Olie in Albertmeer: Dan Gertler claimt 150 miljoen dollar van Congolese staat (CongoForum)

KINSHASA – Oeganda ontgint al olie in het Albertmeer, maar de DR Congo loopt nog altijd achterop op dit vlak. De oorzaak: een dubieus contract met de Israëlische zakenman Dan Gertler, destijds afgesloten door het regime van president Joseph Kabila. Gertler is een goede vriend van Kabila. De man eist nu 150 miljoen dollar van Congo, schrijft Le Phare.

Grote oliemaatschappijen als Total en ENI toonden op zeker moment interesse in de olie in het Albertmeer. Maar zij namen gas terug, wellicht door de Amerikaanse sancties tegen Dan Gertler en zijn holding Groupe Fleurette.

Gertler zou nu ook afhaken, zo bericht de Congolese krant Le Phare. Hij opereerde via de vennootschappen Caprikat en Foxwhelp.

Vermits Gertler onder Amerikaanse sancties valt, wordt hij in internationale financiële kringen gezien als een pestlijder. Caprikat en Foxwhelp zijn bereid hun niet-ontgonnen oliereserves af te staan aan mogelijke overnemers, op voorwaarde dat ze 150 miljoen dollar kunnen krijgen van de Congolese staat, als vergoeding voor ‘prospectiekosten’.

De Amerikaanse Schatkist brengt Gertler in verband met witwaspraktijken en zelfs financiering van terrorisme. Een situatie die bepaald lastig is voor de Congolese staat, die wilde samenwerken met Gertler. Die laatste wil nu zijn belangen niet afstaan zonder daarvoor iets in ruil te krijgen, zo blijkt.

Velen vragen zich af hoe Dan Gertler precies ‘eigenaar’ is geworden van de olie die ligt te slapen in het Albertmeer. Volgens Le Phare zullen experts in vennootschapsrecht nu moeten uitzoeken hoe deze olie toch kan worden ontgonnen en hoe de Congolese staat kan worden hersteld in zijn rechten.

© CongoForum, 13.01.20

Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.