Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over BelgiŽ
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Persberichten

14.06.18 Jean-Pierre Bemba : Belgische reactie op het verzoek van het Internationaal Strafhof (BuZa)


BRUSSEL - Vicepremier en minister van buitenlandse zaken Didier Reynders wenst de volgende mededeling van de Belgische regering over de zaak Bemba te verspreiden.

De beroepskamer van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft op 8 juni de heer Jean-Pierre Bemba vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in verband met gepleegde feiten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Op 12 juni 2018 besloot de Kamer van Berechting VII van het Internationaal Strafhof, bevoegd voor de zaak m.b.t. het verstoren van de rechtsgang, de heer Bemba onder specifieke voorwaarden voorlopig in vrijheid te stellen.†

Het Hof vroeg aan ons land om de heer Bemba na zijn voorlopige vrijlating in BelgiŽ te laten verblijven, waar zijn familie woont. Ons land heeft dit verzoek ingewilligd. In zijn buitenlands beleid heeft BelgiŽ altijd internationale strafrechtbanken gesteund. Het besluit werd aan het Hof meegedeeld en er zullen daarvoor de komende dagen praktische stappen worden ondernomen.

Bron: persbericht Didier Reynders, 14.06.18

< Terug