Diverse partijen hebben jongeren met baretten in het veld gebracht (CongoForum)

De serieuze groei van jongerengroeperingen, gelieerd aan bepaalde partijen, leidt tot ongerustheid. Deze jongeren dragen gekleurde mutsen.

Het verhaal begint in 2015 wanneer de jongeren van de PPRD, de partij van Joseph Kabila, bijeenkomen om de weg te blokkeren voor een demonstratie tegen een hervorming van de Congolese verkiezingen. Deze jongeren worden geleid door Papy Mpungu, die verantwoordelijk was voor de strategie van de jongerenafdeling van de PPRD. Ze noemen zichzelf ‘jonge leiders’ of ‘politieke soldaten van de Raïs’ en zeggen dat ze klaar zijn om te vechten met anti-Kabila-demonstranten in kerken. Ze dragen rode baretten.

In augustus 2017 deden deze ‘rode baretten’ van zich spreken toen ze in Burundi de PPRD vertegenwoordigden op een congres van Imbonerakure, de jongerenafdeling van de CNDD-FDD, de partij die in Burundi aan de macht is. Volgens de Verenigde Naties zijn de Imonerakure eigenlijk een militie; diverse mensenrechtenorganisaties linken de Imbonerakure aan de repressie tegen echte of vermeende tegenstanders van het Burundese regime.

Gelijkaardige initiatieven

Sinds het ontstaan van de rode baretten bij de PPRD waren er gelijkaardige initiatieven, berichtte La Libre Afrique. Bij de partij NOGEC (Nouvelle génération pour l’Emergence du Congo) bijvoorbeeld, de partij van Constant Mutamba, heb je de ‘groene baretten’. NOGEC is een partij die ontstond uit een burgerbeweging; ze gaf steun aan de vorige Congolese premier, Bruno Tshibala.

ANADEC (Alliance des Nationalistes pour la Démocratie et l’Emergence du Congo), de partij van Aje Matembo Toto, heeft dan weer de ‘blauwe baretten’, een groepering die ze op 16 november aan het publiek wil voorstellen. Deze partij behoort tot het FCC, de coalitie rond ex-president Kabila. Ivan Ngindu, secretaris-generaal van ANADEC, riep de burgerbewegingen Lucha en Filimbi op om zich bij hen te voegen voor ‘de strijd tegen de imperialisten’.

De AFDC-A van Modeste Bahati, een partij die brak met het FCC, beschikt dan weer over de ‘gele baretten’. Deze partij kampt met een zwaar intern conflict.

Al deze jongerenbewegingen zijn niet opgericht met vreedzame doeleinden maar om zich voor te bereiden op een strijd. Velen vrezen dat dit spoedig tot geweld zal leiden.

© CongoForum, 08.11.19 (rok)

Beeld: de ‘rode baretten’ van de PPRD
Bron: Dr Congo Avenir

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.