Congolees leger vindt lichaam van VN-blauwhelm in omgeving van Beni (CongoForum)

BENI – Het Congolese leger heeft, niet ver van Beni, het levenloze lichaam van een VN-blauwhelm gevonden. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt.

De VN-vredesmacht (Monusco) werd op de hoogte gebracht door het leger. Zij zal de zaak ‘overeenkomstig de procedures’ behandelen, luidt het.

Het lijk werd op een niet nader genoemde datum gevonden in de streek van Beni, signaleren diverse media. Het Congolese leger is in die streek bezig met een offensief tegen de ADF-rebellen. Sinds kort werken de blauwhelmen mee aan die acties, meer bepaald met manschappen van een speciale interventiebrigade; die militairen komen uit Zuid-Afrika, Tanzania en Malawi.

Het lichaam van de VN-militair werd aangetroffen in een kamp van de ADF-rebellen, zegt de Congolese generaal Léon-Richard Kasonga. Hij kon niets zeggen over de nationaliteit van de militair. Monusco wil pas meer details vrijgeven na informatie te hebben gedeeld met het land van herkomst van de militair en met zijn familie.

Slachtpartijen

De Oegandese ADF-rebellen brengen geregeld burgers om het leven in de streek van Beni. Met name om zich te wreken voor de acties die het Congolese leger organiseert. De slachtpartijen, aangericht door het ADF, veroorzaken enorme beroering bij de bevolking, die vindt dat het leger en Monusco niets ondernemen.

Volgens bronnen uit het middenveld doodde het ADF in de nacht van maandag op dinsdag 9 mannen en 2 vrouwen in het dorp Orototo (territorium Beni). De stoffelijke overschotten zijn ondertussen al begraven in de brousse.

In totaal zou het ADF sinds 2014 al meer dan 1.000 burgers hebben afgeslacht in de streek van Beni. In december 2017 stierven 15 Tanzaniaanse blauwhelmen bij een aanval door het ADF. En in december 2018 ondergingen 7 andere blauwhelmen het zelfde trieste lot toen ze terechtkwamen in een hinderlaag van het ADF.

© CongoForum, 05.12.19

Beeld : generaal Léon-Richard Kasonga (FARDC)
Bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.