Félix Tshisekedi : “Geen balkanisering van Congo zolang ik president ben” (CongoForum)

LONDEN – Na zijn passage in het Vaticaan, waar hij paus Franciscus ontmoette, zag president Félix Tshisekedi onlangs in Londen de Congolese diaspora. Hij was daar samen met zijn echtgenote, Denise Nyakeru Tshisekedi.

De ontmoeting met de diaspora vond plaats in Excel London, een grote zaal in het oosten van de Britse hoofdstad. De zoon van wijlen Etienne Tshisekedi drukte zich liever in het Lingala uit tegenover een publiek van Congolezen uit diverse delen van de UK en naburige landen. Hij opende zijn speech met een punt dat veel Congolezen stoort: de mogelijke balkanisering.

“Zolang ik president van de DR Congo ben, staan we geen centimeter grondgebied af”, zwoer Tshisekedi. Hij lachte het idee van een ‘balkanisering’ dus weg. “Er zijn Congolezen die meewerken aan de onveiligheid in het oosten van ons land. Weet u dat er bij de ADF-rebellen ook Congolezen zijn? Het moet gedaan zijn met het manipuleren van de Congolezen. Laat jullie niks wijsmaken: de crisis in Beni heeft niets te maken met buitenlandse agressie. Het gaat om een complot van vijanden van Congo, onder wie ook landgenoten. Zij willen ertsen smokkelen, doden en onze rijkdommen plunderen”.

Ontbinding parlement?

Tshisekedi legde ook uit dat hij de acties van het Congolese leger (FARDC) op de voet volgt. Hij acht een ontbinding van het parlement niet helemaal uitgesloten. Al is dat niet zijn eerste intentie. “Sommigen schrijven me bedoelingen toe die ik niet heb. Ze zeggen dat ik na één jaar de Nationale Assemblee zal ontbinden. Ik zal zoiets alleen beslissen als ik vaststel dat ik word tegengewerkt in mijn missie om het volk te dienen. Dan zal ik niet anders kunnen”.

De vijfde president van Congo is niet te spreken over het feit dat sommige ministers in de regering onder druk worden gezet. “Het klopt dat niet al onze landgenoten goede bedoelingen koesteren. Niet iedereen in de regerende coalitie hecht aan de overwinning van het volk. Ik ben aan de macht door de wil van het volk en van God. Niet door de wil van één man. Het is mijn missie om het volk te dienen. Al wie zich daartegen verzet, zal worden gestraft, zeker als het gaat om een minister die ik heb benoemd”. De president wil sancties tegen al wie de hem toevertrouwde opdracht niet goed wil uitvoeren.

Vital Kamerhe

Sommige Congolezen in de zaal of op internet reageerden negatief op de uitspraak van de president dat de Banyamulenge ook Congolezen zijn (*). Die uitspraak leidde tot onbegrip. De mensen in het publiek in Londen uitten verder hun aversie van Vital Kamerhe, nu de kabinetschef van Tshisekedi. Herhaaldelijk lieten sommigen horen dat ze willen dat Kamerhe opstapt.

UK-Afrikatop

Tshisekedi nam in Londen deel aan de UK-Afrikatop, op 20 en 21 januari 2020. Zowat 20 andere landen, vooral lidstaten van het Britse Gemenebest, namen deel aan die top. Er waren ook vertegenwoordigers van Afrikaanse ondernemingen, internationale financiële instellingen en Britse investeerders. Tshisekedi kon op de top praten met investeerders en hen aanporren over de kansen die Congo te bieden heeft. Hij wil natuurlijk nieuwe projecten aantrekken om jobs te creëren, de economie te industrialiseren en groei te verzekeren, allemaal om de Congolezen meer welvaart te bezorgen.

© CongoForum – Glodie Mungaba, 20.01.20

Beeld – bron: CongoForum / Congolese pers

(*) De Banyamulenge zijn Rwandeestaligen die leven in het oosten van de DR Congo. Je vindt hen vooral in de provincies Noord- en Zuid-Kivu, in de zones tegen de grens met Burundi.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.