Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Persberichten

21.09.18 Onderzoek KU Leuven en Universiteit Lubumbashi kritisch voor kobaltontginning in Congo


LEUVEN / LUBUMBASHI - De populariteit van herlaadbare batterijen heeft een donkere keerzijde. De ontginning van kobalt in Congo bedreigt er het milieu en de gezondheid van de omwonenden. Vooral kinderen zijn kwetsbaar: hun urine- en bloedstalen vertonen hoge concentraties kobalt en andere metalen.

In deze rotsblok zit heterogeniet, de ruwe grondstof die kobalt bevat.
De vraag naar kobalt zit de laatste jaren in de lift. Het metaal is een cruciaal onderdeel van herlaadbare lithium-ionbatterijen, onmisbaar in smartphones en elektrische auto’s. Zowat 60% van het kobalt wereldwijd wordt ontgonnen uit de mineraalrijke ondergrond van Katanga in de Democratische Republiek Congo.

De mijnontginning is niet zonder gevaar, niet alleen voor de vele ambachtelijke mijnwerkers (‘creuseurs’), maar ook voor het milieu. Een eerdere studie van de KU Leuven en de Universiteit van Lubumbashi uit 2009 toonde al aan dat de urine van mensen die nabij mijnen wonen, hoge concentraties metalen vertonen.

Schadelijk stof

Een nieuw onderzoek, verschenen in Nature Sustainability, bevestigt de problematiek. Onderzoekers van de Universiteit van Lubumbashi en de KU Leuven deden een casestudy in Kasulo, een wijk van Kolwezi, in het hart van de Congolese mijnstreek.

Na de ontdekking van kobalterts onder een woning van die wijk, veranderde de ganse buurt op korte tijd in een mijn. Tussen de huizen ontstonden tientallen mijnputten die door honderden ‘creuseurs’ werden uitgebaat, dit terwijl de bewoners er bleven wonen. Het grote probleem is het stof dat vrijkomt bij ontginning en neerdwarrelt op de grond. Dat stof bevat kobalt en veel andere metalen (o.a. uranium).

Bron: persbericht KU Leuven, 20.09.18

Lees meer:

https://nieuws.kuleuven.be/nl/2018/gezamenlijk-onderzoek-ku-leuven-en-universiteit-lubumbashi-kritisch-voor-kobaltontginning-in-congo/view


< Terug