Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Persberichten

06.10.18 Nobelprijs voor de Vrede: gezamenlijke reactie Ministers Reynders en De Croo


BRUSSEL - Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn tevreden met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de Jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad, een slachtoffer van Daesh die vandaag de fakkeldrager van haar gemeenschap is geworden. Denis Mukwege en Nadia Murad, met wie België al veel samengewerkt heeft, hebben hun leven gewijd aan de strijd tegen seksueel geweld, dat tijdens conflicten vaak als oorlogswapen wordt gebruikt.

Dokter Mukwege staat bekend als 'de man die vrouwen herstelt'. In 1999 richtte hij in Bukavu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo ligt, het Panzi-ziekenhuis op. Daar verzorgde hij tot vandaag zo’n 50.000 slachtoffers van verkrachtingen, vaak als oorlogswapen gebruikt. In 2011 heeft dokter. Mukwege de Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkeling in Afrika gekregen. België heeft zich ingezet om zijn werk te ondersteunen en om zijn veiligheid te garanderen.

Nadia Murad, van de Jezidi-minderheid uit Irak, heeft zelf die horror meegemaakt. Net als duizenden andere meisjes en vrouwen uit de Jezidi-gemeenschap werd ze in 2014 in Mosoel gedurende drie maanden misbruikt als seksslavin van Daesh, tot ze er in slaagde om te ontsnappen. Een paar maanden geleden was ze nog in Brussel om de zaak van haar gemeenschap te bepleiten. Dit deed ze tijdens een conferentie georganiseerd door minister Reynders over de bescherming van slachtoffers van etnisch en religieus geweld in het Midden-Oosten.

Voor minister De Croo is dit “een historische dag voor de internationale strijd voor vrouwenrechten en tegen seksueel geweld als oorlogs- en conflictwapen. De afgelopen jaren heb ik meerdere malen de kans gehad om te praten met Dr. Mukwege en Nadia Murad. Hun werk heeft mij geïnspireerd om vrouwenrechten en de strijd tegen seksueel geweld een meer centrale plaats te geven in het Belgische ontwikkelingsbeleid.”

Volgens Didier Reynders, die de twee laureaten geregeld ontmoet, is “de erkenning van deze twee iconen in de strijd tegen seksueel geweld een ijzersterke boodschap. Dit blijft een van de hoogste prioriteiten van België zijn tijdens zijn mandaat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 2019-2020.”

Bron: persbericht Reynders / De Croo, 05.10.18

< Terug