Ituri: radiostation afgebrand wegens berichtgeving over ebola (CongoForum)

BUNIA – In de provincie Ituri is een radiozender aangevallen die berichtte over de ebola-epidemie. Reporters Zonder Grenzen vindt dat er te weinig wordt gedaan om zulke trieste feiten te verhinderen

“De bedreigingen gaan door en we hebben geen steun ontvangen”, betreurt Parfait Katoto, de directeur van de gemeenschapsradio Amkeni in Biakato in Ituri, een van de oostelijke provincies van de DRC die getroffen wordt door ebola. Katoto is radeloos.

De radiozender werd al meerdere keren bedreigd voor het doorgeven van berichten over de preventie van ebola, een ziekte die de afgelopen twee jaar meer dan 2.200 mensen heeft gedood. In de nacht van 21 op 22 januari 2020 werd de zender in brand gestoken door onbekenden. De elektrische generator van het station werd verwoest en een deel van het pand werd tot as gereduceerd.

“Na de moord op een journalist die in november berichtte over ebola bleven verslaggevers en omroepen bedreigingen ontvangen zoals gemeld door RSF, en dit keer werd een radiostation afgebrand zonder een juiste reactie erop”, veroordeelt Arnaud Froger, chef van RSF Afrique. Volgens hem hebben de Congolese autoriteiten, de VN en de WHO de plicht om de veiligheid van journalisten en de media te verzekeren. Froger begrijpt niet dat er niets wordt gedaan voor de veiligheid van mensen en structuren die helpen in de strijd tegen ebola.

Het verslaan van de epidemie kan heel riskant zijn. Gezondheidsmaatregelen wekken soms een sterke vijandigheid op bij een deel van de bevolking en bij gewapende groepen in Oost-Congo. Op 2 november 2019 werd Papy Mahamba Mumbere, een journalist van de gemeenschapsradio van Lwemba, enkele uren na een programma over de reactie op Ebola, vermoord.

RSF heeft in dit verband weet van een tiental intimidaties en daden van agressie. De redactie van de Amkeni-radio in Byakato had gemeld dat ze van alle kanten werd bedreigd en ‘in angst’ leefde. Twee journalisten werden aangevallen en een deel van hun apparatuur werd gestolen. Medewerkers van de zender werden met de dood bedreigd, waarna werd besloten om de ebola-programma’s voor een maand op te schorten. Na de hervatting van die programma’s begonnen de bedreigingen opnieuw. Tot er dus een brand volgde.

Journaliste en danger (JED) schreef in een recent rapport dat de nieuwe president Félix Tshisekedi geen stevige maatregelen nam om de media beter te beschermen.

In november hadden mensen van RSF en JED een ontmoeting met Tshisekedi op een vredesforum in Parijs. Ze verklaarden zich toen bereid te helpen om de vrijheid van pers te verbeteren in Congo. Zij pleitten toen voor de snelle invoering van een ‘mechanisme’ om journalisten te beschermen en beveiligen en vroegen ook om een nieuwe perswet. Verder was er de vraag om professionals uit de media niet langer op te sluiten, in afwachting van de goedkeuring van een nieuw wettelijk kader.

In het wereldklassement van de persvrijheid van RSF staat de DR Congo nu op de 154ste plaats, op een totaal van 180 landen.

© CongoForum, 29.01.20 (rok)

Beeld – bron: RSF

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.