Wereldbank wil steun aan Congo opkrikken naar 1 miljard dollar per jaar (CongoForum)

KINSHASA / WASHINGTON – De Wereldbank is haar partnership met de DR Congo aan het ‘verfijnen’. Momenteel geeft de instelling jaarlijks bijna 600 miljoen dollar steun aan Congo. “Die enveloppe willen we optrekken naar 1 miljard dollar per jaar”, stelt Jean-Claude Tchatchouang van de Wereldbank.

In Congo richt de Wereldbank zich met name op Noord- en Zuid-Kivu, Ituri en Centraal-Kasaï. De bank staat in contact met de gouverneurs van deze provincies, om nader te bepalen hoe haar steun beter kan worden georganiseerd.

Jean-Claude Tchatchouang, een econoom uit Kameroen, denkt dat de samenwerking tegen eind 2019 of begin 2020 meer vorm kan krijgen. In de komende maanden wil de Wereldbank Congo al helpen om het lager onderwijs gratis te maken, meldt Mediacongo. Tchatchouang : “Projecten van deze aard zullen in de komende maanden aan bod komen in de raad van bestuur van de Wereldbank. U zult zien dat het snel zal gaan”.

Voorwaarden

De Wereldbank praat nog met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de voorwaarden die aan de steun te koppelen zijn. “We willen ook een aanvaardbaar macro-economisch kader”, zo klinkt het. Kwesties zoals decentralisering, regionale integratie en vrijhandel zullen ook invloed hebben op het Congolese dossier.

De Wereldbank wil zich zeker niet beperken tot Kinshasa maar kijkt ook naar andere delen van het land, met name daar waar de armoede erg schrijnend is. Het overleg met de provinciegouverneurs is in dat opzicht van groot belang.

President Félix Tshisekedi ontmoette onlangs de voorzitter van de Wereldbank, David Malpass. Tshiskedi beloofde daarbij ‘een breuk met het verleden, goed bestuur, het naleven van de mensenrechten en een diversifiëring van de economie’.

De ontmoeting met Malpass sloot het bezoek van Tshisekedi aan de VS af. Na een kort verblijf in Europa zal hij terugkeren naar Kinshasa.

© CongoForum, 01.10.19

Beeld : Jean-Claude Tchatchouang (Wereldbank)
Bron : Wereldbank

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.