Brussel: presentatie boek ‘Lumumba in the arts’ (vrijdag 17 januari)

Vrijdag 17 januari, 18:00 – 19:30
FESTIVAL CONGOLISATION, KVS, Brussel

Lumumba, een emblematische figuur die voor altijd in het collectief geheugen gegrift staat, heeft talloze artiesten over de hele wereld geïnspireerd. Ook vandaag zijn zijn ideeën nog steeds actueel. Zijn gedachtegoed (politiek, economisch, sociaal, cultureel, identitair) weerklinkt nog altijd, zowel in België als in Congo, in Afrika als in de rest van de wereld. Een nieuwe generatie herontdekt en herinterpreteert vandaag de kracht van Lumumba’s boodschap.

Op 17 januari, zestig jaar na de moord op Lumumba, herdenken we hem met de boekpresentatie van Lumumba in the Arts, een publicatie van Matthias De Groof. Met dit boek tracht Matthias De Groof niet de waarheid rond de moord op Lumumba te openbaren, maar focust hij op de representaties van Patrice Emery Lumumba als publieke figuur. Het boek brengt een diverse collectie artistiek en visueel werk samen vanuit verschillende domeinen: de schilderkunst, de fotografie, de cinema, de poëzie, de literatuur, het theater, de muziek, de beeldhouwkunst, de mode, de wereld van de cartoons.

Film- en kunstexperts, geschiedkundigen, filosofen en antropologen bespreken het rijke beeldpatrimonium dat zich liet inspireren door Lumumba. Daarnaast biedt Lumumba in the Arts unieke getuigenissen van hedendaagse artiesten die gewerkt hebben rond de figuur van Lumumba, zoals Marlene Dumas, Luc Tuymans, Raoul Peck en Tshibumba Matulu. Ook wetenschappers zoals Johannes Fabian, Bogumil Jewsiewicky en Elikia M’Bokolo droegen hun steentje bij.

Matthias De Groof stelt zijn boek voor in de vorm van een conferentie/performance, afgewisseld met een poëzielezing door enkele guests en een Q&A-moment.

CONGOLISATION (Festival Afro-Diaspo-Arts Made In Belgium) is een multidisciplinair festival met exposities, dansvoorstellingen, theater, muziek, film en lezingen. Het festival kadert in een Belgische context en wil de aandacht vestigen op zowel de Congolese als de hele Afrikaanse diaspora.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.