Congoforum Congoforum


Actualiteit
Analyse en reflexie
Samenwerking
Economie
Fiche over Congo
Fiche over België
Ontwikkeling
Interviews
Links

print

Persberichten

07.11.18 Universiteit Antwerpen geeft eredoctoraat aan dr. Denis Mukwege


ANTWERPEN - De Congolese arts Dennis Mukwege krijgt op 10 december de Nobelprijs voor de Vrede. Op 4 april 2019 komt hij naar de Universiteit Antwerpen, waar hij een eredoctoraat zal ontvangen. “We legden al tijdens de zomer contact met hem”, vertelt rector Herman Van Goethem. “De Nobelprijs is voor ons de sprankelende bevestiging van de keuze die we maakten.”

De Universiteit Antwerpen reikt jaarlijks net voor de paasvakantie haar eredoctoraten uit. Tijdens die hoogmis van de academische wereld worden wetenschappers uit alle continenten in de bloemen gezet. De faculteiten brengen op die manier hulde aan excellente onderzoekers uit hun werkveld. Namens de universitaire gemeenschap reikt de rector ook elk jaar een eredoctoraat algemene verdiensten uit.

Dat eredoctoraat algemene verdiensten gaat in 2019 naar dr. Dennis Mukwege. Deze Congolese chirurg en gynaecoloog richtte in 1999 het Panzi Hospital in Bukavu op. In dat ziekenhuis verzorgt en begeleidt hij slachtoffers van seksueel geweld. Samen met zijn medewerkers behandelde Mukwege vele duizenden slachtoffers. Op 10 december krijgt Dennis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede. Die deelt hij met de Iraakse Nadia Murad, als erkenning voor hun werk tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden.

Focus op het Zuiden

“De voorbije zomer contacteerden we dr. Mukwege met het oog op het eredoctoraat”, vertelt Herman Van Goethem. “Dat hij nu de Nobelprijs krijgt, is voor ons de sprankelende  bevestiging van de keuze die we maakten. Eerder kende UAntwerpen eredoctoraten algemene verdiensten toe aan Diane von Fürstenberg voor haar professionele engagement in combinatie met een groot maatschappelijk engagement, onder meer voor vrouwenrechten, en aan Jeffrey Sachs voor zijn trekkende rol in de Sustainable Development Goals.”

“Nu wilden we de focus richten op het Zuiden, vanuit onze sterke focus op universitaire ontwikkelingssamenwerking, bijvoorbeeld vanuit het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid- en beheer. Dr. Mukwege is iemand die in elk opzicht inspireert, vanuit een veelzijdige en gedreven diepmenselijke betrokkenheid op de wereld rondom hem. Hij is zo een voorbeeld voor de gehele wereld.”

Samen met de Congolese arts zullen ook vier topwetenschappers uit verschillende domeinen worden gehuldigd.

Bron: persbericht Universiteit Antwerpen, 06.11.18

< Terug