Goma: gebrek aan openbare markten dwingt vrouwen om inventief te zijn (CongoForum)

GOMA – De stad Goma in Noord-Kivu heeft niet genoeg openbare markten. Een situatie die we in veel steden in de DR Congo zien. Het gebrek aan openbare markten dwingt vrouwelijke handelaars om inventief te zijn. Ze verkopen hun waren langs de hoofdwegen, zelfs als dat niet zonder gevaar is.

In Goma zien we veel vrouwen, maar ook mannen die actief zijn langs de slagaders van de stad, om voedsel, kleding en schoenen te verkopen. Sommige handelaren zijn er de hele dag en zelfs ’s avonds. De risico’s zijn gevarieerd: verkeersongevallen en diefstal door Mai-Bobo (straatkinderen-. Elke dag worden de verkoopsters ook blootgesteld aan de intimidatie van sommige politieagenten. Die politieagenten zeggen dat ze de waren niet langs de weg mogen uitstallen en dat ze naar de openbare markten moeten gaan.

Hélène Kavira is één van de vrouwen die zo geld verdienen. Ze vertelt over haar ervaringen: “We zijn ons ervan bewust dat we in slechte omstandigheden werken. Maar ons kapitaal is te bescheiden om naar de grote openbare markten te gaan. Op die markten moet je te veel belasting betalen”.

Hélène zegt dat ze de plaats waar ze haar waren verkoopt niet kan verlaten. “We hebben geen keus,” zegt ze. “Een grote handelaar weet hoe hij de op de markt vereiste belastingen moet betalen, voor mensen zoals ik is dat niet haalbaar.”

Soms worden deze kleine handelaarsters lastig gevallen door de politie. Soms verliezen ze hun goederen. De stedelijke autoriteit doet niets, zegt de 20-jarige Claris Muhawenimana. “Wanneer de politie komt, past ze sterke repressie toe om de handelaren te verdrijven. Zelfs zwangere vrouwen zijn niet veilig. “

De situatie is pijnlijk voor Claris en haar collega’s. “We hebben geen alternatief. De autoriteiten moeten voor ons andere markten bouwen waar we zeer veilig zullen zijn. Het is duidelijk dat de autoriteiten eindeloze belastingen moeten vermijden!”. Door de verkoop op straat kunnen sommige vrouwen de huur betalen, hun kinderen naar school sturen en medische zorg betalen.

CongoForum probeerde het standpunt van de burgemeester van Goma te krijgen, maar het mocht niet baten. Sommige inwoners van de stad zijn van mening dat de prijzen aantrekkelijker zijn bij vrouwen die langs de straat verkopen dan op openbare markten.

© CongoForum – redactie, 10.01.20 rok)

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.