Grondwetspecialist Ngonda Nkoy: “Kabila kan geen president meer worden” (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese Grondwet biedt aan gewezen president, met het levenslange statuut van senator, niet de gelegenheid om opnieuw te proberen staatshoofd te worden. Dat stelt professor en grondwetspecialist Paul-Gaspard Ngonda Nkoy. De PPRD gaf onlangs aan Joseph Kabila naar voren te willen schuiven als zijn presidentskandidaat voor 2023. “Kan niet”, reageert Ngonda Nkoy. “Dit zou een politiek en grondwettelijk probleem vormen”.

Het aantal ambtstermijn van een Congolese president is beperkt door de Grondwet. Geen enkele Congolees kan langer dan tien jaar staatshoofd zijn, verklaarde Paul-Gaspard Ngonda Nkoy op Radio Okapi. Gewezen presidenten moeten genoegen nemen met het statuut van senator, dat hen levenslang wordt toegekend.

Het statuut van senator voor het leven kan niet worden geweigerd. In die context gaat het niet op om een ander mandaat te willen uitoefenen als verkozene, zegt de grondwetsexpert.

Niet alleen Kabila zal zich aan de grondwettelijke bepalingen moeten houden. Dat geldt ook voor andere gewezen presidenten in de toekomst.

Op een klein congres, vorige donderdag in Lubumbashi, stelden de leden van de PPRD een nieuwe start te willen nemen. Ze spraken de hoop uit dat Joseph Kabila hun presidentskandidaat zou worden bij de presidentsverkiezingen in 2023. Maar dat idee is dus niet haalbaar, afgaand op de vaststellingen van Paul-Gaspard Ngonda Nkoy.

© CongoForum, 28.10.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.