Parijs : Tshisekedi geeft tekst en uitleg aan Congolese diaspora (CongoForum)

(Van onze correspondent ter plekke)

PARIJS – Zijn coalitie met het FCC. Lamuka. Zijn reizen. Zijn verwezenlijkingen. Die vier punten kwamen aan bod in de toespraak die president Félix Tshisekedi in Parijs hield voor een publiek van Congolezen uit de diaspora.

Gisteren, maandag, verkeerde Tshisekedi in Parijs 45 minuten lang in het gezelschap van de diaspora. Vele Congolezen waren toegestroomd om naar hem te luisteren in een voorstad van Parijs, in Aubervilliers.

De president was door zijn Franse collega Emmanuel Macron uitgenodigd om deel te nemen aan een vredesforum dat vandaag van start gaat. Tshiskedi profiteerde van de gelegenheid om het contact met zijn aanhangers te zoeken.

In zijn speech had Tshisekedi het over de polemiek over de vele reizen die hij maakt. “Mijn verplaatsingen hebben me in staat gesteld om meer dan 1,5 miljard dollar te mobiliseren voor ons land”, reageert de president. “Bovendien had ik contacten met investeerders die ik naar Congo hoop te halen”.

Gisteren, op 11 november, was het mislukte Akkoord van Genève één jaar oud. Volgens dat akkoord zou de verenigde oppositie Martin Fayulu als Congolese presidentskandidaat promoten. Maar de UDPS van Tshisekedi en de UNC van Vital Kamerhe krabbelden uiteindelijk terug en gingen een andere koers varen. Mijn vroegere vrienden bij Lamuka beweerden dat er geen investeerders naar Congo zouden komen, zij vergisten zich, aldus Tshisekedi nu. “In Genève werd ik verraden. Ik heb niemand verraden door een coalitie te maken met het FCC van Joseph Kabila”.

Tshisekedi wees op zijn projecten en verwezenlijkingen, tien maanden na zijn aantreden als nieuwe president. Hij sprak over het gratis (lager) onderwijs, de bouw van een reeks wegen, plannen op digitaal vlak, sociale ambities. En ook over de onderhandelingen over de aanleg van een diepzeehaven in Banana.

“Binnenkort zullen we het contract over de bouw van die haven ondertekenen”, aldus het staatshoofd. “De onderhandelingen schieten erg goed op, en de partners zijn er. Wij zullen samen met hen vooruitgaan. We zullen zeer binnenkort ook de basis leggen voor een akkoord over de bouw van de brug tussen Brazzaville en Kinshasa. Het spoor over die brug zal lopen tot aan de haven van Ilebo. Via de spoorlijn Matadi-Kinshasa zullen we Banana kunnen verbinden met het centrum van Congo”.

Na zijn ontmoeting met de diaspora werd Tshisekedi met veel eerbetoon ontvangen door Emmanuel Macron, in het Elysée.

© CongoForum – Glodie Mungaba, vanuit Paris, 12.11.19

Beelden – bron : Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.