Offensief tegen ADF-rebellen : generaal John Numbi is nu in Beni (CongoForum)

BENI – De (omstreden) Congolese generaal John Numbi is sinds gisteren, woensdag, in de stad Beni in Noord-Kivu. Volgens de woordvoerder van het leger, generaal Richard Kasonga, komt Numbi steun verlenen aan de acties die nu bezig zijn tegen de ADF-rebellen en andere gewapende groepen in dit deel van Noord-Kivu.

Generaal Numbi is inspecteur-generaal van het leger. Hij moet de militaire operatie tegen het ADF komen versterken. In een tweet liet het leger weten dat John Numbi op bevel van president Félix Tshisekedi naar Beni was gereisd.

Het nieuws zet ongetwijfeld kwaad bloed bij heel wat verdedigers van de mensenrechten. Numbi wordt namelijk aansprakelijk gesteld voor de drieste moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya, een aantal jaar geleden. Mensenrechtengroepen willen dat Numbi wordt aangeklaagd. Er zijn ook Europese en Amerikaanse sancties tegen de officier.

Anderen zeggen dan weer dat Numbi wel efficiënt te werk ging in Lubumbashi. In die stad hielp Numbi in april het leger om de rust te herstellen. In Lubumbashi was er veel ophef over de militie Bakata Katanga van Gédéon Kyungu, die wreedheden aanrichtte onder de burgerbevolking.

In de streek van Beni voert het leger sinds begin oktober een offensief tegen de ADF-rebellen. Sommige rebellen zijn al gevangen genomen, munitie werd in beslag genomen. Het hardere optreden van het leger had tot gevolg dat het ADF wraak nam; op diverse plaatsen werden burgers vermoord door de rebellen. Die slachtpartijen veroorzaken grote beroering bij de bevolking, die al een aantal keer op straat is gekomen om te protesteren.

© CongoForum, 05.12.19

Beeld: John Numbi (FARDC)

Bron : 7sur7.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.