Ituri: radiomedewerker vermoord die betrokken was bij strijd tegen ebola (CongoForum)

KINSHASA – Papy Mumbere Mahamba werd in zijn woning in het noordoosten van de DR Congo om het leven gebracht met een blank wapen. De man engageerde zich in de strijd tegen ebola en werkte mee aan radioprogramma’s.

De trieste feiten dateren van afgelopen zaterdagavond. Onbekende bandieten drongen het huis van Papy Mumbere Mahamba in Lwemba binnen en brachten hem om het leven. De vrouw van de man werd verwond. Het huis werd in brand gestoken. De feiten zijn bevestigd door het Congolese leger in Ituri.

De 35-jarige man maakte op een gemeenschapsradio in Lwemba uitzendingen over ebola. Plaatselijke radio’s zijn in Congo heel nuttig om gemeenschappen te informeren.

Het is nog onduidelijk waarom de radiomedewerker is vermoord. Het ‘Observatoire de la liberté de la presse en Afrique’ (OLPA) roept de autoriteiten in de provincie Ituri op om de moord ernstig te onderzoeken en de daders te vinden en berechten.

Sinds september hebben diverse radiostations in het territorium Mambasa uitzendingen over het ebolavirus moeten stopzetten. De reden: een belangrijk deel van de plaatselijke bevolking staat vijandig tegenover deze uitzendingen.

In april van dit jaar werd in Butembo de Kameroenese arts Richard Valery Mouzoko Kiboung gedood bij een aanval door een militie tegen een team dat betrokken was bij de strijd tegen ebola. Sinds de start van de epidemie in het oosten van Congo werden ook al zeker één verpleegkundige en één politieman om het leven gebracht in gelijkaardige omstandigheden.

© CongoForum, 04.11.19

Beeld : kaart van Ituri
Bron : Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.