Lubumbashi : vakbondsman Joseph Kapepula zit vast (CongoForum)

LUBUMBASHI – Vakbondsman Joseph Kapepula blijkt zich te bevinden bij het parket-generaal in Lubumbashi. Het was vermoedelijk de gouverneur van de provincie Haut-Katanga die Kapepula liet aanhouden.

Kapepula werkt bij de Congolese spoorwegen (SNCC). Vrijdagavond werd hij opgepakt door de nationale inlichtingendienst (ANR), die hem opsloot. De syndicalist wilde de bevolking oproepen om te betogen tegen de toegenomen onveiligheid in Haut-Katanga.

Pas gisteren, maandag, werd Kapepula overgebracht naar het parket, bericht Radio France Internationale. Normaal gezien verschijnt hij voor de rechter.

Volgens RFI zit gouverneur Jacques Kyabula achter de aanhouding van de vakbondsman. De gouverneur zou het niet hebben gesmaakt dat Kapepula een vreedzame mars wilde organiseren tegen de grotere onveiligheid in Lubumbashi. De oproep van Kapepula zou er zijn gekomen na een aanval tegen de woning van een technisch adviseur van de gouverneur. Niemand ging in op de oproep maar de syndicalist werd wel opgepakt.

Jongeren, mogelijk van de partij PPRD, uitten op tv kritiek op het beleid van de gouverneur tegen het stadsbanditisme. Aanhangers van de gouverneur vatten die kritiek op als ‘aanzetten tot haat en geweld’.

© CongoForum, 14.01.20

Beeld : Joseph Kapepula

Bron : Nzadi News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.