Wereldbank houdt Congo wortel van 5 miljard dollar voor (CongoForum)

WASHINGTON / KINSHASA – De Wereldbank is mogelijk bereid om tot 5 miljard dollar op tafel te leggen voor de DR Congo, en dat gespreid over 5 jaar. Voorwaarde is wel dat de Congolese autoriteiten serieuze inspanningen doen om hun eigen inkomsten op te krikken, de corruptie bestrijden en de economie openstellen voor investeerders.

President Félix Tshisekedi zou het geld van de Wereldbank heel goed kunnen gebruiken, constateren persagentschappen. Tshisekedi beloofde aan zijn bevolking betere leefomstandigheden en gratis lager onderwijs voor meer dan 20 miljoen kinderen. In oktober liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weten dat het overweegt om nieuwe kredieten aan Congo toe te kennen – na een pauze van 7 jaar.

Geloofwaardige hervormingen

De Wereldbank wil onderdelen uit het programma van de Congolese regering steunen, maar niet tot iedere prijs, stelt Jean-Christophe Carret, die bij de instelling landendirecteur voor Congo is. “Als Congo op een geloofwaardige manier heel wat dingen in de economie wil hervormen, zullen we helpen”, zegt Carret.

In ruil voor financiële steun verwacht de Wereldbank dat Congo de eigen inkomsten groter maakt en op heel wat vlakken werk maakt van beter management, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, het onderwijs, de mijnbouw. De Wereldbank wil ook dat de regering minder fiscale voordelen geeft aan een aantal bedrijven.

Congo is de grootste producent van kobalt in de wereld. In Afrika is het de grootste leverancier van koper en tin. Je vindt er ook veel goud, olie en andere natuurlijke rijkdommen.

Er zijn rond de 80 miljoen Congolezen. Ondanks de grote ertsenrijkdom van Congo zijn de meeste inwoners straatarm. Het land heeft ook nog altijd geen erg goede reputatie op het vlak van ondernemingsklimaat.

Privé-investeringen

De Wereldbank zal mogelijk aandringen op een liberalisering van de Congolese economie, bijvoorbeeld in de watervoorziening, de stroomsector en internetdiensten. De redenering is dat de armoede kan worden teruggedrongen als het lukt om veel meer privé-investeringen op gang te trekken.

Als alles mee zit, kan Congo gespreid over 3 jaar ook 1,5 miljard dollar begrotingssteun krijgen van de Wereldbank. In 2012 was de samenwerking stopgezet na allerlei berichten over mogelijke corruptie in de mijnbouw.

Mogelijk nieuw geld voor Congo moet hoe dan ook de zegen krijgen van de raad van bestuur van de Wereldbank. In mei stemde de raad van bestuur al in met de toekenning van 500 miljoen dollar voor de strijd tegen ondervoeding bij Congolese kinderen.

Ongetwijfeld gaat er ook geld naar de inspanningen van president Tshisekedi om het lager onderwijs gratis te maken. Volgens de Congolese Grondwet heeft de bevolking recht op gratis lager onderwijs, maar de praktijk was altijd heel anders.

© CongoForum, 05.11.19

Beeld: Jean-Christophe Carret
Bron: La Prunelle RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.