Goma: drie politieagenten voor de rechter na doodschieten van leerling (CongoForum)

GOMA – Drie Congolese politieagenten zijn dinsdag in Goma voor de rechter gebracht in verband met de dood van een 14-jarige leerling. De drie moeten zich verantwoorden voor het krijgsauditoraat, meldt Radio Okapi. De jongen van 14 werd gedood door een kogel bij een betoging van burgers in de wijk Kasika.

Het krijgsauditoraat heeft het dossier bekeken en zal vanaf vandaag, woensdag, het proces voeren.

De ondervoorzitter van de provinciale assemblee van Noord-Kivu, Jean-Paul Lumbulumbu, is niet akkoord met ‘de gewelddadige betoging’ maar dringt ook aan op gerechtigheid. Hij acht het onaanvaardbaar dat de politie dodelijke wapens gebruikt tegen een ongewapende bevolking, in dit geval leerlingen. Lumbulumbu wil dat de verantwoordelijke agente wordt bestraft om herhaling van deze droevige feiten te voorkomen.

De bal ging aan het rollen toen inwoners van de wijken Kasika en Katoyi om 6.00u de straat op trokken om te protesteren tegen inbraken gepleegd door gewapende mannen. Toen de betogers het politiebureau in Kasika naderden, begon een vrouwelijke politieagent met echte kogels te schieten. Eén van de kogels raakte een jongen van 14 die op weg was naar school. Een vrouw werd ook verwond. Deze feiten leidden tot gewelddadige betogingen in diverse delen van de stad Goma.

© CongoForum, 11.12.19

Beeld – bron: DiaspoRDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.