Bezoek Tshisekedi aan België maakt betere relaties zichtbaar (CongoForum)

BRUSSEL – Het bezoek van president Félix Tshisekedi aan België is vandaag officieel van start gegaan. Met dit bezoek worden de warmere relaties tussen België en de DR Congo officieel zichtbaar gemaakt. Premier Charles Michel heeft Tshisekedi ontvangen in het Egmontpaleis in Brussel, bericht de openbare omroep RTBF.

Premier Michel en de ministers Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Alexander De Croo (Ontwikkelingssamenwerking) waren aanwezig bij de ontvangst van de president. In het Egmontpaleis werden diverse documenten ondertekend:

over der heropening van het Belgische consulaat in Lubumbashi en het Congolese consulaat in Antwerpen; die werden eerder gesloten op vraag van het Kabilaregime;

over de gestadige hervatting van de ontwikkelingssamenwerking via een overgangsprogramma; zo kan het ontwikkelingsagentschap Enabel weer actief worden in Congo;

over de uitbouw van een ‘politieke dialoog op hoog niveau’ tussen Brussel en Kinshasa.

Volgens minister De Croo is het aan de nieuwe, nog te vormen Belgische regering om een volwaardig nieuw samenwerkingsprogramma op te stellen. “Maar we willen voortzetten wat er nu al bestaat in de beroepsopleiding, de gezondheidszorg en de landbouw”.

Observatie

Eind 2018 waren er in Congo omstreden verkiezingen. De Belgische regering ‘observeert’ nu naar eigen zeggen wat er gebeurt. “De nieuwe president moet aantonen dat hij de situatie van de bevolking kan verbeteren en dat hij de corruptie en de onveiligheid kan terugdringen”, stelt De Croo. “Wij proberen langs onze kant de dingen te doen opschieten maar de verwachtingen ten opzichte van de nieuwe Congolese president zijn enorm”.

Over militaire samenwerking is er nog geen akkoord ondertekend. President Tshisekedi is wel vragende partij voor een renovatie van het legerkamp in Kota-Koli (opleiding van commandotroepen) en een hernieuwde samenwerking in Kindu (Maniema), waar Belgische instructeurs eerder al een Congolese legerbrigade trainden.

Protest

Aan het Egmontpaleis waren vandaag een kleine 100 Congolese opposanten bijeengekomen. Zij waren duidelijk geen fans van de bezoekende president en maakten zich boos over het verkiezingsgesjoemel waardoor Tshisekedi het ambt van president bemachtigde.

De Congolese gemeenschap in België volgt aandachtig het bezoek van Tshisekedi. Maandag werd Tshisekedi op Melsbroek opgewacht door heel wat van zijn aanhangers. Vandaag komen zijn tegenstanders bijeen in de Matongewijk in de Brusselse gemeente Elsene. Sommige betogers zeggen dat er hen geld werd aangeboden om over te lopen naar het kamp van de president.

Koning Filip

Rond de middag werd Tshisekedi door koning Filip ontvangen op het koninklijk paleis. Koningin Mathilde, en de echtgenote van Tshisekedi, Denise Nyakeru waren erbij.

In de namiddag gaat de president naar de kantoren van de werkgeversorganisatie VBO, waar ook akkoorden met de privésector worden ondertekend. In de Cercle gaulois, tegenover het federale parlement, wordt een diner georganiseerd.

Antwerpen en Gembloers

Morgen, woensdag, brengt Tshisekedi een bezoek aan Antwerpen. ’s Avonds ziet hij dan de Congolese diaspora op de Heizel in Brussel.

Donderdag bezoekt de president het onderzoekscentrum Terra aan de universitaire faculteit in Gembloers (landbouw en biotech), die afhangt van de Universiteit van Luik.

Het is al van 2007 geleden dat een Congolese president nog naar België kwam. Destijds was Joseph Kabila even in België voor hij naar de Algemene Vergadering van de VN in New York doorreisde.

© CongoForum, 17.09.19

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.