“Internationale gemeenschap moet meer doen om Congolese burgers te beschermen” (11.11.11)

BRUSSEL – 11.11.11 steunt de noodkreet van Nobelprijswinnaar dr. Denis Mukwege om een einde te maken aan het geweld in Oost-Congo. De afgelopen weken vielen er bijna 70 burgerdoden en vorige nacht nog werden acht burgers gedood.

In de nacht van zondag op maandag vielen gewapende mannen de stad Beni binnen, in de
provincie Noord-Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Acht burgers werden daarbij gedood. Sinds de militaire operatie van het Congolese leger tegen de Ugandese rebellengroep ADF begon op 30 oktober vielen er volgens lokale middenveldorganisaties al bijna burgerdoden bij represailles van het ADF in en rond de stad Beni. Het Congolese leger en de VN-vredesmacht MONUSCO slagen er maar niet in om de burgers van de stad te beschermen tegen het geweld.

Aan het recente geweld in Beni gaat een lange reeks eerdere incidenten vooraf. Sinds 2014 zaait het ADF er terreur en de Congolese regering krijgt de crisis niet onder controle. De Congolese Nobelprijswinnaar dr. Denis Mukwege riep gisteren de Europese Unie op om een vredesmacht naar Beni te sturen, zoals het dat in 2003 ook al eens deed. Toen herstelde de operatie ARTEMIS onder Frans bevel de vrede in de onrustige provincie Ituri, net ten noorden van Noord-Kivu.

11.11.11 steunt de noodkreet van Dr. Mukwege. De onverschilligheid ten aanzien van het geweld in Oost-Congo heeft volgens de organisatie lang genoeg geduurd. “Het is ontstellend hoe de gruwel in Beni wordt genegeerd”, zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11. “De internationale gemeenschap heeft in het verleden al getoond dat het dergelijke moordpartijen een halt toe kan roepen. Het is tijd dat we nu dezelfde moed tonen.”

Op 20 december zal de VN-Veiligheidsraad het mandaat van MONUSCO vernieuwen. “België zetelt in de Veiligheidsraad. Ons land zou een voortrekkersrol moeten spelen in de zoektocht naar vrede en duurzame ontwikkeling in Congo. Wij roepen de Belgische regering dan ook op om voor een grondige hervorming van MONUSCO te pleiten,” aldus Hertogen. “Het kan niet dat de grootste en duurste VN-vredesoperatie ter wereld er niet in slaagt om de inwoners van Beni te beschermen. Het kan en het moet beter. Een Europese operatie die onder VN-mandaat de MONUSCO bijstaat in het herstellen van de vrede zou hiervoor een oplossing kunnen zijn.”

Bron: persbericht 11.11.11 – 25 november 2019

Beeld: militairen van Opération Artémis (2003)
Bron: La Tempête des Tropiques

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.