FIFA laat voetbalvelden aanleggen in Beni, Butembo en Bunia (CongoForum)

LUBUMBASHI – De voorzitter van de FIFA, Gianni Infantino, is bereid om drie voetbalterreinen te laten aanleggen in de Congolese steden Beni, Butembo en Bunia. Hij deed zijn belofte in Lubumbashi, waar het 80-jarige bestaan van de club TP Mazembe Englebert wordt gevierd.

Infantino sprak zijn belofte uit in aanwezigheid van grote namen uit het Afrikaanse en internationale voetbal. Hij speelde mee in een match tussen de FIFA en gewezen vedettes van TP Mazembe. Infantino hielp de FIFA om de match te winnen, met 2-1.

De wereldvoetbalbond wil terreinen sponsoren in Beni en Butembo in Noord-Kivu, en in Bunia in Ituri.

“We zijn hier om te vieren maar laten we niet de mensen vergeten die lijden”, aldus Infantino. “De voorbije dagen hebben we gepraat met Moise Katumbi. Ik weet dat er in het oosten van Congo mensen sterven en lijden, mensen die van voetbal houden. Moise deed mij het verhaal over deze lijdende bevolking. Deze mensen houden van voetbal en willen leven en hoop vinden dankzij het voetbal. Ze bouwden ook stadions waar ze kunnen matchen spelen. Ze hebben daar geen gras op het veld”.

Infantino greep de aanwezigheid van Joeri Djorkaeff – de ‘ceo’ van de FIFA-stichting – aan om aan te kondigen dat de FIFA drie terreinen zal laten aanleggen.

Volgens bronnen in Lubumbashi viel het pleidooi van Katumbi niet in dovemansoren bij de FIFA-top. Katumbi vertelde hen over het leed van de burgers in het oosten van Congo. Op een galadiner in Lubumbashi vroeg Katumbi ook een minuut stilte te houden ter nagedachtenis van de slachtoffers in het oosten.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 28.11.19

Beelden – bron : Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.