Kinshasa : sommige openbare scholen ontvangen nog altijd geld van ouders leerlingen (CongoForum)

KINSHASA – Sommige openbare scholen in Kinshasa ontvangen nog altijd ‘motivatiepremies’ van de ouders van leerlingen, meer bepaald in de 7de en 8ste klas van het lager onderwijs. Ouders en leerlingen zijn het slachtoffer hiervan, bericht Radio Okapi. De ouders krijgen geen reçuutje voor het geld dat ze betalen.

De ‘motivatiepremies’ worden ontvangen nu de examens van het eerste semester worden georganiseerd. Als er voor kinderen nog niet is betaald, wordt ermee gedreigd dat ze geen examens kunnen afleggen, zo blijkt. En dat terwijl het (openbaar) lager onderwijs in principe gratis zou moeten zijn, na een beslissing van president Tshisekedi.

Leerlingen van het College Saint François des Sales in Kingabwa, het Lycée Kabambare, het College Saint Pierre en het Institut Bokeleale bevestigen dat hun ouders de genoemde kosten moeten betalen, ondanks het officiële verbod. Er is sprake van omgerekend circa 19 dollar per leerling. “Als we dat niet betalen, zullen we geen examens afleggen”.

Eén leerling getuigt: “Als we niet betalen, worden we niet verjaagd. Maar dan moeten gewoon toekijken hoe de anderen hun examens afleggen”.

Sommige ouders weten het op den duur ook niet meer en betalen dan maar de gevraagde kosten voor de lieve vrede.

© CongoForum, 29.01.20

Beeld – bron : Congo Actuel

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.