Centraal-Kongo: sterke spanningen in de provinciale assemblee (CongoForum)

MATADI – De plenaire vergadering kwam op woensdag 4 december bijeen in de provinciale assemblee van Centraal-Congo om gouverneur Atou Matubuana en zijn vice-gouverneur Justin Luemba af te zetten. Dat gebeurde in een gespannen klimaat, meldde Radio Okapi.

Drie van de vijf leden van het bureau van de provinciale assemblee weigerden om de motie van wantrouwen tegen Atou Matubuana te overwegen. Volgens hen is deze motie niet bij alle leden van het bureau ingediend.

De situatie bleef verward in de provinciale assemblee. Sommige provinciale parlementsleden vonden dat er een procedurefout was gemaakt. Na enkele minuten van discussie nam de spanning toe, er vielen rake klappen. De stoelen, de tafels, de microfoons van de journalisten en andere spullen werden overhoop gehaald. De politie moest in de lucht schieten om boze politici en administratief personeel uit elkaar te drijven. De gouverneur, die al aanwezig was, werd door zijn bewakers geëvacueerd.

Lang daarvoor werden enkele députés opgehouden ter hoogte van Songololo. Volgens jonge pro-Atou-demonstranten, die barricades op Route nationale nr. 1 opwierpen, kwamen deze verkozenen uit Kinshasa; hun motie zou kunnen leiden tot de afzetting van de gouverneur.

© CongoForum, 05.12.19 (rok)

Beeld: gouverneur Atou Matubuana
Bron: Congo Profond

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.