Bukavu: ‘gewonde Kerstman’ vraagt aandacht voor leed in Beni (CongoForum)

Humorist Joyeux bin Kabodjo in de straten van Bukavu.

BUKAVU – De Congolese humorist Joyeux bin Kabodjo heeft een opmerkelijke actie gedaan. De humorist verkleedde zich als gewonde Kerstman om te wijzen op het grote leed in Beni en omstreken. Beelden van de actie circuleerden op de sociale media, zo melden Congolese media.

Joyeux bin Kabodjo woont in de stad Bukavu in Oost-Congo. Hij gaf tien minuten lang een ‘optreden’ op één van de hoofdwegen in Bukavu, de hoofdplaats van Zuid-Kivu. Tien minuten lang zat hij stilzwijgend op het wegdek, met een bordje met de tekst ‘Zalig Kerstmis, en hoe doen ze dat in Beni?’.

De artiest wilde hiermee de aandacht vestigen op de grote ellende in Beni, dat sinds lang wordt geteisterd door bloedige aanvallen van ADF-rebellen. Wilde hij het collectieve bewustzijn aanspreken? Of gewoon even een moment van stilte vragen voor de inwoners van Beni?

“We kunnen niet doen alsof er geen bloed heeft gevloeid in dit deel van ons land”, zegt Joyeux bin Kabodjo zelf. “Volgens mij moet iedereen op zijn eigen manier een gebaar maken. Als artiest heb ik mijn vraag gesteld. Ik hoop dat dit ruimer zal weerklinken, om aan te sporen tot meditatie in deze periode van de feestdagen”.

Joyeux bin Kabodjo is verbonden aan het ‘Institut français” in Bukavu. Hij is de man achter de ‘Bukavu Comédie Club’ en ook de baas van het Festival Zéro Polémik. Sinds een aantal jaar reist hij ook naar andere landen om er op te treden.

© CongoForum, 26.12.19

Beeld – bron: Mediacongo / La Prunelle RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.