Beni: al zeker 153 burgers vermoord sinds 30 oktober (CongoForum)

BENI – Het Centre d’Etude pour la Promotion de la Paix, la Démocratie et les Droits de l’Homme (CEPADHO, Studiecentrum voor de Bevordering van de Vrede, de Democratie en de Mensenrechten) zegt weet te hebben van 153 omgebrachte burgers sinds eind oktober de klopjacht begon tegen de Ugandese ADF-rebellen in de streek van Beni in Noord-Kivu.

Naar aanleiding van aanvallen op Kolikoko en Mantumbu, waarbij nog eens 14 doden vielen, veroordeelt CEPADHO in een mededeling deze reeks moordpartijen aangericht door de ADF maar waarbij ook Maï-Maï-elementen zich niet onbetuigd lieten met aanvallen tegen de politie én tegen medische ploegen. Dat meldden Congolese media onlangs.

“CEPADHO veroordeelt deze moordpartijen waarvan de balans nu al is opgelopen tot 153 burgers, omgebracht door de islamitische rebellen van ADF. Die nemen daarmee wraak op de grootschalige offensieven die de Congolese strijdkrachten (FARDC) sinds 30 oktober tegen hen begonnen zijn. Evenzeer veroordeelt CEPADHO de Maï-Maï-milities die op dezelfde wijze als ADF politiemensen aanvallen evenals zelfs ploegen die de Ebola-plaag bestrijden. Daarbij spannen ze ook samen met de moordenaarsbendes in het noordwesten van de zogenaamde Driehoek van de Dood”, betreurt Cedapho in een mededeling.

De organisatie is ook striemend voor de ‘raid’ die de Maï-Maï rond 23.00u in de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 december hebben uitgevoerd in Lukanga (territorium Lubero, provincie Noord-Kivu). Daarbij hebben ze lafhartig politieman Erick Kamathe Vayisiriya, zijn vrouw Kasoki Munande en zijn dochter Patricia Kanyere om het leven gebracht.

CEDAPHO betreurt de nieuwe poging van de Maï-Maï om een ‘compound’ van Artsen zonder Grenzen (AZG) aan te vallen. Dit om er de ploegen te bedreigen die strijden tegen de Ebola-epidemie en om er het bijeengebracht materiaal te saboteren. Dat heeft er overigens toe geleid dat sinds woensdag het personeel van AZG geëvacueerd wordt, waarna ook meteen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar biezen pakte.

© CongoForum, 08.12.19 (pvb)

Beeld – bron: DIA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.