Moord op Laurent Désiré Kabila: laat veroordeelden vrij, zegt mensenrechtengroep ASADHO (CongoForum)

KINSHASA – De ‘Association africaine des droits de l’homme’ (ASADHO) heeft gisteren, donderdag, de ‘verjaardag’ van de moord op president Laurent Désiré Kabila aangegrepen om gratie te vragen voor de personen die in deze zaak werden veroordeeld.

De voorzitter van de mensenrechtengroep ASADHO, Jean Claude Katende, wijst erop dat deze veroordeelden diverse keren amnestie hadden kunnen krijgen ; alleen kwam daar in de praktijk nooit iets van in huis. “Om redenen die niet werden gegeven”.

De Afrikaanse Mensenrechtencommissie deed eerder ook al de aanbeveling om de veroordeelden in vrijheid te stellen en een nieuw, eerlijk proces te organiseren. Het eigenlijke proces was volgens de commissie niet billijk of rechtvaardig, meldt Radio Okapi.

Destijds hadden de militaire rechters voor het uitspreken van hun oordeel gezegd dat het onderzoek zou worden voortgezet. Volgens Katende was het onderzoek onvolledig. “Hoe kan je dan een oordeel vellen en sommige personen zelfs tot de doodstraf veroordelen?”, bedenkt de mensenrechtenverdediger.

Katende merkt op dat president Félix Tshisekedi de macht heeft om gratie te verlenen aan de veroordeelden ‘die nu al 19 jaar lang ten onrechte opgesloten zitten’. Volgens de activist moet de president een moedig besluit nemen. De huidige situatie getuigt van geen respect voor de Congolese wetten, klinkt het.

© CongoForum, 17.01.20

Beeld : Laurent Désiré Kabila
Bron : Pinterest

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.