Gevechten met ADF-rebellen kosten 30 Congolese militairen het leven (CongoForum)

KINSHASA / BENI – Bij gevechten met ADF-rebellen zijn in de voorbije dagen wel 30 Congolese militairen om het leven gekomen. Dat melden diverse media. Het Congolese leger zegt dat nog eens 70 militairen gewond raakten, soms ernstig.

De soldaten sneuvelen bij de inname van het hoofdkwartier van het ADF in Madina, in het noordoosten van de DR Congo. 40 ADF-strijders werden buiten strijd gesteld, onder wie vijf ‘leiders’. De Congolese regering is opgetogen over de vooruitgang in de strijd tegen het ADF.

Het jongste offensief tegen het ADF ging op 30 oktober 2019 van start. Deze Oegandese rebellen van islamitische signatuur doodden sinds oktober 2014 meer dan 1.000 personen in de streek van Beni (Noord-Kivu). Alleen al in november en december 2019 werden 150 burgers om het leven gebracht bij represailles van het ADF tegen de bevolking.

Op 4 januari liet het leger al weten dat er in twee maanden tijd 60 soldaten waren gesneuveld. Er was op dat moment ook al sprake van 175 gewonden.

Stap voor stap rukt het leger op naar Kamango, één van de bolwerken van de rebellen. De as Mbau-Kamango ligt in ‘de driehoek des doods’, een gebied waar het ADF veel wreedheden heeft gepleegd.

Eind november vielen woedende inwoners van Beni nog een burgerbasis van de VN-vredesmacht (Monusco) aan. Ze verweten de blauwhelmen dat ze niks deden tegen het geweld van het ADF.

De top van het Congolese leger installeerde zich eind november in Beni, om dichter bij het strijdtoneel te zitten.

© CongoForum, 13.01.20

Beeld – bron : Oriental Info

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.