VN-baas Antonio Guterres brengt bezoek aan DR Congo (CongoForum)

GOMA – Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, brengt een driedaags bezoek aan de DR Congo. Het is zijn eerste bezoek aan het land in zijn functie van secretaris-generaal.

In Oost-Congo wordt nog altijd gestreden tegen de ebola-epidemie, die al aan meer dan 2.000 mensen het leven kostte. Ook in buurland Oeganda zijn al gevallen ontdekt. Het oosten van Congo lijdt ook nog altijd onder aanvallen en acties van gewapende groepen, milities en rebellen.

Guterres reist morgen, zondag, naar Beni en Mangina, waar de epidemie is begonnen. Hij zal er informatie krijgen over de epidemie en zijn steun uitspreken aan de teams die in de frontlijn staan in de strijd tegen de gevreesde ziekte. Onder de burgerbevolking is er nog weerstand tegen de acties om de ziekte klein te krijgen. Er blijft veel geld nodig voor deze enorme uitdaging voor de volksgezondheid.

Vandaag, zaterdag, was Guterres te gast in de stad Goma. Gespreksthema’s daar zijn zeker de humanitaire crisis, de veiligheidsproblemen in de Kivu, de bescherming van de burgerbevolking; de VN-vredesmacht (Monusco) wordt al langer dan vandaag bijzonder kritisch bekeken door veel Congolezen. Volgens de Congo Research Group (New York) opereren nog altijd 130 gewapende groepen in het oosten van Congo; zij zouden in twee jaar tijd 1.900 burgers hebben gedood.

Er zal zeker ook worden gesproken over de ontwapening van ex-strijders. Sinds begin 2019 gaven 2.000 tot 3.000 strijders zich over of maakten ze kenbaar dit te willen doen. Maar er is nog geen officieel demobilisatieprogramma. Voor de VN is dat in principe wel een prioriteit.

Aanstaande maandag wordt Guterres in Kinshasa verwacht, meldt Radio France Internationale. Die dag wordt er één met politieke ontmoetingen. In juli 2018 moest Guterres op het laatste nippertje een bezoek afzeggen wegens spanningen met de toenmalige president, Joseph Kabila.

Maandag zal Guterres praten met de nieuwe president Félix Thisekedi. Hij zal ook ontmoetingen hebben met premier Sylvestre Ilunga en met de voorzitter van de Nationale Assemblee, Jeannine Mabunda. Zo kan de VN-baas zijn steun aan de nieuwe autoriteiten betuigen en tegelijk onderstrepen dat de politieke transitie moet worden gevrijwaard. De VN beseffen dat de politieke situatie in Congo nog altijd fragiel is.

© CongoForum, 31.08.19

Beeld: Antonio Guterres
Bron: UN News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.