Congolees gerecht ondervraagt ex-minister Oly Ilunga (CongoForum)

KINSHASA – Het Congolese gerecht heeft gisteren, dinsdag, dr. Oly Ilunga ondervraagd. Oly nam ontslag als minister van Volksgezondheid. Hij wordt nu ondervraagd in het kader van een voorlopig onderzoek naar de bestedingen van openbare middelen die waren bestemd voor de strijd tegen ebola.

De ondervraging vond plaats bij het parket-generaal bij het Hof van Cassatie, bericht Radio France Internationale. Ilunga mocht nadien vertrekken. “Het onderzoek loopt en meneer Ilunga heeft vertrouwen in het gerecht”, verklaarde zijn advocaat Guy Kabeya nadien in een laconiek persbericht.

Drie medewerkers van Oly Ilunga kwamen ook al in het vizier: twee van zijn adviseurs en een chauffeur.

Oly Ilunga leidde een hele tijd de strijd tegen ebola in Congo. Maar op 22 juli 2019 nam hij ontslag als minister van Volksgezondheid. Hij kantte zich tegen het inzetten van een tweede vaccin, ontwikkeld door Janssen Pharmaceutica. Ilunga was ook niet gelukkig met de beslissing van president Félix Tshisekedi om de leiding over het eboladossier naar zich toe te trekken. Tshisekedi besloot een technisch comité te laten oprichten, met dr. Jean-Jacques Muyembe als chef.

© CongoForum, 28.08.19

Beeld: Oly Ilunga
Bron: African Voice

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.