Rapport ODEP legt slecht beheer onder president Tshisekedi bloot (CongoForum)

KINSHASA – Meer dan 80% van de overheidsopdrachten die in 2019 onder president Félix Tshisekedi werden toegewezen, was niet gekoppeld aan een publieke aanbestedingsronde. Dat blijkt uit een studie van het Congolese Observatorium voor Openbare Uitgaven (ODEP).

In zijn eerste 100 dagen wilde Tshisekedi een reeks werken laten uitvoeren om in te spelen op de dringendste noden van de bevolking. Maar wat blijkt? Die operatie gebeurde in vele gevallen zonder de kaderwet over de openbare financiën na te leven, schrijft La Libre Afrique.

Na zijn eedaflegging als staatshoofd, op 24 januari 2019, had Félix Tshisekedi heel wat ambities. Hij wilde wegen laten herstellen, bruggen laten bouwen en andere maatregelen laten uitvoeren om het verkeer in Kinshasa te verbeteren. Probleem: er waren veel te weinig centen om al die plannen waar te maken. Het rapport van ODEP spreekt van projecten voor een totaal bedrag van bijna 2,5 miljard dollar; eind september 2019 was slechts 216 miljoen dollar daarvan uitbetaald.

80,6% procent van de overheidsopdrachten werd onderhands geregeld. Slechts in iets meer dan 15% van de gevallen was spraken van een aanbestedingsprocedure.

Voor sommige projecten werden te hoge facturen opgesteld, aldus het Observatorium. Zo was er één lagere school die bijna 3,3 miljoen dollar kostte.

ODEP wijst op een gebrek aan begrotingsdiscipline en aan transparantie bij het doen van overheidsuitgaven. De meeste projecten in het kader van het ‘noodprogramma’ gebeurden zonder een plan voor de uitvoering van de werken, berekeningsnota of basiscontract.

© CongoForum, 09.01.20

Beeld: Félix Tshisekedi
Bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.