Minister Lomeya: « Geweld in het huwelijk kost aan sommige vrouwen het leven » (CongoForum)

KINSHASA – Geweld in het huwelijk maakt heel wat slachtoffers. Soms kost dit zelfs aan vrouwen het leven. Dat zegt de minister van Gender, Kind en Gezin, Béatrice Lomeya.

Lomeya kwam aan het woord met het oog op 8 maart, de datum waarop elk jaar Wereldvrouwendag wordt gevierd, ook in de DR Congo, aldus Radio Okapi.

Volgens de minister maken vrouwen heel wat mee in hun families. Ze worden geconfronteerd met geweld en sterven soms zelfs ‘in stilte’. “Dat moet ophouden”, vindt Lomeya.

Béatrice Lomeya is van mening dat iedereen moet opstaan om de vrouwenrechten te verdedigen. “Vrouwenrechten zijn mensenrechten”, zegt ze.

Het geweld tegen vrouwen neemt diverse vormen aan. Soms is er huiselijk geweld dat erg gewelddadige allures kan krijgen. Lomeya merkt dat er veel aandacht gaat naar seksueel geweld en verkrachtingen. Niet verbazingwekkend in Congo, waar spijtig genoeg veel seksueel geweld voorkomt, zeker in het oosten van het land. “Maar doen we wel genoeg rond andere vormen van geweld?”, bedenkt de minister.

© CongoForum, 29.01.20

Beeld : minister Béatrice Lomeya

Bron : Ouragan FM

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.