Kinshasa: nieuwe bank moet kredieten verstrekken voor woningbouw (CongoForum)


KINSHASA – Er komt in Kinshasa een nieuwe bank die zich zal specialiseren in kredieten om woningen te laten bouwen. Dat heeft gouverneur Gentiny Ngobila bekendgemaakt op een ontmoeting met diverse burgemeesters van gemeenten uit de hoofdstad.

De nieuwe bank zal kredieten verstrekken aan derden die huizen willen bouwen. Ze zal ook investeren in de bouw van sociale woningen, zegt het stadhuis van Kinshasa.

Gouverneur Ngobila lijkt veel te verwachten van het initiatief, schrijft Mediacongo. In de toekomst zouden huurwaarborgen voor verhuurders op een bankrekening moeten worden gezet. Belastingen op huurinkomsten zouden aan de nieuwe bank worden gestort zodat die goed kan functioneren, klinkt het. De belasting op huurinkomsten zou procentueel wel worden verlaagd.

Volgens de wetgeving moet een huurder 3 maanden huur op tafel leggen als huurwaarborg. Maar in de praktijk stellen verhuurders veel hogere eisen. Er is veel willekeur. Nogal wat huurders gooien het op een akkoordje met een huisbaas. Het is niet zeldzaam dat verhuurders 6 tot 12 maanden huur als waarborg eisen.

© CongoForum, 05.08.19

Beeld – bron: ANAPI

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.