Maniema: leger herwint controle over landelijke gemeente Salamabila (CongoForum)

KINDU – Het Congolese leger (FARDC) heeft gisteren, zondag, de controle teruggekregen over de landelijke gemeente Salamabila op het grondgebied van Kabambare in de provincie Maniema. Dat meldt Radio Okapi.

Volgens het plaatselijke middenveld zijn 7 burgers gedood, onder wie 3 leerlingen. Meer dan 200 leerlingen zijn nog vermist en de materiële schade is aanzienlijk. De burgemeester van Salamabila behoudt zich het recht voor om deze beoordeling te bevestigen en geeft aan dat zijn diensten nog steeds ter plaatse zijn.

Op zaterdag 11 januari waren er de hele dag lang intense confrontaties tussen het leger en de Mai-Mai Malaika in de gemeente Salamabila. Het vechten ging de hele nacht door tot zondagochtend rond 10.00u lokale tijd. Het middenveld en de lokale autoriteiten bevestigen dat het leger nu de hele gemeente in handen heeft, zelfs als er nog een paar kilometer verderop op de Matshapano-as geweerschoten te horen zijn.

De Mai-Mai-strijders trokken zich op 8 km van het centrum van Salamabila terug. Volgens lokale bronnen hebben de ouders hun kinderen opgehaald die vanmorgen naar school waren vertrokken. Zij zaten tussen twee vuren.

Het conflict deed velen hun woningen verlaten. Wijken als Kimbaseke en Béton hebben momenteel geen inwoners meer. Alleen de FARDC-soldaten circuleren in de stad. Bewoners zeggen dat ze eten zoeken en schuilen uit angst voor nieuwe gevechten.

© CongoForum, 13.01.20 (rok)

Beeld – bron: Monusco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.