformen festival in Hannover.

In case of fire, run for an elevator, Boyzie Cekwana (Zuid-Afrika)
Cekwana gaat in deze nieuwe voorstelling verder met zijn zoektocht naar de verhoudingen tussen het lichaam en politiek, macht en ongelijkheid, en dit keer vertrekt hij van de politics of the belly. Eveneens te zien op het Theaterformen festival in Hannover.

En ook:
Rev’illusion, première van de nieuwe dansvoorstelling van Taoufiq Izeddiou (Marokko), het videoconcert Timbila tracks van Walter Verdin en Matchume Zango (Mozambique), Tom Lanoye leest uit Les Boîtes en carton en La langue de ma mère , Rêve d'aller retour , een nieuwe creatie van Patrick Haradjabu en Didier Ediho (Congo RD), Boyoka dansvoorstelling van Dinozord (Congo RD), Baka forme, installatie en performance van het Collectif Sadi, Entre deux.., dansvoorstelling van Dorine Mokha (Congo RD), Guintche dansvoorstelling van Marlene Monteiro Freitas (Kaapverdië), Moziki littéraire, literaire voorstelling van Papy Mbwiti, Fiston Mujila, Bibish Mumbu (Congo RD),

Concerten

Basi na Mizik, Tout Grand Basokin, Bebson de la rue & Trionyx, Cartel Yolo, Jupiter & Okwess International, Kinshasound, MJ 30, Russel Tshiebua, Tout Puissant Mukalo, allen Congo RD.

Expo

Kolwezi - foto-expo van Sammy Baloji (Congo RD)
Mutations - foto-expo van Kiripi Katembo Siku (Congo RD)
Bienvenu chez Nanga - Rencontres imaginaires avec Panamarenko et Jean Tinguely - expo beeldend werk van Bienvenu Nanga (Congo RD)
Storytent ou la parole citoyenne libérée - video-installatie van Ateliers Action (Congo RD)

Film

Snake Dance - Manu Riche (B)
Atalaku - Dieudo Hamadi (Congo RD)

Connexion Kin is een intiatief van KVS
Editie 2013 is in samenwerking met Théâtre National de la Communauté française en met het festival Theaterformen Hannover/Braunschweig

Connexion Kin werkt structureel samen met Institut Français Halle de la Gombe, Centre Wallonie-Bruxelles, Espace Culturel Les Béjarts, K-Mu Théâtre, Suka ! en Collectif Sadi

Connexion Kin wordt gesteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Fondation Telema, Koning Boudewijnstichting, Fonds Prins Claus, Institut Français en de Kulturstiftung des Bundes

www.kvs.be


< Terug